Hij ziet hoe een supermarkt medewerker een klant laat wegkomen met diefstal. De reden is verbazingwekkend

“Kunt u even wachten? De klant voor u had niet genoeg geld bij zich en haalt meer op in de auto.”

Dat is wat supermarkt-medewerker Christian Griffan klant Karridy Askenasy vertelde toen hij wat boodschappen wilde afrekenen. Karridy keek om zich heen, naar de parkeerplaats, en vroeg vertwijfeld: “Bedoel je de mevrouw die nu wegrijdt?”

Christian keek verbaasd, toen teleurgesteld… waarna hij zijn eigen pinpas uit zijn portemonnee haalde en de openstaande rekening van de dief betaalde. Karridy vroeg hem: “Waarom bel je de politie niet? Ze heeft je bestolen!”

Christians reactie: “Het gaat maar om een product van $6.” Met andere woorden: daar gaat hij geen aangifte voor doen.

Karridy was zo geraakt door deze actie – zowel de vrijgevigheid als de compassie – van Christian dat hij thuis een post schreef op Nextdoor, een app waarmee buurtgenoten met elkaar kunnen communiceren in een eigen besloten sociaal netwerk.

Het gevolg? Karridy’s buurtgenoten waren allemaal onder de indruk van Christians gedrag. Sterker nog, twee buurtgenoten gingen naar de winkel waar ze hem allebei $6 gaven, zodat hij het bedrag uiteindelijk niet zelf hoefde te betalen en het hem zelfs een beetje extra opleverde.

Toen Karridy terugging naar de winkel trof hij daar een bijzonder opgewekte Christian aan. Karridy was daar om een gift card (een cadeaubon) te kopen van $200. Hij rekende het af, en vroeg Christian hoe het ging. “Geweldig!” zei de jongeman, “echt heel goed. De afgelopen dagen zijn er allemaal klanten binnengekomen die me vertelden dat het geweldig was wat ik deed. Twee mensen gaven me zelfs $6!”

Karridy legde uit, schrijft hij op Facebook, dat hij het verhaal op Nextdoor had gezet en dat dit is hoe iedereen in de buurt weet wat Christian deed. En daar kwam nog iets bij: Karridy pakte de net betaalde cadeaubon van de toonbank, en drukte hem in Christians hand. “Oh, en deze is voor jou. Op deze manier willen wij als buurt je graag laten weten dat we je ontzettend waarderen.”

Het duurde even voor Christian de bon accepteerde, maar hij was er bijzonder blij mee. En Karridy? Die is op zijn beurt verheugd dat hij Christian op deze manier kon belonen voor zijn voorbeeldige gedrag.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Onder(d)(b)uiker

  What’s in a name…

 2. MicMokum

  Volgens mij was de keuze om geen aangifte te doen vooral een praktische: zes dollar weegt niet op tegen de tijd die je met aangifte bezig bent.

  Verder is het wel erg raar dat iemand wel 200 dollar heeft voor een kadeaubon, maar niet 6 dollar voor levensbehoeften.

  Vraagje aan de redactie: welke acties hebben jullie ondernomen om dit verhaal te verifieren? Hebben jullie bijvoorbeeld gesproken met de klant/dief en de medewerker van de winkel? Zo nee, hoe weten jullie dat dit verhaal waar is?

 3. Seneca

  @Mic
  Karridy is de man die dit gebeuren vertelt. De dievegge is een vrouw want men zegt: ‘zij rijdt weg…’

 4. hans-e-pans

  Dat is precies het tegenovergestelde van wat al enige tijd hier in Nederland gebeurd.

 5. AnnieJansz

  Uitzonderlijke reacties.

  Dief rijdt weg in auto, nummerbord noteren en aangifte doen!

  Of het nu 6 euro is of 6000 euro, je blijft van andermans eigendom af!

  Erg lief, maar hoe naief kun je nou zijn om 6 euro voor een dief te betalen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.