Peiling: Meerderheid Nederlanders wil geen Grexit, maar ook geen verdere steun

Geen categoriejul 05 2015, 9:45
Deze week staan de peilingen van Maurice de Hond weer geheel in het teken van Griekenland.
Nadat vorige week Maurice de Hond de Nederlanders uitgebreid gepeild heeft, doet hij dat na deze bewogen week opnieuw. Qua nieuw stond deze hele week namelijk in het teken van het Griekse referendum over eurosteun dat vandaag gehouden wordt. De Grieken mogen in het stemlokaal aangeven wat ze er van vinden, maar als Nederlanders het voor het zeggen hadden gehad.. dan was Griekenland in ieder geval in de eurozone gebleven:
griekferendumMaar liefst 55% van de Nederlanders hoopt dus dat Tsipras en zijn campagne voor 'OXI' (nee, dus) het onderspit delven, en de deur wordt opengehouden voor onderhandelingen met Griekenland. Kiezers van het CDA en D66 hopen dat het allermeest (met percentages rond de 80%) terwijl met name PVV'ers daar in het geheel geen brood in zien (65% is daar voor 'nee').
Als de vraagstelling specifieker wordt toegespitst op een grexit, dan blijkt precies de helft van Nederland daar niet op te zitten wachten:
grexit5-7Slechts 41% wil dat wel - met name kiezers van de PVV en de VVD. Dit is een verandering ten op zichte van vorige week, toen er nog meer voor- dan tegenstanders van een Grexit waren. Toen wilde 45% dat Griekenland de Europese muntunie zou verlaten, tegenover 38% die daar tegen gekant was.
Verder peilde Maurice de Hond deze week geen noemenswaardige electorale veranderingen. De VVD blijft in de wekelijkse Tweede Kamerzetelpeiling de virtuele winnaar met 26 zetels. De PvdA blijft op het diepte-record van 9 staan, terwijl nieuwkomer VNL twee zetels zou mogen reserveren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten