Compromis over opvang illegale asielzoekers blijkt 'fopakkoord' om kabinet niet te laten vallen

Geen categoriemei 01 2015, 9:00
De VVD wil geen verkiezingen.
Als er één ding duidelijk is geworden tijdens het debat over de opvang van illegale asielzoekers gisteren, is het wel dat de PvdA de onderhandelingen heeft gewonnen en de VVD met allerlei PvdA-eisen akkoord is gegaan om het kabinet maar niet te laten vallen.
De Telegraaf noemt het akkoord zelfs een "fopakkoord", "waar de VVD maar mee heeft ingestemd om een kabinetscrisis te vermijden". Citaat uit de krant:
De coalitie heeft zich duidelijk voorgenomen om de rijen nu gesloten te houden. Zo zijn VVD en PvdA bereid om meer locaties dan de afgesproken vijf grote gemeenten en de opvang in Ter Apel open te houden, als de stadsbesturen daar om vragen. Vorige week eiste de coalitie nog sluiting van de overige gemeentelijke bed-bad-en-broodopvang, maar ineens blijkt dat ’geen dictaat’.
Daarnaast blijkt de duur waarin illegalen mogen worden opgevangen veel ruimer dan eerder nog voorgespiegeld. Het kabinet schreef ’een beperkt aantal weken’, maar tijdens het debat bleek dat zes maanden ook prima zou kunnen. Zelfs VVD-fractieleider Zijlstra, die symbool stond voor de zogenaamde strenge aanpak die zijn partij bepleitte, deed nauwelijks nog moeite om het liberale fort te bewaken. Hij weigerde een maximum aan het aantal opvangweken te plakken.
Ik begrijp niet goed waarom de VVD na negen dagen onderhandelen akkoord is gegaan met een compromis waar vooral de PvdA gelukkig van wordt. Het is gewoon gratis prijsschieten voor de andere partijen op rechts. De liberalen hadden óók kunnen zeggen: tot hier en niet verder.
Als de VVD het kabinet had laten vallen - wat zo goed als zeker zou gebeuren als ze er niet samen uit waren gekomen met de PvdA - dan hadden ze zich scherp kunnen profileren als een partij die de grenzen van Nederland bewaakt en illegale asielzoekers naar huis stuurt. Nu kan dat niet meer.
Ik begrijp dat niet. Is het pluche dan écht zo belangrijk?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten