Optreden van transgender Monique "Mounir" Samuel bij Eva Jinek krijgt stevige kritieken

Geen categoriejun 08 2015, 15:00
Midden-oostendeskundige Monique "Mounir" Samuel beweert bij Eva Jink een transgender te zijn. De onthulling valt niet overal in even goede aarde.
In Amerika is een week geleden een grote discussie over transgenders losgebarsten nadat voormalig atleet en huidige realityster Bruce Jenner zichzelf liet fotograferen als een vrouw voor modeblad Vogue. "Call me Caitlyn," stond er op de cover van het blad. Amerikaanse media verhieven het tot gesprek van de week: was dit een overwinning voor de emancipatie, of spoorde er iets niet met Jenner? De meningen waren (en zijn) er zwaar over verdeeld.
Ook in Nederland werd vrijdag geprobeerd deze discussie aan te zwengelen. Midden-oosten-commentator Monique Samuel werd namelijk uitgenodigd bij Eva Jinek om te komen praten over hoe het is om een transgender te zijn. De van oorsprong Egyptische jongedame had namelijk besloten om niet meer als vrouw, maar als man door het leven te gaan. Mounir Samuel, was haar nieuwe naam. Zie het interview:
[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/06/smauel2.mp4"][/video]
.
Maar na de uitzending, viel Samuel niet de onuitgezonderd lovende kritiek ten deel die Jenner wel kreeg van progressieve media in Amerika. Het weblog van de VARA-omroep, Joop.nl, noemde het interview 'moedig', maar ook 'verwarrend':
Het werd een boeiend, maar ook verwarrend interview dat aanzet tot nadenken over de vraag waarom we mensen zo graag in hokjes willen stoppen.
Vanochtend deed ook Elsevier-columnist en hoogleraar rechtswetenschap Afshin Ellian een duit in het zakje. Op de website van het conservatieve en liberale opinieblad schreef hij een artikel getiteld: "Bizar dat NPO narcistische aansteller Samuel aandacht geeft." Ellian hekelt de optimistische commentaren die de vrouw gaf over de Arabische lente toen in 2011 de Egyptische dictator Mubarak aftrad. Hij vindt dat de publieke omroep de vrouw tegen zichzelf in bescherming had moeten nemen:
De publieke omroep heeft in sommige gevallen de morele taak om mensen te beschermen tegen zichzelf. De NPO bevorderde het narcisme bij een aansteller: van Monique Samuel, naar de dansende Kopt naar Mounira naar Mounir.
Maar ook Samuel zelf was niet tevreden over haar gesprek bij Eva Jinek. Op Facebook uitte ze haar teleurgesteldheid en schreef ze dat ze het erg vervelend vond dat ze haar verhaal niet goed kwijt kon. Op haar Facebookprofiel schrijft zij:
Het is me niet gelukt het grote belangrijke overkoepelende verhaal te vertellen wat ik op ogen had (noch om uit te leggen wat mijn binnenste beweegt). Het publiek lachte me herhaaldelijk uit, ik mag blijkbaar niet zelf beslissen hoe ik mijn gezicht draag en de online reacties waren vernietigend. Ik heb een perosonlijjheidsstoornis schijnbaar en verdien acuut therapie. Het zal, maar ik zat daar als mij en als voorloper van zo velen die zich ook door duizend labels verstikt, zich zo slecht gehoord weten.
En daarmee lijkt de kous voorlopig af.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten