Aanhoudende hitte zorgt voor hoog risico op natuurbranden

De brandweer waarschuwt dat het warme weer een hoger risico op bosbranden veroorzaakt.

Dat wordt gemeld op de website natuurbrandrisico.nl. In Overijssel, Drente, Noord-Holland en Gelderland geldt “Code Geel”. Dit staat voor een verhoogd risico op brand:

“Op dit moment wordt het droger in de natuur. Er is geen grote kans op een, snel uitbreidende, natuurbrand, maar tóch kan het gebeuren! Helpt u mee om het te voorkomen. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer mogelijk met extra materieel en personeel uit.”

Maar in Brabant en een groot deel van Limburg geldt zelfs Code Oranje. Dit staat voor een hoog risico:

“Het weer is aangenaam, maar het is ook erg droog in de natuur. De kans is aanwezig dat een snel uitbreidende natuurbrand ontstaat. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. Terreineigenaren en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert maar vragen ook uw medewerking om natuurbrand te voorkomen.”

Het hoge risico betekent onder meer dat het niet meer is toegestaan om barbecues of vuurkorven in deze natuurgebieden te ontsteken. Ook wordt het roken van sigaretten afgeraden en men moet zelfs oppassen met het weggooien van glas. Gebogen glas kan namelijk een concentratie van lichtbundels veroorzaken, wat in droog gras kan zorgen voor brandjes. Ook is het raadzaam om de auto met warme motor niet te parkeren in hoog en droog gras.

Ook is het bij het kamperen of bij een dagje uit raadzaam om blusmiddelen bij de hand te hebben zoals blusdekens of een emmer water. Mocht u te maken krijgen met een natuurbrand? Dan geeft de brandweer de volgende tips:

 • Wacht hulp niet af. Vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand. Indien mogelijk naar de openbare weg.
 • Loop daarbij niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreidt, maar haaks op de brand waarmee u de kans verkleint dat de brand u inhaalt.
 • Wees extra alert in droge gebieden zoals heide en dennenbos. Hier is de kans op een snel uitbreidende brand groter dan in een loofbos.
 • Help andere mensen en kinderen op een veilige plek te komen.
 • Bel 112 om de locatie van de brand zo precies mogelijk door te geven.
Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

 1. mijn-idee

  Heb de afgelopen tijd niet zoveel open deuren zien intrappen als deze week.
  Een nationaal hitteplan, wat te doen bij droogte, wat te doen bij verhitte en hongerige cultuurverrijkers.

  Vroeger gebruikte men gewoon gezond verstand, gewoon geleerd zelf logisch na te denken op een uitzondering na.
  Tegenwoordig moet alles -tig keer worden uitgetypt…honderd keer gemeld op radio en tv…want de tegenwoordige mensheid gaat pas wat doen als men de tekstjes lees op facebook, sms, twitter of ander alarmsysteem.

  De mens van tegenwoordig is de zombie van over een paar jaar.

  De ouders die tegenwoordig kinderen op moeten voeden hebben zelf al echt geen idee meer van wat verstandig en verantwoordelijk is.

  Net nog een bericht van een twee-jarige peuter die in een onbewaakt ogenblik over een railing is geklommen en naar beneden is gevallen in Hoogeveen

  Sorry dat ik het zeg , maar mijn eerste gedachte was…papa/mama moesten even hun smartphone checken….zo normaal als wat tegenwoordig. Maar met wellicht desastreuze gevolgen…Een oog op het scherm is geen oog hebben voor de realiteit.

  Dom, dommer, domst………
  Achterlijk, achterlijker, achterlijkst…….

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.