Aanhoudende hitte zorgt voor hoog risico op natuurbranden

Geen categoriejul 02 2015, 13:57
De brandweer waarschuwt dat het warme weer een hoger risico op bosbranden veroorzaakt.
Dat wordt gemeld op de website natuurbrandrisico.nl. In Overijssel, Drente, Noord-Holland en Gelderland geldt "Code Geel". Dit staat voor een verhoogd risico op brand:
"Op dit moment wordt het droger in de natuur. Er is geen grote kans op een, snel uitbreidende, natuurbrand, maar tóch kan het gebeuren! Helpt u mee om het te voorkomen. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer mogelijk met extra materieel en personeel uit."
Maar in Brabant en een groot deel van Limburg geldt zelfs Code Oranje. Dit staat voor een hoog risico:
"Het weer is aangenaam, maar het is ook erg droog in de natuur. De kans is aanwezig dat een snel uitbreidende natuurbrand ontstaat. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. Terreineigenaren en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert maar vragen ook uw medewerking om natuurbrand te voorkomen."
Het hoge risico betekent onder meer dat het niet meer is toegestaan om barbecues of vuurkorven in deze natuurgebieden te ontsteken. Ook wordt het roken van sigaretten afgeraden en men moet zelfs oppassen met het weggooien van glas. Gebogen glas kan namelijk een concentratie van lichtbundels veroorzaken, wat in droog gras kan zorgen voor brandjes. Ook is het raadzaam om de auto met warme motor niet te parkeren in hoog en droog gras.
Ook is het bij het kamperen of bij een dagje uit raadzaam om blusmiddelen bij de hand te hebben zoals blusdekens of een emmer water. Mocht u te maken krijgen met een natuurbrand? Dan geeft de brandweer de volgende tips:
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten