‘Knuffelasielzoeker’ Mauro Manuel duikt weer op

Het is inmiddels alweer vier jaar geleden dat uitzetting dreigde voor de Angolese asielzoeker Mauro Manuel. Na veel politiek gewik en geweeg kreeg hij dat. In De Volkskrant vertelt hij hoe het nu met hem gaat.

In 2011 barstte in Nederland een grote politieke discussie los over de verblijfstatus van Mauro Manuel. Ook op deze site verschenen felle opinie-artikelen over de kwestie. Centraal stond de Angolese jongen die niet aan de regels voor een verder verblijf voldeed, maar volgens medestanders een prima verblijf in Nederland kon worden gegund. Hij sprak immers de Nederlandse taal en had hier een opleiding genoten. In Angola – waar hij in 2002 als klein jongetje door z’n ouders moederziel alleen op een vliegtuig is gezet – kende hij niemand.

Uiteindelijk trokken Mauro en zijn politieke medestanders aan het langste eind en werd een foefje gevonden om Mauro via een studentenvisum in Nederland verder te kunnen laten verblijven. Inmiddels werkt Mauro op de IT-afdeling van een Brabantse school:

‘Het gaat goed met me, ja goed. Ik heb een baan, ik heb een vriendin, ik ben nu 22. Het gaat voor mij langzaam de goede kant op. Ik ben systeembeheerder op een middelbare school in Eindhoven. Ik moet zorgen dat alle computers en systemen blijven werken, de problemen oplossen. Ik werk daar sinds februari 2014.

‘Ik had geluk met het krijgen van een baan. Ik werkte eerst in een computerwinkel, waar mijn contract na drie jaar niet werd verlengd. Mijn toenmalige baas kende de netwerkbeheerder van die school. Ze zochten iemand. Ik ging op gesprek en ze waren direct enthousiast. Een week later kon ik beginnen.

Hij vertelt over z’n roem en dat hij nog altijd herkend wordt. Mauro zegt zich altijd Nederlander te hebben gevoeld, en roemt de warmte van het volk toen bleek dat hij toch mocht blijven hier. Maar hij hekelt ook het beeld dat de media van hem neerzetten: als de jongen ‘met de traan’. Mauro bijt van zich af: “Alsof ik een klein kind ben. Ik vind mezelf ook niet zielig. Nooit gevonden ook.”

In de toekomst wil Mauro een house-dj worden. Hij ziet dat al helemaal zitten. De bekendheid heeft hij al, en nu nog de muziek, vertelt Manuel. “Dan zou ik pas trots zijn,” aldus de geboren Angolose jongen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

52 reacties

 1. Maaike

  Een leuke, ijverige, sociale nederlander dus. Misschien wordt het tijd dat we gaan kijken naar individuen in plaats van naar groepen die wel of niet aan de eisen voldoen.

  1. carthago

   Aaaaaaaach,wat een compassie en wat een tranendal, meid pak je spullen en emigreer naar de Angolese oerwouden en blijf daar, kokosnoten zat om uit te huilen over die verrotte nederiglanders.

   1. carthago

    Waar blijft je reactie, pritzel?

    1. Maaike

     Op geklets reageer ik niet Carthago.

     1. carthago

      Snik.

  2. Simon Brouwenstein

   Ja, Maaike, leuk om te lezen dat die jongen hier na al die ellende zijn draai heeft gevonden.

   1. carthago

    Al die ellende in nederigland,tjah, je vraagt je echt af of deze bananenrepubliek wel een gelukzoeker waardig is.

   2. carthago

    Het zou beter geweest zijn hem destijds het land uit te kieperen, al

    1. carthago

     Al was het maar om die hel in nederigland te ontlopen.

   3. HenkieAltea

    Mag ik vragen over welke ellende U het dan heeft?
    Ja,dat zijn biologisch ouders ellende lingen zijn, dat kan ik beamen, want hoe zou er gereageerd worden als een moeder dit in Nederland zou doen.
    En weet U hoe vaak zijn moeder bij het Nederlands consulaat is geweest voor een visum?
    Want Mauro moest het kaartje verzorgen voor moeder en de andere kinderen, om te profiteren van de Nederlandse uitkeringen.
    Maar deze moeder zou men voor een rechter moeten slepen, voor haar gedrag met haar zielige arme en kleine Mauro.
    Maar het is mooi dat hij werkt, maar wat heeft deze Mauro de belastingbetaler gekost?
    Terwijl de verzorgingsstaat word afgebroken, ten nadele van de bejaarden en behoeftigen, en vele AOWers hierdoor bij de voedselbank moeten aanschuiven, omdat hun AOW niet hoog genoeg is.
    Terwijl een gelukzoeker 37000 euro kost het eerste jaar van zijn verblijf in ons eens zo mooie Nederland.

    1. carthago

     @henkie. Daar gaat het bij griezelstein garbage helemaal niet om, het gaat hem om die endlosung der niederlander.Hij provoceert om te provoceren en een extreem linkse rioollucht te verspreiden omuiteindelijk de weg te banen voor de kokosnoten en kalifaatgangers, want die verdragen zijn lucht wel.

     1. HenkieAltea

      Zou hij ook een kleurtje hebben?

 2. V.K.

  -Na ja, fijn om te horen dat hij zichzelf heeft opgewerkt tot systeembeheerder.

 3. halo1

  Toch blijft het de vraag..of hij op de duur wel gelukkig wordt : systeembeheerder aan een school in Eindhoven….pfff!

 4. Wachteres

  topdebankiers.eu/het-grote-gevaar-miljoenen-moslims-binnen-europa-achter-de-jihad/

  Tja, één zo’n asielzoeker, geen probleem. Helaas laat onze elite ongecontroleerd steeds meer ‘asielzoekers’ toe [nu al meer dan 3000 per maand], die niet dezelfde goede bedoelingen hebben.

  Al er dan wordt opmerkt dat we niet naar groepen moeten kijken, is dat alleen maar dom.

  En mensen die het gevaar van de islam ontkennen, zijn een gevaar voor onze maatschappij, omdat zij niet uit domheid handelen, maar puur uit kwaadaardigheid.

  Daar zijn we ondertussen op DDS wel achter gekomen.!

 5. Bromsnor

  Fijn dat het goed met hem gaat.

  Neemt natuurlijk niet weg dat hij de boel belazerd heeft.
  http://www.elsevier.nl/Algemeen/blogs/2012/4/Gerd-Leers-heeft-gelijk-met-terugsturen-Mauro-ELSEVIER334998W/

  Kinderen zijn geen vluchtelingen maar worden bewust op het vliegtuig naar Europa gezet omdat de ouders in die landen weten dat kinderen zelden worden uitgezet.

  Als een kind dus asiel krijgt mag ,via gezinshereniging, in veel gevallen ook de familie zich bij het kind voegen. (broers,zussen, ouders,etc)

  Op die manier worden dus kinderen gebruikt om asiel te ” regelen” voor de familie.

  1. Q. I. Bus

   Ik zal niet ontkennen dat het vaak zo gaat of dat dat de opzet is Bromsnor.

   Maar met die Mauro is dat toch anders ?
   Voor zover ik weet woont hij in een pleeggezin. Dan heeft hij zich toch niet hier herenigd met zijn familie ?

   1. Bromsnor

    Dat klopt.

    Voor zover ik weet is het bij Mauro anders gelopen en woont hij nog steeds in een pleeggezin.

    Ik geloof dat het zo is omdat hij geen contact meer heeft met zijn familie in Angola. Maar dat weet ik niet zeker.

    Overigens woont zijn zus ook in Nederland.

    1. skeeter

     islam is geloof ik ook nog eens verboden in angola, dat scheelt sowieso een hoop rottigheid

 6. CJD

  Ik ben blij dat het goed met die jongen gaat. Dat er alleen de discussie was om hem uit te zetten en daarmee zijn toekomst te verzieken laat zien dat NL een inhumane assielbeleid heeft.

  1. halo1

   Onzin hoor.. we hebben juist HET humaanste beleid ter wereld.. alleen zijn er tig linkse figuren die pas tevreden zijn zijn als alle grenzen wegvallen en wij hier kaalgevreten worden/zijn.. lekker “”sosijaal””.Het is volkomen natuurlijk om nee te zeggen tegen (profiterende) vreemdelingen… ja zeggen is een vorm van (alweer links) decadentisme..geen vorm van “beschaving”.

 7. Gielah

  Tegen dat ‘die jongen’ (Mauro) 83 of ouder is, zullen er nog steeds mensen, zodra ze zijn náám maar horen…. spontaan over hun nek gaan of wurggebaren met hun handen maken, rood aanlopen, rochelgeluiden produceren en godslasteringen verbijten.

  Niet eens om die jongen zélf.
  In zekere zin was die ook slachtoffer.

  Om
  a. een volslagen krankzinnig geworden overheid, die NIET adequaat optrad.
  b. om zo’n familie van berekenende uitzuigers ergens in Verweggistan, die zomaar…. in de hoop naderhand zelf ook naar Luilekkerland te kunnen komen, een klein kind alleen op een vliegtuig zette.
  c. Om immigratiefunctionarissen die dat kind niet onmiddellijk per kerende vlucht terúgstuurden… zodat hij het contact met zijn eigen land, cultuur en taal niet kwijtraakte en in een westers land zou gaan wennen… waarna je precies het soort doffe ellende zou krijgen dat we inderdaad … dank zij links…. rondom hem gekregen hébben… want dit kind WAS geen vluchteling in levensgevaar, hè?
  Hij was een vooruitgeschoven pion in de hand van een graaiersfamilie.
  Het IND is er om dat soort gevallen en te herkénnen en om er tegen op te treden.

  1. Simon Brouwenstein

   Mevrouw Gielah werpt haar voorstelling van christelijkheid op dit onderwerp, met wurggebaren, rood aangelopen hoofd, rochelgeluiden en, elke bijdrage van haar hand hier was er al zwanger van, onderdrukte godslastering.

   Hoe ver kan een christen van het padje raken?

   1. HenkieAltea

    Een overwoeker plant maakt een gecultiveerde altijd dood.
    Kijk hoe het vergaat met de nette Christenen in de landen waar ze zijn overwoekerd door de moslims.
    Terwijl zij daar al honderden jaren eerder woonden.

   2. Daniel

    De brede weg en het smalle pad, Gielah loopt inmiddels over een achtbaansweg.

  2. Maaike

   Nee Gielah, Mauro’s familie is hem niet achterna gekomen. Waarschijnlijk heeft zijn moeder hem een kans willen geven uit de armoe te ontsnappen. Dat mag misschien niet, maar wellicht zou u hetzelfde doen met uw kind. De ambtenaren hadden hem terug moeten sturen? Helaas Gielah, wij sturen geen minderjarigen zomaar terug. En adequaat? Kwam hij niet ten tijde van Verdonk? Die was toch zo van de rechte rug en zo?

   1. Simon Brouwenstein

    Beste Maaike, u spreekt mevrouw Gielah hier aan op een niveau waar ze niets van begrijpt: ze heeft lak aan de regels van de rechtsstaat, lak aan humaniteit en mededogen en heeft bgeen enkel begrip voor de wanhoop en ellende van vluchtelingen.
    Vluchtelingen zijn voor haar egoistische en steenrijke gelukszoekers die als moslimextremisten slechts het oogmerk hebben als een rattenplaag onze cultuur te verpletteren.

    Vluchtelingen zijn in haar angstige zienswijze de agressor en de Nederlandse burger is het slachtoffer.

    Begin tegen mevrouw Gielah niet over moeders en en kinderen, je doet net of het gewone mensen zijn!

    1. carthago

     @grzstn. Als je de gielah projectie weglaat in je rioolpraatje, heb je helemaal gelijk.

   2. toetssteen

    @Maaike
    Met die opleiding zou Mauro in Angola zijn ma en familie kunnen helpen, plus zijn land dat een grote economische groei kent:

    http://www.tradingeconomics.com/angola/gdp-growth

    Cijfers zijn beter dan mening Europees land.

    Eenne, terugsturen naar zijn moeder…., het moet niet gekker worden! Foei! We moeten ervoor zorgen dat hij nooit meer terug kan! Beetje moeder en zoon willen herenigen…..

  3. V.K.

   -@Gielha,

   betreffende,
   in de hoop naderhand zelf ook naar Luilekkerland te kunnen komen, een klein kind alleen op een vliegtuig zette.

   -Vraag me af of er wel eens luchtvaartmaatschappijen zijn veroordeeld voor mensenhandel,ik bedoel maar er is natuurlijk wel betaald voor een ticket om zonder paspoort in bijvoorbeeld Schiphol aankomsthal te worden gedumt door betreffende maatschappijen.

   -Hoe anders is dit nu, iedereen heeft het over mensenhandelaren met bootjes.

 8. Q. I. Bus

  Brrr.

  En dan te bedenken dat in Portugal
  waar het ook niet ze best gaat met de economie

  maar waar men bovendien een sociaal stelsel heeft dat weinig uitkeringen heeft

  Lijd onder een braindrain. Hoogopgeleide jongeren die het een beetje zonde om hun opleiding waar ze veel in hebben geïnvesteerd te gebruiken om een baantje als conducteur op de tram mee te krijgen die nemen massaal de wijk naar

  onder andere Angola.

  Het is een vrij stabiel land, met een economische groei die doorzet.

  Hoeveel mensen kennen die emigranten daar als ze besluiten om Portugal te ontvluchten vraag ik me af ? Is het werkelijk een valide excuus dat je daar niemand kent zoals Mauro stelt ? Toen die zelf hier kwam kende die toch ook niemand hier ?

  1. toetssteen

   @Q.I. Bus
   Dat is dan ook de reden waarom menig Portugees nu probeert in Angola aan de bak te komen.

   1. Q. I. Bus

    Tekenend in dat opzicht is dat hij nu hier ook een overheidsbaantje heeft, hij werkt voor een school. Hij zal wel denken dat ‘ie vrij is en dat ‘ie voor zichzelf zorgt.

    Iets zegt me dat het in Angola allemaal wat anders geregeld is. Wat meer met vrije markt en wat minder met een overheid die het hele maatschappelijke leven tot op 4 decimalen achter de komma door-reguleert.

    Daar zullen de Mauro-type mensjes allicht wat angstig voor zijn want hé, als je toch een baantje hebt waar de markt niet om vraagt waar zou je dan zijn zonder de overheid ?

    Toch lijkt het me dat iemand die hier systeembeheerder is in een land als Angola de ene gouden kans na de andere zal krijgen.

    Niets voor socialisten natuurlijk, vrije markt en kansen voor het individu daar spugen ze op. Mauro is nu heel blij met zijn baantje als systeembeheerder. Dat klinkt heel wat, en hij zal gerust de indruk hebben dat hij nog maar aan het begin van zijn carrIére staat.

    Denk er maar van wat je wilt, maar volgens mij zit hij gevangen in het systeem, en zal het hem de komende 45 jaar nog heel moeilijk vallen om zijn positie te verbeteren.

    Misschien moet je Portugees zijn om in te zien dat op dit moment de kans dat je als opgeleide kunner meer kans op succes hebt in Angola als in de EU.

    1. toetssteen

     @Q.I.Bus
     Yep. Angola lijdt wat onder de dalende olieprijzen, maar nog steeds een groei.
     Ik zei het toen en ik zeg het nu: Mauro zou in zijn land van herkomst, bij zijn ma (geen idee waar zijn pa zit) een goudhaantje zijn.

 9. Yato

  Het is vooral jammer dat de media veel aandacht geeft aan zulke zaken. Natuurlijk is het soms schrijnend maar we kunnen hier niet een klimaat creëren waarin ouders uit arme landen hun kind maar op het vliegtuig zetten naar Europa omdat het daar niet wordt uitgezet.

  Tevens zullen die landen, vaak derdewereld landen, er ook niet beter op worden als de jonge bevolking al massaal weggaat. Aanpappen en nathouden met ontwikkelingshulp.

 10. Wachteres

  http://www.birminghammail.co.uk/news/midlands-news/shocking-toll-honour-crimes-west-9620407

  Een christen raakt wel heel erg ver van het padje af, als hij/zij het toestaat, ja zelfs stimuleert dat dergelijk volk zich hier mag vestigen.

  Geen wonder dat de kerken zijn leeggelopen als zulke linkse opvattingen zich daar manifesteren.

  Zijn eigen natie bewust vernietigen is ook voor een christen ‘not done’.

 11. Wachteres

  https://ejbron.wordpress.com/2015/07/11/meer-dan-11-000-eermisdaden-in-groot-brittannie/

  Voor degenen die het Engels niet machtig zijn, een vertaling van bovenstaand artikel.

  11.000 eer misdaden in GB.

  Maar aangezien die van de islam komen, maakt links zich daar alvast niet druk om.

  Net zomin als links zich drukmaakte .over de DUIZENDEN verkrachtingen door moslims in GB en in Zweden.

  Integendeel, die moesten zelfs verzwegen worden.

  Hoe ver kan men van het [ ‘christelijk???] padje afraken.

  En dan ook nog de gore moed hebben anderen moraliserend toe te spreken.

  Je moet maar durven!

  Wel begrip hebben voor ‘zielige Afrikaantjes’ maar nul komma nul begrip als hun eigen volk onder de instroom lijdt.

  De beste manier voor hen is dat dan voor de zoveelste keer te ontkennen.

  Wat een smerig volk, dat linkse tuig!

 12. Wachteres

  https://ejbron.wordpress.com/2015/07/11/moslims-in-parijs-dood-aan-de-joden/

  En ook hier maken de linksen zich niet druk om.

  Wel je opwinden over één jongetje uit Afrika, maar je schouders ophalen over – of pretenderen niets te weten – over de verdwijning van steeds meer Joden uit onze landen.

  De geestelijke verkniptheid van links wordt steeds griezeliger en bedreigender voor gezond denkende mensen.

  Ik heb eens gereageerd op Krapuul, ook zo’n fijne linkse site:

  Dat Joden uit Malmö moesten vluchten was een rechte leugen en toen ik met krantenberichten kwam, zeiden ze dat, als het dan toch waar was, dit de schuld van Wilders was.

  Tja, ze waren nog niet zover als een zekere Simon, die meteen roept, als er iets negatiefs over de islam naar boven komt dat de berichtgeving niet deugt.

  Misschien kan hij hen nog wat trucjes bijbrengen.

  In de politiek correcte Volkskrant wordt zoveel mogelijk verzwegen en ‘wat niet weet, dat niet deert’ toch?

 13. Wachteres

  5e alinea een ‘rechtse leugen’.

 14. Daniel

  Wachteres bedaar een beetje. Als links er niet geweest was leefden we nu in het paradijs, dat weet ieder weldenkend mens.
  Het gepeupel had dan niet zo’n grote bek gekregen en de elite zou het goed hebben met geld als water en personeel en zo.
  Maar helaas die linksen bederven altijd de feestjes voor de elite, dat bedroeft me zeer.

 15. Gielah

  O… er verdwijnt weer een bijdrage in wat voor filter dan ook.
  Goed, hoor!
  Het beleid wordt steeds duidelijker.

  1. Simon Brouwenstein

   Probeert u het eens inhoudelijk,mevrouw Gielah, daar zijn ze bij de redactie volgens mij wel over te spreken.

 16. poldi

  Handleiding voor asiel- en gelukzoekers
  ===============================

  -Zorg dat je vrouwelijke partner in verwachting raakt
  -Zorg dat je in Nederland komt en vernietig vooraf alle identiteitspapieren en vraag asiel aan
  -Als je asielaanvraag wordt afgewezen dan kunnen asieladvocaten de afwijzing jarenlang rekken
  -Je in Nederland geboren kind c.q. kinderen gaan naar school
  -Als na jarenlang procederen de asielaanvraag toch wordt afgewezen zijn er de zieligheidsindustrie, linkse politici en in samenwerking met de media (MAURO effect), die met succes het zoveelste kinderpardon afdwingen
  -Je bent nu verzekerd van een levenslange uitkering, zorg, woning
  -Je kunt met succes een aanvraag indienen voor overkomst van je familieleden
  -Ga scheiden en laat een importbruid overkomen
  -Ook zij kan naderhand in het kader van familiehereniging met
  succes haar familieden over laten komen

  EN ZO GAAT NEDERLAND LANGZAAM NAAR DE VERDOMMENIS !!

  1. HenkieAltea

   @ Poldi,

   Heeft U het boek gelezen van Pim Fortuin ?
   De titel weet ik niet meer, maar de gelukzoekers werden omschreven, zoals U dat hier benoemd.
   En de autochtonen zijn de gekke Henky’s.

   1. poldi

    Wij zijn niet alleen de gekke henkie’s op dit gebied maar op meerdere gebieden als slaafse volger van Brussel.

 17. HenkieAltea

  We moeten het zelfde doen,als wat met de geboorte van Jezus ook gebeurde.
  Dat iedereen zich opnieuw moet laten in schrijven, in het herkomst land.
  Dan bepalen de blanken wel,wie niet of wel terug mogen komen.
  Scheeld ons veel ruimte, en de binnen steden kunnen we opruimen, en er mooie parken van maken.
  Word Nederland weer mooi,en veilig.
  Geen haatpaleizen meer, enz.

 18. Simon Brouwenstein

  “We moeten het zelfde doen,als wat met de geboorte van Jezus ook gebeurde.
  Dat iedereen zich opnieuw moet laten in schrijven, in het herkomst land.”

  Dat betreft een legende, uit niets blijkt dat zo’n volkstelling plaatsvond en er is ook weinig logica voor.

  1. toetssteen

   6 na Christus en wel onder Quirinius.

 19. Seneca

  Ik ben de afgelopen jaren driemaal in Angola geweest. Na 2002 was het gedurende 4/5 jaar economisch niet echt florissant maar dat hebben zij de laatste jaren met dubbele groeicijfers op jaarbasis meer dan goed gemaakt. Eerlijk gezegd begrijp ik de ophef niet om deze Mauro hier te laten blijven. Men heeft in Angola dringend werkkrachten nodig, juist in de ict. Overigens ben ik van mening dat men zoveel mogelijk in het geboorteland moet blijven om dat land met je kennis en vaardigheden vooruit dient te helpen. Vele kleintjes maken een grote…

 20. Seneca

  @toetssteen
  Het was onder keizer Augustus. Quirinius was de rechterhand van Varus, die – voorzichtig gezegd – ietwat klunzig was in de uitvoering van de opdracht tot deze volkstelling. Quirinus was de uitvoerder van de telling.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.