Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Von der Leyen valt in oud patroon: critici zijn ‘extreemrechts’

EU08 jul , 16:00
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, is in paniek. Tijdens het vertrouwensdebat in Straatsburg, naar aanleiding van de motie van wantrouwen die tegen haar is ingediend, deed ze precies wat elke corrupte technocraat doet als ze wordt aangesproken op haar wanbeleid: ze schreeuwde “radicaal-rechts!”.
Alsof dat alles verklaart. Alsof dat alles ontkracht. Alsof het een doodzonde is om te eisen dat een ongekozen commissievoorzitter transparant handelt en het Europees Parlement respecteert.
Maar wat Von der Leyen deed, is niets minder dan het vertrouwde machtsreflex van een kartel dat wankelt.

Motie van wantrouwen? Dan komt het frame “extreem” weer uit de kast

De motie van wantrouwen komt van partijen die zich verenigd hebben in onder andere Patriotten voor Europa, ECR en Europa van Soevereine Naties. Geen kleine clubjes, maar partijen die miljoenen kiezers vertegenwoordigen in landen als Italië, Frankrijk, Hongarije, Spanje, Nederland en Duitsland.
Hun klacht?
  • Geen transparantie bij de Pfizer-sms’jes
  • Geen toestemming van het parlement voor het uitgeven van 150 miljard aan defensieleningen
  • Een Commissievoorzitter die handelt alsof ze boven elke controle staat
Maar in plaats van verantwoording af te leggen, kiest Von der Leyen voor de goedkope weg: “Deze partijen polariseren en ondermijnen de democratie,” beweerde ze in alle ernst.
Nee mevrouw Von der Leyen: wat de democratie ondermijnt, is een ongekozen Commissie die geheime deals sluit en parlementaire controle ontwijkt.
👉 Geen linkse intimidatie aan Nederlandse universiteiten. Stop de Hamasprotesten! Academici ondersteunen terreursympathisanten en joodse studenten worden gejaagd. De maat is vol. ✍️ Teken vandaag nog deze petitie en laat je stem horen

Wie kritiek heeft op de elite, is “fout”

Wat Von der Leyen doet, is politiek brandmerken. Niet inhoudelijk reageren, niet weerleggen, maar gewoon: “U bent radicaal-rechts, dus uw kritiek is per definitie verdacht.” Het is een dooddoener die totalitair aandoet.
Iedereen die waarschuwt voor de oncontroleerbare macht van Brussel, voor de rol van Big Pharma in pandemiebeleid, of voor het schuiven met honderden miljarden aan Europees geld, wordt verdacht gemaakt.
En dát is dus de échte bedreiging voor de democratie: een elite die zich onkwetsbaar waant en iedereen die hen durft aan te spreken, wegzet als gevaarlijk.

De hypocrisie van Brussel: transparantie alleen als het uitkomt

Het debat ging over iets fundamenteels: Pfizergate. De geheime sms’jes van Von der Leyen met Pfizer-topman Albert Bourla over de megadeals rondom coronavaccins. Sms’jes die de Commissie weigert vrij te geven. Een schandaal waarvoor de Europese Rekenkamer, de Ombudsman én de rechter haar al op de vingers tikten.
Maar transparantie? Nee hoor. Kritiek wordt afgedaan als extreem. En dus krijgen we géén antwoorden, géén openheid – alleen een spervuur van framing.
En dat terwijl het Europees Parlement volgens de grondregels juist bedoeld is om dit soort machtsmisbruik te controleren. Maar Von der Leyen duldt geen tegenspraak. En dus worden de parlementariërs die wél durven opponeren – zoals ID, ECR, en de Patriotten – publiekelijk besmeurd.
👉 Geen linkse intimidatie aan Nederlandse universiteiten. Stop de Hamasprotesten! Academici ondersteunen terreursympathisanten en joodse studenten worden gejaagd. De maat is vol. ✍️ Teken vandaag nog deze petitie en laat je stem horen

Het systeem verdraagt geen kritiek – en dát is het probleem

Von der Leyen’s aanval op “radicaal-rechts” is geen analyse, het is een afleidingsmanoeuvre. Ze durft de discussie over haar eigen falen niet aan en gooit daarom de meest doorzichtige verdachtmaking in de strijd.
Maar laat één ding duidelijk zijn: miljoenen Europeanen zijn dit zat. Ze willen transparantie, verantwoording, en een EU die haar grenzen kent – letterlijk én bestuurlijk.
En wie dat durft te eisen, is geen extremist. Maar een democraat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten