Goed nieuws: consumenten geven weer meer geld uit dan een jaar geleden

Wel zo prettig.

Er is weer goed nieuws als het gaat om de Nederlands economie:

Consumenten zien de toekomst steeds zonniger in. In de maand maart hebben ze 1,9 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in maart 2014, meldt het CBS vandaag. Verder is het vertrouwen van consumenten in mei licht toegenomen.

Ze hebben vooral meer besteed aan gas, huishoudelijke apparaten en woninginrichting.

Dat er meer geld aan gas is uitgegeven ten opzichte van een jaar geleden was onvermijdelijk, omdat maart dit jaar kouder was dan een jaar geleden. Maar het positieve aan dit verhaal is dat consumenten – mensen zoals jij en ik dus – meer geld zijn gaan uitgeven aan huishoudelijke apparaten en spullen voor de inrichting van het huis. En dat is niet alles:

Het CBS berichtte vorige week nog dat de winkels in woninginrichting in het eerste kwartaal de grootste omzetstijging in zeven jaar behaalde. Dat is in lijn met het herstel op de woningmarkt. Aan voedings- en genotmiddelen gaven consumenten 1,4 procent meer uit dan een jaar eerder.

Ten slotte gaven ze 0,8 procent meer uit aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Ik ben dol op dit soort positieve berichten, omdat het laat zien dat we er met z’n allen weer voor gaan na jaren van economische depressie. We zijn weer bereid geld uit te geven. En ja, dat is wel zo prettig.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Simon Brouwenstein

  Het economisch herstel komt op stoom. Ik denk dat dit ook te danken is aan de hervormingsmaatregelen van dit goede Kabinet met als gevolg dat de kans groot is dat dit beleid in een volgende regering zal worden voortgezet. Dat is een geruststellende gedachte.
  Ik hoop en verwacht wel dat we ons nu wat los gaan maken van de net-liberale koers van de afgelopen regeringen. In die zin is een beleidsombuiging in de richting van de koers die Jesse Klaver aangeeft en hopelijk concreet weet te maken gewenst.

 2. RS

  Krijg net de afrekening van Gas en licht binnen…………….ja ja, het gaat zekers goed.

  Man, man………….wat een land leven wij toch.
  Het hangt van liegen en bedriegen aan elkaar.

 3. rexm

  De kopen nu alleen dingen die noodzakelijk zijn, laten we elkaar niets wijs maken de economie in de EU staat gewoon stil.

 4. Lieftinck

  Ik meen mij ter herinneren, maar ben er niet zeker van, dat het fiscaal voordelig verbouwen zeer binnenkort ten einde loopt, dus dat kan de reden zijn dat er meer verbouwd wordt.

  Dat neemt niet weg dat de huizenverkopen weer aan het stijgen zijn.

  Nu maar hopen dat de extra staatskasinkomsten niet meteen verjubeld worden, maar gebruikt om het financieringstekort naar 0 te brengen, zodat de staatsschuld weer snel zal dalen.

 5. Klimaatviool

  Ik heb ook geïnvesteerd in de woning, maar dan vooral om het warmteverlies verder te beperken. De slaapkamers op de verdieping zijn extra geïsoleerd en van wandverwarming voorzien zodat we minder gas verbruiken en daarmee ook minder onvrijwillig bijdragen aan de windmolen- en zonneparken die via SDE+ subsidie en energiebelasting op het bordje van de consument geschoven wordt.

  Uiteraard alles zelf uitgevoerd anders betaal je weer BTW. Ook de materialen zoveel mogelijk via Marktplaats voor een habbekrats bij elkaar gescharreld.

  Het is een beetje een sport geworden om met minimale kosten zoveel mogelijk energiebesparing te realiseren in de wetenschap dat de energietarieven voor gas en stroom komende jaren door de overheid verhoogd worden.

 6. Lieftinck

  Hier een interessant interview met Alan Greenspan, over de Euro.
  https://fd.nl/beurs/1104823/euro-was-een-dure-fout

  Volgens hem ontkomt de EU er niet aan om de politieke unie, inclusief de schuldenunie, door onze strot te trappen.

  Moeilijk zal dat niet zijn. Tijdens verkiezingen zal Rutte iets Eurosceptisch roepen, vervolgens de grootste worden en gefeliciteerd door Merkel, waarna hij in een daverende lacch salvo alles zal tekeken om een politieke unie mogelijk te maken, met voor de vorm een paar kanttekeningen. De Nederlandse belastingbetaler zal de aller- allergrootste verliezer zijn van de Euro, groter nog dan de Duitse belastingbetaler. Maar stemt u rustig door op de traditionele partijen die dit mogelijk maken, ondanks dat ze iets anders zeggen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.