Elektriciteitsrekeningen veel huishoudens wel met 20 procent gedaald

Wel zo prettig.

Nederland gaat weer helemaal de goede kant op. Het gaat steeds beter met de economie, de winkelstraten stromen weer vol, het aantal misdrijven is met een kwart afgenomen, steeds minder huizen staan onder water én de elektriciteitsprijzen zijn vorig jaar met gemiddeld 20 procent gedaald. Het goede nieuws houdt maar niet op. Via NU.nl:

De prijs voor elektriciteit in Nederland is vorig jaar met circa 20 procent gedaald. Dat maakte netbeheerder TenneT maandag bekend.

Lag de gemiddelde prijs voor een megawatt elektriciteit in 2013 nog op 52 euro, vorig jaar was dat 41 euro.

Volgens TenneT zijn er verschillende redenen voor de prijsdaling. Onder meer lag de prijs voor gas lager en zijn er drie nieuwe kolencentrales operationeel geworden.

Dit is natuurlijk bijzonder prettig voor alle huishoudens die onder het kabinet-Rutte II de afgelopen jaren steeds meer belasting hebben moeten betalen, omdat VVD en PvdA niet bereid zijn te snijden in de overheid en liever kiezen voor lastenverzwaringen. We kunnen allemaal zo’n meevaller wel goed gebruiken. De goedkopere elektriciteit hebben we trouwens ook te danken aan import:

Ook vond er grootschalige import plaats van goedkopere elektriciteit uit Noorwegen en Duitsland, die vooral mogelijk is gemaakt door de uitstekende verbindingen tussen Nederland en omringende landen, aldus TenneT.

Als de andere prijzen nou ook eens omlaag gaan, zoals een kopje koffie in de horeca of de hoge btw op producten als televisies, dan zou de economie zomaar nog veel meer kunnen groeien dan nu, omdat talloze huishoudens in Nederland dan nog meer geld te besteden hebben. Dat zou fantastisch zijn. Ik blijf hoop houden…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. G-krul

  Ik heb daar mijn twijfels bij. De prijs is onder andere gezakt door goedkope import uit Duitsland. Dat betekent dus strop voor onze buren en dus straks ook voor ons als die geplande windmolens gebouwd zijn.
  Verder gaat er veel subsidie, dus belastinggeld, dus ONS geld naar allerlei klimaatgekte zoals molens enz. Ik denk dat we dat bij de stroomprijs moeten optellen !
  En dan nog veel kosten die met de klimaatgekte samenhangen, zoals banenverlies enz.

  1. Moose

   Dat heb je goed gezien. Dit is een spelletje speken met cijfers. Als het al een keertje windkracht zeven waait mikken die Duitsers en Denen hun stroom ongeregeld onder de kostprijs de grens over.
   Die hele energiewende is een energieramp!!

 2. NvanderReuk

  Winkelstraten stromen weer vol??????? Geen idee in welke winkelstraat jij bent gaan kijken maar ik zie alleen maar lege winkelstraten. En de koopkracht van de Nederlander holt ook alleen maar achteruit door alweer die totaal absurde huurverhogingen waardoor de huren strak tussen de €1.000,- en €1.500,- liggen waar vroeger iemand met een modaal salaris Fl 250,- tot Fl 350,- betaalde. Nee met die economie gaat het absoluut niet goed komen zolang de salarissen niet stijgen de huren niet verlaagd worden. Ik heb net op 53-jarige leeftijd aan appartement gekocht dat mij met HRA €340,- kost tegen ruim €700,- tot €800,- kale(!) huur als ik zou gaan huren. Hoezo totaal absurd???

  1. nakkie123

   tuurlijk zijn ze die huren lekker aan het verhogen !
   het heeft bij u ook goed gewerkt, want u bent gaan kopen.
   .
   straks weer de volgende bubbel, want iedereen van ellende in een koophuis maar geen baan meer.
   en kan zijn hypotheek dan niet meer ophoesten.
   .
   werkelijk goed over na gedacht door den haag.
   zit met smart te wachten tot de volgende reeks exercitie verkopen, kunnen de bankers en vastgoedboys weer goedkoop inkopen.

 3. Klimaatviool

  Ook hier dus geen flauw benul wat het verschil is tussen vermogen (megawatt, kilowatt) en energie (megawattuur, kilowattuur).

  De lagere stroomkosten vallen wel mee want die 52/41euro per MWh is hetzelfde als € 0,052 naar € 0,041 per kWh. Bij een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh is dat dus een besparing van € 3,85 per jaar, of 32 eurocent per maand… de verhoging van de energiebelasting, opslag duurzame energie en BTW doen die besparing met gemak verdampen.

  Die hoop is dus ongegrond, zeker als je weet dat de belastingen komende jaren nog zwaarder op de energierekening gaan drukken. De windmolens van het Energieakkoord moeten immers rendabel gemaakt worden met SDE+ subsidie die wordt gefinancierd door de opslag duurzame energie op gas en stroom elk jaar met zo’n 50% te verhogen.

  We kunnen met zekerheid zeggen dat stroom komende jaren ondanks lagere productiekosten toch duurder gaat worden.

 4. nakkie123

  dat fictieve geld wat de hr verhoef denkt (met zijn wishfull thinking) over te houden aan onze prachtig groeiende economie (haha), kan dan mooi gereserveerd worden in een speciaal belastingpotje want we moeten straks wel die 100.000den extra dobbernegers voorzien van bbb (en zakgeld,huis plus inrichting).
  .
  dus nou niet meteen al dat overtollige geld direct op gaan maken beste burgert.

 5. Dennis_WSPK

  Totale onzin. De energierekening is niet gedaald, ik merk er niks van. Mijn kosten worden nog steeds voor een groot deel beheerst door de idiote energiebelasting, die vooral de gasrekening flink opklopt. Ook de netwerkkosten en vastrecht hakken er flink in.

  De waterrekening is fors gestegen door de waterbelasting die mijn drinkwater 30 cent per kuub duurder maakt.

  Er zijn wel wát lichtpuntjes : ik heb het verbruik aardig verlaagd door invoering van LED lampen, LED TV’s, LED computermonitoren. Dat scheelt heel veel stroom.
  Maar niet dankzij de energiemaffia of de overheid, maar door eigen handelen.

 6. Hetzler

  @klimaatviool Mee eens en dit is nog maar de aanloop naar forse kostenstijgingen als het echt menens wordt met het Energieakkoord. Dan komen de doorberekende kosten van TenneT en de energieheffing uit de SDE+ in werking. Die zullen in 2020 al richting de € 500 per jaar oprukken. Hoe zal men anders die windplannen van tenminste € 60 miljard moeten bekostigen. Ik heb het dan niet over de bouw maar de gesubsidieerde elektriciteitslevering, aansluitkosten, capaciteitscompensatie voor fossiel en dergelijke.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.