Griekse minister denkt niet dat het tot een Grexit komt

Geen categoriejun 13 2015, 21:00
Hij "hoopt" dat de Europese Unie aan het bluffen is.
De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zei vandaag in een interview met de Britse radiozender BBC Four dat hij niet gelooft dat zijn land uiteindelijk gedwongen zal worden om de eurozone te verlaten. Toen de presentator hem vroeg of hij ervan uitgaat dat Duitsland en andere EU-lidstaten bluffen als ze zeggen dat Griekenland moet kiezen of delen antwoordde hij met "ik hoop het."
Dat bericht Nu.nl. De nieuws-website voegt eraan toe:
Griekenland heeft laten weten, opnieuw, met tegenvoorstellen te komen voor hervormingsmaatregelen in ruil voor financiële steun. De Griekse premier Alexis Tsipras weet dat het nu menens is, zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zaterdag in het Luxemburgse Schengen. De Luxemburger praatte afgelopen dagen uitgebreid met de Griekse regeringsleider en waarschuwde hem voor de mogelijk "rampzalige gevolgen" van een 'Grexit'.
Ondertussen gaan de onderhandelingen tussen de belangrijkste EU-landen en Griekenland gewoon door. Hoewel er vandaag met elkaar gesproken werd zegt Juncker dat de grote onderwerpen blijven liggen tot morgen.
Hoewel het natuurlijk mogelijk is dat er dan nieuwe afspraken worden gemaakt, is de kans klein dat dit daadwerkelijk gebeurt. Het lijkt waarschijnlijker dat er donderdag knopen worden doorgehakt als de ministers van Financiën van de eurolanden bijeen komen in Luxemburg.
Ondertussen worden andere eurolanden steeds kritischer over Griekenland, wat vooral komt doordat de nieuwe Griekse regering besluiteloos lijkt te zijn. Als de regering het met Varoufakis eens is dat de rest van de EU waarschijnlijk bluft en het niet tot een Grexit laat komen kon dat weleens kloppen; het is dan immers niet noodzakelijk voor Athene om rigoreus in te grijpen. Tenminste, dat is duidelijk waar de Grieken zelf vanuit gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten