Jean Marie Le Pen moet opnieuw voor de Franse rechter verschijnen vanwege holocaust-uitspraken

Geen categoriejul 25 2015, 14:00
Zeker niet voor het eerst in zijn leven staat de voormalige Front National-voorman terecht voor het bagatelliseren van gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.
De 87-jarige Jean-Marie Le Pen moet binnenkort voor de Franse strafrechter verschijnen. Het Franse Openbare Ministerie daagt hem daar namelijk voor vanwege zijn vergoelijkingen van misdaden van het Duitse nazi-regime en doens Vichy-marionettenregering in Frankrijk:
Jean-Marie Le Pen moet zich voor de rechter verantwoorden voor zijn uitspraak dat de gaskamers "een detail" van de Tweede Wereldoorlog waren.
Justitie vervolgt de extreemrechtse politicus (87) voor "het ontkennen van misdaden tegen de mensheid", meldde nieuwszender France 24 vrijdag.
Le Pen beroept zich zelf op de vrijheid van meningsuiting, en hekelt de 'welhaast religieuze' houding van vele mensen wanneer het gaat over de algemeen aangenomen lezing van wat er gebeurd is in de Tweede Wereldoorlog.
Het is niet voor het eerst dat Le Pen vanwege opmerkingen over de jaren 1940-1945 in de problemen geraakt: in 1987 moest hij voor de Franse rechter verschijnen, en in 1999 raakte hij in problemen met de Duitse justitiële diensten vanwege het noemen van gaskamers een 'detail' in de oorlogsgeschiedschrijving. In beide gevallen moest hij een boete betalen.
Met betrekking tot zijn jongste opmerkingen hangt Le Pen nu niet alleen een rechtszaak boven het hoofd, maar de opmerkingen hebben hem eerder ook al een clash met zijn dochter Marine Le Pen - de huidig leider van het Front National - opgeleverd. Zij deed een poging zijn erevoorzitterschap weg te nemen en hem zelfs uit de partij te gooien. Die pogingen strandden vorige maand nadat de rechter daar een stokje voor stak.
Of de rechter ook een stokje zal steken voor een nieuwe veroordeling, zal nog moeten blijken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten