Poetin viert vandaag een uitgestorven feestje met alleen de B-garnituur

De herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Rusland is niet echt een ‘hot item’ meer op de reislijsten van de Westerse regeringsleiders.

Ondanks dat vandaag in Moskou een grote militaire parade wordt gehouden om namens de Russische overheid te vieren dat Nazi-Duitsland werd verslagen in mei 1945 en de Tweede Wereldoorlog op het Europese continent daarmee was afgelopen, is het toch niet echt een drukte van jewelste op het Rode Plein. Heel wat hoogwaardigheidsbekleders zijn namelijk gewoon thuisgebleven en hebben geen zin om in de buurt van Vladimir Poetin te bivakkeren:

De oorlog leeft als nooit tevoren in een land dat zich steeds verder lijkt af te keren van de buitenwereld. Dat Xi en Mukherjee de belangrijkste gasten zijn, is veelzeggend. Het Kremlin nodigde 68 leiders uit voor de herdenking, zo’n beetje de helft heeft afgezegd. De Verenigde Staten en de meeste Europese landen sturen hun ambassadeurs.

Zelfs president Loekasjenko van Wit-Rusland, een trouwe bondgenoot, heeft bedankt voor de eer. Hij woont liever de herdenking bij in zijn eigen land.

En dus staat Poetin hier nu schouder aan schouder met lieden als Xi JinPing uit China. Een regime dat ongeveer evenveel vrijheid van meningsuiting toelaat als het regime waarvan diens ondergang vandaag in Moskou gevierd wordt. Trouw herinnert ons echt aan een illuster verleden van deze herdenking:

Het is een groot contrast met tien jaar geleden, toen de Amerikaanse president George W. Bush nog aan de zijde van Poetin stond tijdens de grote parade. Het was een periode van hoop. De relatie tussen de Amerikanen en de Russen begon te ontdooien. De Russische president tekende een vergaand akkoord over integratie met verschillende Europese leiders.

Maar onder Poetin is Rusland alleen maar irrelevanter geworden.

Militair gevaarlijker, maar niemand wil meer deelnemen aan Russische culturele happenings. Het land heeft zich voorlopig ver van de beschaving afgewend. En dus hebben zelfs landen als Wit-Rusland en Noord-Korea geen trek om te komen. Combineer dat berichten over plotselinge paniekontslagen in de legertop en je weet: Poetin gaat de nadagen van z’n ambtsperiode in. Dat niemand op z’n feestje wil komen, behalve de strikt machiavelliaanse Chinezen, is daarvan een duister voorteken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. hans-e-pans

  Alleen je familie kun je niet kiezen, maar je vrienden wel.

  Als het de verkeerde vrienden zijn dan is dat een teken van zijn smaak, of een gebrek daaraan.

 2. CJD

  Natuurlijk weer een sneer naar Moskou toe wat wij op deze site gewend zijn. Mijn vraag aan jou is, hoe relevant ben jij eigenlijk als journalist Tim?

  Een ding staat vast. Ik ga extra genieten van mijn vakantiebestemming deze zomer in St Petersburg, al is het uit protest!

 3. Simon Brouwenstein

  Kritiek op Putin ligt hier gevoelig. Een minderheid van weinig vaderlandslievende Nederlanders acht deze smerige dictator hoog.

  1. Mart

   Smerige dictator? Blijf jij maar achter je landverraders en islamieten aan sjouwen…maar niet huilie huilie over enige teid.

 4. Daniel

  Dat Poetin overkomt als een dictator is geen nieuws. Het beste bewijs is misschien wel het feit dat hij al sinds de eeuwwisseling aan de macht is. Dan wel als president, dan wel als premier. Voor of achter de schermen, hij heeft de touwtjes in handen.

  Het analyseren van Poetin´s psyche is een verspilling van tijd. Hij is vrij voorspelbaar, net zoals de meeste dictators van zijn soort, alleen niet voor links-liberalen die leven in de fantasiewereld van “smart power”.

  Dictators proberen ten koste van alles de macht te behouden. Ze zien alles en iedereen die ze niet controleren als vijandig. Ze beginnen oorlogen als hun greep op de macht wankel is en radicaliseren en mobiliseren dan de bevolking. Ze wijken slechts terug als ze geconfronteerd worden met geloofwaardige oppositie. (sancties zijn dat niet).

  Voorlopig hebben we in het westen nog geen antwoord op Putin’ s machtspolitiek.

  1. W.H.J. Reiss

   @Daniel
   Het lijkt of ik de NPO hoor ! Van Tim zijn we dat gewend. Nadenken IS niet zijn sterkste factor. Als Ik Rusland vergelijk met Europa nu en voor 15 jaar. Dan heeft Putin het goed gedaan. In Rusland is er een grotere welvaart gekomen (nu even tot stilstand). Volgend jaar zal dat weer groeien. Zij behouden hun Cultuur. Europa daarentegen: Cultuur verdwijnt, welvaart verminderd vooral door hogere belastingen, immigranten zorgen er voor dat mensen (autochtonen) zich in Europa niet meer thuis voelen.
   Rusland/Putin wordt slecht gemaakt bij de Linkse NPO. Kijk daar doorheen.

   1. Simon Brouwenstein

    Reiss illustreert de aandoenlijke staat van verwarring waarin PVV-aanhangers terecht zijn gekomen: ze denken dat Europa een dictatuur is en Rusland een staat waar het beter toeven is.
    Malle man.

    1. LantR.fant

     Bij dit soort discussies verlang ik met weemoed terug naar vroeger. Het was zo simpel.
     Toen had je de commies in het oosten, die waren slecht en wij in het westen hadden het bij het juiste eind.
     Links Nederland had daar dan weer andere gedachten over.

     Nu wordt het een janboel.

     1. -Harry

      Inderdaad LantR.fant ,

      Voorheen flirtte het linkse koor met Rusland .
      Communisme was immers het hoogst haalbare ideaal van de socialisten .
      Ze hielden zich nog een beetje in vanwege de antipathie die er toen in het westen tegen het communisme heerste . Dus ga je er net één stapje onder zitten .

      Net als Jacobus predikten ze een soort gematigdheid .

      Sinds het communisme een “rechts” stempel opgedrukt heeft gekregen , heeft links afstand genomen van Putin cs .

      Hitler was een socialist en die hebben ze ook een rechts stempel opgeplakt .
      Kwam ze beter uit , want de misdaden vielen niet meer te ontkennen .

      Zo proberen ze schone handen te kweken .

      Nou hebben de socialisten de neiging om alles 25 jaar te laat door te krijgen . Dus lopen ze wat Putin betreft ook weer hopeloos ver achter de colonne aan te sjokken .

      Voorlopig heeft Putin door wat voor een risico die moslims vormen , terwijl die islamitische zwarte aap in het witte huis , die lui pampert en verdedigt .
      En wie weet nog faciliteert ook .
      Met de koran op z’n nachtkastje !

      En de socialisten ? Die maffen gewoon verder . Of ze schakelen een maf in om hun waanzin te verdedigen . ( Jacobus !) .

      Het kan verkeren !

      Onze vroegere vriend Amerika is een enorm gevaar geworden .

      We dienen wakker te blijven .

     2. toetssteen

      @Harry
      Applaus! Dat is exact hoe Jopers denken. Gelukkig springen daar steeds meer ‘gruwelijke’ rechtse commenters over de Joop schutting die kijkend naar de wachtrij en wat er uiteindelijk doorkomt, behoorlijk wordt uitgedund om tegemoet te komen aan het gehuldigde. Lees Jole’s waarheid.
      Ergste van al is dat die dwaas oop op NPO mag blèren, want een ander woord was er niet inzake zijn laatste optreden. Dat Peter Kee zo kalm bleef pleitte voor Kee, ofschoon ik het vrijwel nooit met Kee eens ben, maar dit was echt hysterisch!

    2. toetssteen

     @Brouwenstein
     Tuurlijk joh, in Europa haalt men met lauwerkransen de oligarchen binnen die er in Rusland uit worden getrapt omdat ze het land tot op het merg uitzogen.
     Domme PVV schopper zonder inhoud die u bent. Meent u nu echt dat de werkelijkheid wijkt voor uw één dimensionaal denken? Uw onvoorwaardelijke overgave aan een instituut dat de mens zal herleiden tot slaaf.

     http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/05/de-lange-weg-naar-een-europese-banken-unie/

     Dáár strijden de opkomende markten tegen. U zou daarom eens beter om u heen moeten kijken. Nee, de omstandigheden in Rusland, China en de rest van de opkomende markten zijn niet zoals hier in dit landje waar men de laatste twee generaties meent dat het allemaal aan de bomen groeit.
     Dat is dan ook de reden van de enorme geestelijke luiheid, men meent dat dit maar door kan gaan ondanks alle alarmseinen op knetterrood staan. De bankiers zijn bezig als mollen alles te ondergraven omdat dit systeem op zijn eind loopt. Men wil oorlog, want dan kan het blikje nog wat langer down the road worden geschopt.

     1. Simon Brouwenstein

      U erkent in uw, overigens weinig samenhangende betoog, dat de situatie in onze contreien aanmerkelijk gunstiger is dan in landen als Rusland, zowel economisch als rechtsstatelijk.
      Vanuit dat gegeven rijst de vraag waarom u Putin kennelijk hoger schat dat de bestuurders die Europa aanmerkelijk welvarender, democratischer en rechtsstatelijke wisten in te richten.

      U vraagt zich al of de toestand van vrede, veiligheid, democratie en welvaart in Europa eeuwig kan voortduren. Dat weet ik natuurlijk ook niet maar ik weet wel zeker dat Putin en zijn wijze van besturen garandeert dat dit snel zal instorten. Waarom u nochtans ons Putin ten voorbeeld stelt is daarom duister.

     2. cmsuijkerbuijk

      @Simon Brouwenstein
      9 mei 2015 at 22:26
      “Vanuit dat gegeven rijst de vraag waarom u Putin kennelijk hoger schat dat de bestuurders die Europa aanmerkelijk welvarender, democratischer en rechtsstatelijke wisten in te richten.”
      Héél goed, je krijgt het eindelijk door, want je schrijft terecht in de verleden tijd “wisten in te richten”, want het ongekozen criminele tuig dat er nu, sinds het begin van de EU, dit wanbestuur uitoefent is véle malen erger voor ons, dan heel Putin met ál zijn, overduidelijke, fouten ooit zal zijn! Er is dus nog hoop voor jou!

     3. toetssteen

      @Brouwenstein
      Ik vreesde al dat het een tandje te moeilijk zou zijn, vandaar dat u het ziet als onsamenhangend. De waarheid wordt in bepaalde kringen niet graag gezien aan tafel.
      Economisch gezien zwetst u maar wat u heeft echt geen stom benul. U weet mede daarom niet waarom de US bezig zijn met een rel jegens de rising markets, nee u blijft vastzitten in het Sargasso Joop cirkeltje waar alles de schuld is van het kapitaal.

      Of ik Rusland nou ‘rechtsstatelijk’ beter vind, nou eh niet erger dan hier moet ik stellen.

      http://gallery.mailchimp.com/d0e55f3197099944345708652/files/RussianLGBTLawWhitePaper.pdf

      Kennen de VS dit laat staan islamitische landen? Dacht van niet.

      De EU, maar u heeft het vertikt om te lezen wat ik u enige tijd terug aanbood inzake de onderbouwing van de EU, is nog gruwelijker dan de roodste communist zich voor had kunnen stellen. Een totale slavenstaat. Waarom?
      Het antwoord is zoooo simpel. De Yankee dollar is on the loose en de new markets have lots of gold. Eten kan niet Midas, maar het is wel net zoals zilver zeer bruikbaar.
      De US heeft papergold, kunt u ook de haard mee aansteken, maar tot meer nut strekt het niet.

      Tot zover lalala trol!

     4. toetssteen

      @Suijkerbuijk
      Dank, zo sta ik er idem in. Putin is absoluut niet de aartsengel, en eigenlijk is dat maar goed ook. De onlangs overleden Lee Kuang Yew van Singapore (indrukwekkend evenement was het en echt alle mensen die maar even konden gingen naar de route waar de lijkwagen langs kwam, niks pressie). Ja hij was een tikkie dictator, maar Singapore is van een narco moerasstaat een Merlion geworden.
      Socialisten gruwen ervan, want stoned zijn moet toch kunnen! Vrouwen lastig vallen is toch een privilege! En niksdoen en toch vangen een recht…..

      Ach, uiteindelijk zal men in het westen het licht ook wel eens zien. Je kunt geen wol spinnen zonder schapen.

 5. Philippine

  De A-garnituur is er niet omdat Obama dat bevolen heeft.

 6. CJD

  Overigens, dat een groot deel van de wereldleiders afgezegd hebben zegt vrij weinig. Lukashenko uit Wit Rusland en Putin kunnen het behoorlijk goed met elkaar vinden, maak je daar maar geen zorgen om.

 7. Dennis_WSPK

  Rusland en China zijn nog ongeveer de enige landen ter wereld waar nationale trots nog geen vies woord is.
  In het westen, zeker binnen de EU viert het weg-met-ons hoogtij en wordt via ongekende massa-import uit Arabische en Afrikaanse landen getracht de westerse culturen in hoog tempo uit te roeien en te vervangen voor Arabische en Afrikaanse culturen.

  Het ergste is dat velen dat hier helemaal geen probleem vinden. Die juichen toe dat het westen in hoog tempo in chaos vervalt door de import van onaangepast tuig en de walgelijke islam.
  Dit soort mensen vindt eigen cultuur en trots op eigen geschiedenis heel verwerpelijk en het is daarom ook wel verklaarbaar waarom ze zo anti-Putin zijn. Putin is namelijk de enige leider in Europa die niet meedoet aan deze schandelijke zelfvernietiging en nestbevuiling.
  Dat verklaart de vijandige reacties in zijn richting en de schandelijke steun vanuit het westen aan het nazi-regime in Oekraïne.

  Rusland als laatste hoeder van de Grieks-Romeins-Christelijke cultuur. Wie had ooit gedacht dat we hier in het westen nog eens zó laag zouden zinken !

 8. Simon Brouwenstein

  Bovenstaande bijdragen maken pijnlijk duidelijk dat in een minderheid van Nederlanders haat is ontstaan tegen de eigen cultuur. Deze cultuurvervreemding en cultuurhaat richt zich ten de kernwaarden van onze cultuur: tolerantie, humanisme, rechtsstaat en democratie. Het is precies de afwezigheid van deze cultuurwaarden in landen als Rusland en China die door deze minderheid wordt bewonderd en nagestreefd. Men wijst Europa als enclave van vrijheid, welvaart en humanisme af en bewondert een smerige dictator als Putin.
  Hier is sprake van een Vijfde Colonne die onze cultuur ondergraaft. Het zou ernstig zijn als het niet een kleine extremistische minderheid betrof die politiek niets betekent.

  1. Anna

   Brouwenstein U wilt uw cultuur, religie en politiek systeem opleggen aan de Russen.Russen ondergraven niet uw cultuur, religie en politieke systeem.

 9. Simon Brouwenstein

  ” Rusland als laatste hoeder van de Grieks-Romeins-Christelijke cultuur. ”

  Hoe hopeloos moet je in de war zijn als je dit met droge ogen kunt opschrijven?

 10. Anna

  De westerse leiders van VS en EU staan liever aan de zijde van de islamitische M-O leiders. DIe leiders worden voor miljarden bevoorraad vanuit de wapenindustrie van de VS. We zullen in de toekomst de Russen nog smeken om hulp als de staten VAE,Qatar en Saoedi-Arabië die tot de tanden zijn bewapend door de Amerikanen Europa binnenvallen. De aanvallen tegen joden en christenen zijn tenslotte in alle islamitische staten al ingezet.

 11. Anna

  Brouwenstein. Poetin heeft zijn land in korte tijd na het communisme gebracht tot een wereldmacht. Hij verdedigde de Russische grondstoffen. Grondstoffen die de westerlingen (VS) allen wilde inpikken.Het communisme is niet meer en u verwacht dat ze uw politiek systeem snel overnemen omdat u er van uitgaat dat dat het beste is voor de Russische bevolking. Mogen de Russen zelf beslissen. Amerikanen en Europese staten deden er langer over om hun wanorde op orde te brengen. Respect voor Vladimir Poetin, die na het communisme rust heeft gebracht onder zijn bevolking. Laat de EU en VS leiders dat maar doen in hun landen. Daar is werk genoeg aan de winkel.

 12. rexm

  De expansie drift van het westen werpt hier ook zijn vruchten af.
  De Europese leiders lopen allemaal aan het hondenbandje van de VS.
  Het is de Eu en de VS die gezorgd hebben voor de koude oorlog weer
  te hervatten.
  Het is een grof schandaal dat bij een 70 jarige herdenking van de overwinning op
  Duitsland de Europese leiders wegblijven.
  Men vergeet dat Rusland eigenlijk onze bevrijders zijn, er zijn 12 miljoen soldaten gesneuveld
  en 13 miljoen burgers, stemt tot nadenken.
  Bovenstaande bericht is puur propaganda om Rusland weer in een verkeerd daglicht te stellen.
  Men vergeet dat we straks Rusland hard en hard nodig hebben op economisch gebied, of Rusland
  dan daar nog voor openen staat is de grote vraag.
  Het wegblijven van de zogenaamde westerse leiders is ook een grote belediging tegen de Russische
  bevolking en Poetin zal daar dankbaar gebruik van maken.
  In het westen zijn ze stom en stom bezig en blijven ze Rusland jennen.

 13. AJGRaalte

  Het gekste is nog dat Machmoud Abbas, leider van de PLO, wel in Moskou aanwezig was bij de viering van de overwinning op de bondgenoten van de door hem zo bewonderde Mufti van Jeruzalem, Haj Amin al-Housseini, een van de architecten van de Shoah.

  1. Simon Brouwenstein

   Kijk eens aan, de inmiddels blijkt de architect van de Shoa een moslim.
   Mijn god wat een waanzin tref je hier aan!

   1. AJGRaalte

    Dat jij zoiets niet wilt accepteren, maakt het feit van – op z’n allerminst – de medeplichtigheid van die Mufti aan de Shoah nog niet tot waanzin.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.