Bram Moszkowicz gaat op bezoek bij Nigel Farage

Nigel Farage en Bram Moszkowicz hebben vanochtend kennis met elkaar gemaakt.

De leider van UKIP en de leider van VNL spraken met elkaar over het intensiveren van de samenwerking tussen de twee zusterpartijen. UKIP is een door eurokritische kiezers en experts buitengewoon gewaardeerde partij. De partij is flink in opkomst in Groot-Brittannië, waar het tegenwoordig als één van de vier grootste partijen gezien wordt – met de mogelijkheid dat UKIP uitgroeit tot de derde partij van het land.

Hoewel UKIP minder goed presteerde dan verwacht bij de Britse Lagerhuisverkiezingen kwam dat voor een groot deel op het conto van het Britse kiessysteem. De partij kreeg vele miljoenen stemmen – en was in dat opzicht zelfs de derde partij van Groot-Brittannië – maar slaagde er niet in om in veel plaatsen de meerderheid van de uitgebrachte stemmen te krijgen. Daardoor levert de partij maar een paar parlementariërs – dit terwijl UKIP gesteund wordt door vele miljoenen Britten.

Hoewel het Nederlandse VNL een nieuwe partij is, is deze club ook flink in opkomst. Volgens de meest recente peiling van Maurice de Hond zou VNL twee zetels behalen als er vandaag verkiezingen waren. Zoals onze eigen Tim Engelbart zondag berichtte:

Ook nieuwkomer VNL – opgericht door ex-PVV’er Joram van Klaveren, maar tegenwoordig geleid door voormalig advocaat Bram Moszkowicz, stijgt een zetel door. Na enkele maanden op één zetel gestaan te hebben, behaalt de klassiek-liberale partij er nu een tweede bij – hun hoogste score tot dusverre.

Gisteren kondigde VNL ook aan dat ex-PVV europarlementariër Laurence Stassen de nieuwe voorzitter is geworden van de partij. Hoewel zij zich bij de vorige Europese verkiezingen op het laatste moment terugtrok en brak met de PVV is zij nog altijd een bekende naam in Brussel. Haar benoeming zal de reputatie van VNL in Europa dan ook vrijwel zeker verbeterd hebben.

Gecombineerd met het lijsttrekkerschap van Moszkowicz én de stijging in de peilingen – waardoor VNL nu officieel een speler van belang is in de Nederlandse politiek – is het duidelijk waarom UKIP graag een goede band creëert met de jonge partij en baat denkt te hebben bij een intensievere samenwerking.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

57 reacties

 1. Gielah

  Meneer Farage moet het zelf weten, maar NIET met meneer Wilders willen samen werken en wél Bram Moszkowicz, van een partij die nog moet blijken een factor te kunnen gaan worden..
  tja…
  dat zou MIJN keus dus niet zijn.

  We zullen het in de nabije en verdere toekomst gaan zien… of dit wijs was of niet.

  1. Simon Brouwenstein

   De heer Farage wenst niet teveel met Wilders geassocieerd te worden vanwege zijn vieze moslimhaat. Ik denk dat hij het een prima idee zou vinden als Bram Geert uit de Tweede Kamer weet te krijgen.

   1. cmsuijkerbuijk

    @Simon Brouwenstein
    23 juni 2015 at 14:04
    Ben je nou werkelijk zo dom, of houdt je je zo? Wilders heeft meerdere malen, ja tot in den treure zelfs, verklaard, dat hij niéts heeft tegen moslims, maar tegen de ideologie Islam!
    Jij mag dan altijd je mond vol hebben over haatzaaien en “wegzetten”, maar je bent er zélf een expert in!

    1. Maaike

     Hmmm….dus minder Marokkanen gaan regelen heeft helemaal niets met wegzetten en haatzaaien te maken

     1. -Harry

      Nee dikbil ,

      dat heeft te maken met je eigen biotoop leefbaar te houden !

      En met de criminaliteit in toom houden .

      Of heb jij liever een onleefbaar en gevaarlijk land waar men de moslims pampert ?

      Stapelgek , dat linkse zootje !

     2. Maaike

      Natuurlijk Harry, zoals in 40-45.

     3. carthago

      Dat heeft inderdaad niets met haatzaaien te maken, pritzel, maar met het verdedigen van mensenrechten.

    2. Simon Brouwenstein

     Beste heer Suijkerbuijk,
     Dat is precies de leugenachtige hypocrisie van Wilders: hij zegt geen moeite te hebben met moslims maar slechts met de islam om vervolgens met voorstellen te komen waarin moslims burgerrechten worden ontnomen en ze uit te kafferen voor alles wat lelijk is.

     Kritiek op godsdiensten is nuttig en nodig, het discrimineren, vervolgen, uitkafferen en stigmatiseren van moslims is in strijd met goed fatsoen en rechtsstatelijkheid. Wilders is geen godsdienstkriticus maar een moslimhater en de gevolgen van zijn haat treft mensen.

   2. HenkieAltea

    U noemt het moslimhaat, maar de meerderheid van de autochtonen hebben dat al jaren.
    Ik heb niet aan een moslim gevraagd om naar mijn eens zo mooie Nederland te komen.
    Dus wat doen ze in mijn land?

 2. nick

  Ontzettend dubieus en hypocriet!

  Wilders en de PVV haten geen moslims!!!! (domme onverbeterlijke S.B.) maar zijn tegen de (politieke) islam, die bezig is onze cultuur te verdringen en niet samengaat met de westerse beschaving, dat is voor iedereen inmiddels wel heel duidelijk! Schade en schande….helaas…en Wilders had dat in een heel vroeg stadium al doorzien en ervoor gewaarschuwd. Zijn gelijk hierin is inmiddels onbetwistbaar!

  Dat Farage zich laat manipuleren door de media is zijn eigen fout want UKIP heeft exact dezelfde mening!!

  Maar met een zeer discutabele mosko willen kennismaken… dat is pas echt merkwaardig.
  En je moet het al helemaal niet over Stassen hebben. Dat is een oppertunistisch, hypocriet wezen die echt enkel en alleen voor haar eigen interessant zijn de politiek in wil en daar veel geld voor over heeft. Een nogal vervelend typje waar niemand graag mee samen kan of wil werken.

  VNL gaat dus nooit iets worden, een stelletje ongeregeld welke alleen maar voor hun eigen eer en glorie in de politiek rondhangen. Zo doorzichtig al glas, dat hebben heldere mensen echt wel door.

  1. Simon Brouwenstein

   De redeloze boosheid tegen VNL van de PVV-aanhangers toont de bezorgdheid. Die bezorgdheid is terecht, VNL maakt een redelijke kans Wilders zeker een zeteltje of 5 te kunnen afsnoepen.

   1. -Harry

    Inderdaad Brouwselstein ,

    hij zou zo maar vijf zetels af kunnen snoepen van de PVV . Persoonlijk zit ik niet te wachten op dat soort versnippering .

    Maar dat kan ook van de pvda .
    Nu negen zetels in de peilingen en misschien daar ook vijf er af , dat is eh , negen min vijf , zeg maar , dat is , dat is , eh , eh , een stuk of vier over ?

 3. Maaike

  Kun je vertellen wat Wilders en zijn PVV dan hebben bereikt tot nu toe, Nick? De beginfase is nu toch wel voorbij, maar een verdere uitbouw zit er voorlopig niet in, omdat Wilders dat namelijk niet kan. Zo zal de PVV een partijtje blijven zonder enige betekenis.

  1. -Harry

   M. Dikbil toont precies aan hoe het denkpatroon van de socialisten in elkaar steekt .

   Narcistische zelfoverschatting , de pvda staat op zwaar verlies , de PVV nog steeds op winst ondanks de voortdurende demonisering door het linkse rapalje en het cordon sanitaire dat ze opgetrokken hebben om de PVV te isoleren .

   ” Zo zal de PVV een partijtje blijven zonder enige betekenis ” .

   De muis die brulde !

   Volg jij een cursus digitale waanzin bij Wim Hutten , dikbil ?

  2. nick

   Als je niet door hebt wat ze inmiddels allemaal hebben bereikt ben je nog stommer dan ik al dacht, dom wicht!
   De PVV is een van de grootste partijen op dit moment, dus waar heb je het over?

   En nog even voor de duidelijkheid, het zijn de Moslims die haten, ze haten ons, ons land, onze welvaart, onze vrouwen, onze dieren, onze kennis, onze cultuur, ons wel dan niet geloof, ALLES!
   Maar profiteren kunnen ze als de beste, hoort ook bij hun moslim denken..liegen, bedriegen en zoveel mogelijk geld pakken en jatten.
   Ik doel niet op het kleine percentage goeden die wel enige herseninhoud hebben en begrijpen dat ze hier gast zijn en zich willen aanpassen. Ik doel op de achterlijke meerderheid die hier maar ook alle andere landen van ons Europa onleefbaar maken.

   1. Maaike

    Noem eens wat concreets, Nick. Wat heeft de PVV allemaal bereikt?

  3. carthago

   Als eenling een paar miljoen stemmers verkrijgen is toch geen sinecure, pritzel.

 4. cmsuijkerbuijk

  @Maaike
  23 juni 2015 at 15:13
  Zolang partijen als het CDA voorstellen van de PVV overnemen, na ze eerst weggestemd te hebben, dénk ik, dat het met die invloed wel goed zit!

  1. Maaike

   Noem er eens een paar Suijkerbuijk.

 5. Maaike

  Tot nu toe begrijp ik dat VNL vooral minder overheid wil, minder verzorgingsstaat en minder belastingen betalen voor de burger. In die zin betekent dat ook minder nivellering. Minder nivellering betekent ook dat je je als burger meer zelf moet kunnen redden, en minder van de overheid kunt verwachten. Dat betekent dus ook minder gepamper voor bijvoorbeeld nieuwkomers. In die zin is het een concurrent voor Wilders. Die wil trouwens wel die verzorgingsstaat houden, maar dan alleen voor de blanke oorspronkelijke nederlander. En dat gedachtegoed is zeer nationaal socialitisch.

  1. Simon Brouwenstein

   Dit is een rake analyse, Maaike, de PVV is volksnationalistisch en socialistisch.
   Het verschil met het nationaalsocialisme betreft vooral de doelgroep van discriminatie en haat.

   1. Terzo

    Niks mis mee met volksnationalistisch en socialistisch voor je eigen volk, en die doelgroep waar de trol en landverrader Brouwenzwijn op doelt heeft de haat aan zichzelf te danken, dit in tegenstelling tot de joden destijds!

    1. AJGRaalte

     EN de Joden nu, Terzo.

   2. Maaike

    Inderdaad Simon, alleen de doelgroep is veranderd. Terzo en AJGRaalte bevestigen je gelijk

   3. carthago

    Minder, minder kokosnoten en kalifaatgangers betekent meer dagelijks brood en een gezonde samenleving, en zullen ons niet in verzoeking leiden en zullen we verlost worden uit den boze, amen, griezelstein.

  2. cmsuijkerbuijk

   @Maaike
   23 juni 2015 at 16:10
   “Die wil trouwens wel die verzorgingsstaat houden, maar dan alleen voor de blanke oorspronkelijke nederlander.”
   Waar staat dat? Zal ik je het antwoord vast geven? Dat staat n e r r e g e n s!
   De PVV wil dat nieuwkomers (dus géén “Blanken” zoals je zo vals schrijft) minimaal 10 jaar hier gewerkt hebben, voor ze recht hebben op uitkeringen. En wat is dáár mis mee?

   1. V.K.

    -Uiteraard is er bij PVV/VNL geen plaats voor nationaal socialisme, maar ja mocht dit gedachtengoed je aanspreken dan kan je voordat je gaat stemmen eerst altijd op de hoogte stellen welke partijen tegen de motie van klaveren hebben gestemd Zodat je straks zonder nare gevoelens voor winkels gaan staan posten welke Israëlische(kuch) producten verkopen tegen het EU beleid in.

    -Ha ha, die nachtzuster Maaike, ga jij straks weigeren om blanke ziekenfonds mannetjes te behandelen?,…uit solidairiteit?

    1. V.K.

     -oh, neem vooral je kinderen mee wanneer je gaat posten, je kan tenslotte niet vroeg genoeg beginnen met het inpompen van blinde haat tegen andere landgenoten.

   2. Simon Brouwenstein

    De heer Suijkerbuijk meent mogelijk dat met kokosnoten blanke autochtonen worden bedoeld.

 6. Wim

  Hopelijk had Nigel Farage al zijn vijf vingers nog.

 7. halo1

  De PVV heeft wel veel bereikt hoor.. heel het denken over b.v. “‘immmigranten”(binnendringers)_ en criminaliteit is van zijn linkse naiviteit ontdaan.. en dat is niet gering!

 8. emptyk

  @ halo 1
  tja ik had daar de PVV niet voor nodig.
  door het constante gedram van de PVV heb ik juist meer sympathie voor links gekregen,

 9. Rapunzel

  Moslimhaat?!

  Ja daarvoor moet je toch bij domlinks zijn hoor.

  Las onlangs een interview met een Marokkaanse meid die in Nederland woont.
  Van haar achterlijke vader moest ze met haar neef trouwen, toen ze 14 was! Dankzij Brouwenstein c.s. kan dat ook, er hoeft alleen een imam langs te komen en dan zijn ze getrouwd volgens de islamitische wet a.k.a. sharia.

  Die meid gruwde ervan en vroeg zich af waarom zij niet net als Nederlandse vrouwen zélf een echtgenoot mocht kiezen. Tja, mag niet van Brouwenstein, Dikbil & partners.

  Meisje gevlucht naar een blijf-van-mijn-lijf huis, gebroken met haar familie die van haar ook niks meer wil weten want haram.

  Die meid wil gewoon scholing, een baan en zelf weten met wie ze in het nest kruipt, erg hé?

  En over de minder minder uitspraak, dat ging over minder moslims IN DEN HAAG. Niet over minder moslims in het algemeen, niet over minder moslims in Marokko, niet over minder moslims in Turkije, nee, minder moslims IN DEN HAAG.

  Dat wil iedereen wel! En terecht!

  1. Mar

   En Wilders maar uitleggen dat hij sprak over criminele Marokkanen en niet alle Marokkanen en niet alle moslims.

   Zelfs zijn achterban raakt er van in de war en geven een andere uitleg dan Wilders zelf over minder minder minder.

 10. Beukman

  Rapunzel rapunzelt:
  “nee, minder moslims IN DEN HAAG.”

  Jij bent de zoveelste die Geerts woorden zonder succes proberen te downplayen. Waarom geef je niet gewoon toe dat Bosma – bij monde van Geert – een kapitale inschattingsfout heeft gemaakt?
  Het was notabene Geert zelf die zich van tevoren afvroeg of hij dit wel kon zeggen.

  Zoals zo vaak het geval is: aanhangers van de een of andere leider zijn vaak roomser dan de paus. Jij bent er zo-een, Punzel, met je gekonkel en gedraai waar zelfs bruine ratten nog misselijk van zouden worden.

  1. carthago

   Beukenoot, je waant je reeds in je gedroomde kalifaat, verdiep je wat meer in de werkelijkheid .

  2. Gielah

   ‘Geen moslims in niet-islamitische landen’ is natuurlijk de enige veilige oplossing…
   daar hoeft niet omheen gedraaid te worden en daar hoeven zelfs geen argumenten voor aangeleverd te worden,
   aangezien een ieder, die ogen in zijn hoofd heeft en énig verstand tot zijn of haar beschikking… die argumenten zélf kan hebben… en waarom zouden ánderen die dan – tot gek wordens toe- naar zulke geestelijk-luie mensen, die nog te beroerd zijn om zelf te denken en die de foute media napraten,
   toe moeten schuiven?
   Laat ze hun eigen denkwerk doen!
   Laat ze een keer wakker worden!

   En laat niémand nu roepen:
   ” Ja maar… er ZIJN bijna geen islamitisch geregeerde landen… en die er ZIJN… die hebben zó weinig geld… en zó ontzettend weinig territorium..!”

   Nou ja… u mag het wel róepen, hoor!
   U roept maar!

   U kunt dit alleen onmogelijk hárd maken…
   en zult dus daverend gelach oogsten, indien u dat desondanks toch probeert,
   want het is een leugen en klinkklare onzin.

   En dat gezeik over dat ‘minder.. minder..’ van meneer Wilders moet maar eens ophouden,
   aangezien de man ( en de mensen die voor dat minder KIEZEN) onweerspreekbaar gelijk hebben..
   en als u het beter meent te weten, kom dan maar op en benoem ons de rijke zegeningen, die het westen ten deel zullen allen door méér islamieten in hun landen.

   Kom op… som die maar op.

   1. Simon Brouwenstein

    “En laat niémand nu roepen:
    ” Ja maar… er ZIJN bijna geen islamitisch geregeerde landen… en die er ZIJN… die hebben zó weinig geld… en zó ontzettend weinig territorium..!”

    Dat ben ik wel met u eens, mevrouw Gielah, iemand die zoiets, zeker zo algemeen geformuleerd, roept verkoopt onzin. Net zo onzinnig als beweren (wat hier vorige week gebeurde) dat Arabieren Israelisch grondgebied bezetten.

    Maar misschien vindt u dat laatste wel geen onzin.

  3. -Harry

   @ Beukman ,

   Eigenlijk propageer je een islamitische samenleving waar je heel knap omheenzwamt en dat niet zo benoemt , Beukelaar .

   Die sluwe Jacobus doet precies hetzelfde , hij zegt geen antisemiet te zijn , maar valt wel bij iedere gelegenheid Israel aan .

   Bedenkelijke eigenschap .
   En dan druk ik me heel diplomatiek uit !

   Op een iets minder diplomatiek moment zou ik wellicht gezegd hebben dat jullie een stel smerige landverraders zijn .

   En dan ben ik NOG diplomatiek .

   1. Beukman

    @ Harry ,

    Dat is een heel nuttige bijdrage , Harry !
    Opeens zien we structuur in jouw denkwijze !
    Jij haalt moslims en Marokkanen door elkaar ,

    je haalt joden en Israeli door elkaar .

    Heel opvallend , dat doen sommige moslims ook . Je zou bijna denken …..

    Harry , beste man , als dit een medisch forum was geweest , dan had ik je NU verteld dat je zwaar in de war bent . .

   2. Simon Brouwenstein

    Zwakke debaters, zoals Harry, herken je aan de neiging om de opponent uit te kafferen en aan de dwangmatige neiging de naam van de opponent te verbasteren. In geen enkele bijdrage van hem brengt hij het fatsoen op de opponent correct aan te spreken.
    Het levert een vuistregel voor fatsoensdetectie op: fatsoenlijke debaters zoals Maaike, CJB, Julius en Beukman zul je dat nooit zien doen. Harry en Gielah kunnen niet anders.

    1. Beukman

     @Simon
     Hangt er wmb vanaf. Harry mag mij best “Beukelaar” noemen, dat is gewoon vriendschappelijk en humoristisch bedoeld. Omgekeerd bedenk ik ook wel eens een koosnaampje voor hem.
     Helaas verbastert Harry ook wel eens namen tot zuivere beledigingen. Ik zal geen voorbeelden geven. Zoals ik het zie, gaat hij daar pas echt over de schreef.

     1. -Harry

      Geachte Beukman ,

      U bedoelt de kwalificaties aan het adres van onze huistransgenderstoorzender ?

      Ach , sommige lui , daar krijg je maar geen vat op . Ze leren niks !
      Moreno is er ook zo één .
      Het maakt geen moer uit wat je tegen ze zegt , ze beginnen morgen weer van vóór af aan met hun gelieg en getrol .
      Niets raakt ze , niks begrijpen ze , oostIndisch doof en stekebind .

      Ik vergelijk ze wel eens met een eend , al donder je er een héle emmer water over , dan zijn ze nóg niet nát .

     2. Beukman

      Laat ik het zo zeggen, @Harry, als jij mij Beukelaar noemt, herken ik hierin de affectieve waarde. Als jij een vrouw Dikbil noemt, herken ik hierin de boerenlul die je óók bent.
      Niet doen, Harry. Hou het beschaafd.

  4. -Harry

   Zeg Beste Beukman , 0.44 .

   Zit jij nou tot diep in de nacht op je toetsenbordje te vingeren ?
   Hoef jij overdag niet te werken ? Uitkering ?
   Heb je zóveel ergernis van anderman’s schrijfsels , dat je je nachtrust daar zelfs aan opoffert ?

   Alleen dat van dat “gekonkel en gedraai” dat vat ik niet helemaal .
   Dat zijn nou nét de bewegingen die jullie linkserts altijd maken wanneer je onder de gruweldaden van de fundamentalistische moslims probeert uit te komen als jullie de “reguliere” vorm zitten te promoten .

   Dan ga je toch niet anderen beschuldigen van hetgeen je nou juist zélf doet ?

   En dat van die ratten …………
   Dat is nou nét de kreet die wij bij landverraders gebruiken , ga ons dat nou niet ontstelen , he ?

   Landverraders zijn ratten , niét de patriotten .

   1. Beukman

    @Harry
    Ik werk onregelmatig, Harry, en ben inderdaad nog wel eens op als jij als brave burgerman allang op 1 neus ligt.

    En ja: Rapunzel konkelt dat het een lieve lust is als het gaat over Geurts “minder”-uitspraak. Opeens bedoelde Geurt volgens hem alleen maar Haagse Marokkanen, of hij bedoelde moslims.

    PVV-aanhangers, althans het dolgedraaide deel, maken zich steeds belachelijker naarmate ze harder hun best doen om hun leider uit de wind te houden. Waarom kost het ze toch zo’n godsgruwelijke moeite om toe te geven dat ook Wilders wel eens een steekje laat vallen? Snap jij het, Har? Het lijkt goddomme wel een sekte, die PVV.

 11. H.Numan

  Michael, je bent en blijft een Wilders hater, ook al vermeld je hem deze keer toevallig niet. Wat je zou moeten schrijven is dat een partij die hooguit 2 zetels gaat halen op een extreem conservatief programma (gericht op de rijksten in de samenleving) wil gaan samenwerken met een partij die is weggevaagd.

  1. Simon Brouwenstein

   De heer Numan onderschat de electorale mogelijkheden van VNL dan wel het electorale potentieel voor de directe concurrenten van de PVV.
   Sedert het minder-minder en de geplande rechtzaak tegen Wilders is de PVV politiek irrelevant geworden en dat wordt binnen zijn aanhang ook beseft. De proteststem van ontevreden Nederlanders kan nu alleen maar naar Wilders, als zich een alternatief raamkozijn ze voor een groot deel weg.

   1. H.Numan

    Nee hoor. Gewoon logisch nadenken. Wat is VNL? Een partijtje van 2 weglopers die naarstig proberen hun zetels vast te houden, hoe dan ook. Vandaar dat ze Bram als voorzitter accepteerden. Waar is de steun voor VNL? Zo ongeveer alleen op het ‘ach wat schattig, wat een warm gevoel blog DDS’. Wat gaat VNL bereiken, gesteld dat ze herkozen worden? Helemaal niets, want ze krijgen hoogstens 2 zetels. Een voor Bram, want die is bekend en mogelijk nog eentje. Daar ga je de oorlog niet mee winnen.
    Dat weten de 2 spijtoptanten best, anders hadden ze Bram nooit op zulke (voor hem) gunstige voorwaarden binnengehaald.

 12. Simon Brouwenstein

  Raamkozijn moet zijn: aandient

  1. emptyk

   @SB
   gewoon puur uit nieuwsgierigheid……….hoe komt u van aandient op raamkozijn??? 🙂

   1. Simon Brouwenstein

    Dat doet de spellingscontrole op mijn tablet, die is heel creatief: als je een letter verkeerd tikt of een spatie vergeet gaat hij er wat van maken.
    In dit geval tikte ik waarschijnlijk geen spatie tussen ‘aandient’ en ‘zijn’ – daar maakt hij dan raamkozijn van.

    1. Niek Verheyen

     Ja, lul maar wat Simonstein. Dit gezwets verschilt nauwelijks van al je andere uitingen op deze site.

    2. -Harry

     Donder die rot tablet dan in de hofvijver , hooggeachte Simon .
     Ben je van dat pokkeding verlost en wij mogelijk van een heleboel ergernis .

     Die tablet van jou past overigens wonderwel bij je .
     Ook heel creatief !

     Met de waarheid .

   2. -Harry

    Zeg emptyk ,

    is het je niet opgevallen dat ie véél meer onzin uitkraamt ?
    Dit was maar één woord !

 13. lanex

  Hier in de panelen zie je hoe die linkse agitators aan het werk zijn, stokers tot in de puntjes!
  Hoef toch geen namen te noemen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.