Franse tolpoortjes lichten Nederlanders voor tientallen euro’s op. Maar zie hoe deze held die prijs weer laat zakken

Een bekende ergernis in Frankrijk: de tolpoortjes op de bekende, maar beruchte, tolwegen. Een misschien nog grotere ergernis komt nu bovendrijven: Nederlanders worden stelselmatig aangespoord om meer te betalen dan strikt noodzakelijk is.

Ga je deze vakantie nog naar Frankrijk? Let dan goed op. Een bekend fenomeen op de Franse wegen zijn altijd de tolpoortjes, die je bij het afrijden van een tolweg vaak voor tientallen euro’s aanslaan. Dat is uiteraard al vervelend genoeg, maar nu blijkt ook nog eens dat die dingen je niet alleen véél maar ook té veel geld laten bepalen. De Nederlandse autorijder Andries Bik komt vaak in Frankrijk en vond tot zijn grote ergernis uit dat auto’s standaard in een te hoge gewichtsklasse gezet worden, waardoor de prijs structureel hoger uitvalt dan noodzakelijk.

Nederlanders betalen zo veel meer geld dan dat nodig is. Geldklopperij?

Andries zegt:

De automatische scanners zijn zo geprogrammeerd dat ze je altijd “per ongeluk” in het hogere tarief gooien! 99 procent van de mensen betaald gewoon wat er op het scherm verschijnt. Maar als je het assistence knopje indrukt is het al direct “sorry, foutje, zie het al, verkeerde tarief” sure.

En warempel: hij heeft gelijk. Bekijk hier hoe Andries door Frankrijk reist, en telkens de suggestie krijgt om meer te betalen dan noodzakelijk is. En telkens die prijs weer omlaag weet te praten:

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. carthago

  De Franse overheidsonrendabelen hebben zoveel uitgeleend aan de zuidelijke knoflookperiferie dat dit één van de creatiefste manieren is om dat terug te halen ,van de noordelijke periferie dus .

 2. JanvanEechoud

  Chips!!!!
  Goed en actueel artikel!

  Ben benieuwd hoe de Simon dit verziekt krijgt…?

  1. V.K.

   @Jan,

   -Je bedoeld een chip in elke kentekenplaat

 3. LantR.fant

  “Fransman” is een verkorting van het woord “onbetrouwbaar”. Maar het kan hier ook zijn omdat de werknemers geen zin hebben in gedoe.

  Overigens hebben die Peages wel 1 voordeel: Je kunt er doorgaans met 140 op de cruise control van noord naar zuid. Of andersom, als dat beter uitkomt.

  Helaas kan dit systeem niet in Nederland werken, want zodra ergens een snelweg wordt aangelegd wordt de oude doorgaande weg meteen verneukt met wegversmallingen en op elke km 12 verkeersdrempels.
  Je hebt in Nederland dus geen alternatief.

 4. V.K.

  -Na ja, zolang er netjes belasting wordt afgedragen over dit geroofde geld, zal de staat het wel zo laten door-etteren.

  -Uiteraard, wanneer het systeem goed werkt, dan zal dezelfde staat de ondernemer verplichten op haar tolprijs te verhogen omdat er teveel belastinggeld wordt misgelopen.

 5. herman_otten

  Dat gaat alleen op bij campers. De scanner denkt door de hoogte dat een camper een vrachtwagen is en slaat hem ten onrechte als vrachtwagen aan. Dus als je een camper hebt in de gaten houden. Maar voor de rest gaat het niet op. Dat wordt dus gezellig straks met Jan Kaas die in z’n personenauto de boel gaat ophouden omdat ie ten onrechte ook een lager tarief wil. >>zucht<<

 6. toetssteen

  Ik snap eigenlijk niet waarom het systeem niet kan werken op een kaart achter de voorruit die automatisch registreert als u de tolweg opgaat en idem weer afgaat. Geen oponthoud, gewoon doorrijden. Bedrag wordt automatisch afgetrokken van uw rekening.

  1. Veelzeggend

   De Franse tolpoortjes werken helemaal niet met gewichtklassen, zoals hierboven te lezen valt. Broodje aap verhaal?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.