Bejaarden vinden het ook leuk om te spelen; daarom zijn deze speeltuinen speciaal voor hen

Wie zegt dat alleen kinderen het leuk vinden om naar een speeltuin te gaan?

Iedere ouder is bekend met speeltuinen, en bezoekt ze met enige regelmaat. Kinderen vinden het daar immers fantastisch. Ze kunnen er al hun energie kwijt en hebben tegelijkertijd ook nog eens vreselijk veel lol. Een echte win-win-situatie dus.

Maar wist jij dat kinderen niet de enigen zijn die het leuk vinden om naar de speeltuin te gaan?

Sinds kort zijn er bejaarden die hun pret ook niet op kunnen in een speeltuin vlakbij hun huis:

speeltuin 1

Deze Spaanse ouderen zitten niet stil op een bankje toe te kijken terwijl ouders en hun kinderen spelen, ze doen zelf blij mee.

De initiatiefnemer van de speeltuinen, Paz Vidal, legt uit:

“Het is heel sociaal. We wilden de mythe vernietigen dat opa en oma rustig op de bank zitten terwijl de kleinkinderen spelen. Deze speeltuin is voor iedereen; kinderen hebben het ook geweldig naar hun zin. De speeltuinen zorgen ervoor dat de band tussen bejaarden en hun kleinkinderen hechter wordt. En ze zijn leuk voor mensen van alle leeftijden.”

playground-senior-citizens-gif-3c338f62d45bf7c4ffd157f18396b10e

Franchesca, een 84-jarige oma, legt uit:

“Ik ben niet iemand die graag thuis zit, ik ga graag naar buiten. Want ach, als je alleen maar de hele dag thuis zit ga je je kinderen continu bekritiseren.” 

En nee, daar heeft niemand wat aan.

Daarom gaat Franchesca regelmatig naar de speeltuin, waar ze lol heeft met leeftijdsgenoten én mensen die veel jongeren zijn.

Het idee van speeltuinen voor ouderen is zo succesvol in Spanje, dat Amerika langzaam hetzelfde doet. In totaal zijn er daar nu 50 speeltuinen voor bejaarden gebouwd. En ja, Amerikaanse bejaarden vinden het net zo leuk als hun leeftijdsgenoten in Spanje:

speeltuin 2

Zie hieronder een video over de spelende bejaarden in Spanje. Zo kan het ook – in plaats van de hele dag achter de geraniums te zitten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. hans-e-pans

    In Bennekom op het terrein van Opella hebben ze ook dit soort apparaten voor het buitengebeuren. In de grote steden van Nederland denk ik dat dit soort apparaten geen lang leven zullen hebben.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.