Belangrijk vliegveld Jemen heroverd op Houthi-rebellen

Troepen die loyaal zijn aan de verdreven Jemenitische president, hebben een belangrijk vliegveld in Aden heroverd op de Houthi-rebellen.

Strijders uit het zuiden van Jemen hebben de Houthi’s ook verdreven uit het district Khor Maksar. Dit en de herovering van het vliegveld bij Aden worden gezien als een belangrijke stap in de strijd tegen de sji’itische rebellen die grote delen van het land beheersen. De Houthi-rebellen hebben openlijk hun loyaliteit aan Iran verklaard, een vijand van Saoedi-Arabië.

Dat land vreest dat regionale rivaal Iran zijn invloed uitbreidt. Irak, ten noorden van Saoedi-Arabië, staat onder steeds grotere invloed van Iran, en door Jemen te beheersen zou Iran ook ten zuiden van Saoedi-Arabië een uitvalsbasis krijgen. De Saoedi’s zijn daarom al maandenlang bezig met luchtbombardementen op Houthi-doelen in Jemen.

Ondanks de luchtbombardementen heeft Saoedi-Arabië nog geen belangrijke doelen weten te behalen, zoals het weer aan de macht brengen van president Abdu Rabbu Mansour Hadi, die door de Houthi-rebellen is verdreven. De zuidelijke strijders die nu delen van Aden hebben heroverd, vormen een coalitie van verschillende groeperingen. Sommige van die groepen worden geleid door lokale krijgsheren die vooral uit zijn op macht, andere streven naar een onafhankelijke staat in Zuid-Jemen en weer andere groeperingen worden gevormd door soennitische islamisten die vanuit religieuze overwegingen tegen de Houthi’s strijden. Het lijkt dus onwaarschijnlijk dat een overwinning van deze coalitie snel vrede en stabiliteit zal brengen in Jemen, aangezien hun doelen sterk verschillen.

Inmiddels zijn in Jemen al 1.600 burgerslachtoffers gevallen. De Verenigde Naties hoopte twee weken geleden nog dat de strijd in Jemen deze week zou uitlopen op een bestand, om verder bloedvergieten te voorkomen. Aangezien Saoedi-Arabië vastbesloten is om door te gaan met de strijd tegen de Houthi-rebellen, lijkt de hoop op een staakt-het-vuren ver weg.

Wat voor effect de overwinning op de Houthi’s heeft op de aanwezigheid van ISIS in Jemen, is niet bekend. ISIS is een vijand van de sji’itische Houthi’s, die zij als ketters beschouwen, maar is ook een verklaard tegenstander van de Saoedische monarchie en is dus niet aangesloten bij de pro-Saoedische coalitie. ISIS baarde in maart opzien door een sji’itische moskee in Jemen op te blazen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Bromsnor

  De vele miljarden die door de slechte deal met Iran vrijkomen zal door het land o.a gestopt worden in pogingen de baas te worden in de regio.

  Dus meer steun voor b.v de sjiitische Houthi’s. Ook zal veel geld worden gestopt in het versterken van de Iraanse terroristische infra structuur door meer steun te geven aan groepen als Hezbollah en Hamas.

  De Soennieten hebben al laten weten om ook een nucleaire infra structuur op te willen bouwen in de regio als antwoord op de deal die met Iran is gesloten. Die landen voelen de (nucleaire) sjiitische dreiging en willen zich daartegen verdedigen.

  Saudi Arabia Promises to Match Iran in Nuclear Capability
  http://www.nytimes.com/2015/05/14/world/middleeast/saudi-arabia-promises-to-match-iran-in-nuclear-capability.html?_r=0

 2. carthago

  De gratis oliedollars worden nu dus aangewend voor nucleaire paddestoelen in deze kalifaten ,en de criminele sauds en monsterlijke ayatollahs hebben de zegen van obama reeds gekregen .

 3. toetssteen

  In Jemen vechten IS, de Saoedische salafistenkliek en o.a. de VS tegen de sjiieten. Stuk verderop vechten sjiieten, de VS en de troepen van Assad tegen IS.

  Tikkie raar is het wel.
  Ik heb overigens wat foto’s van die bombardementen gezien, nou de woonhuizen lagen goed in de poeier. Heel dapper hoor om burgers plat te bombarderen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.