Peiling: PvdA naar 9 zetels - laagste punt allertijden

Geen categoriemei 31 2015, 9:45
Met Jesse Klavers GroenLinks aan de ene kant, en Emile Roemers SP aan de andere kant levert de PvdA veel zetels in.
Het zit de sociaal-democraten deze week niet mee in de peilingen. Terwijl de nieuwe GroenLinksleider Jesse Klaver nog met zijn wittebroodsweken bezig is en daardoor veel aandacht krijgt in de media, gaat het bergafwaarts met de PvdA. Er waren de afgelopen jaar daar al veel zetels virtueel verdwenen richting de SP. Maar nu ook kiezers overlopen naar GroenLinks, heeft dat grote electorale gevolgen voor de partij van Diederik Samsom. Dat wil dus zeggen: de PvdA haalt deze week nog maar 9 zetels:
pvda laagste scoreIn de geschiedenis van de Tweede Kamer kwam dat nog niet eerder voor. In 2002 behaalde de partij 23 zetels bij de Tweede Kamerverkiezingen vlak na de moord op Pim Fortuyn. Maar ook in de peilingen is het een unicum: het vorige dieptepunt stond op 10 zetels. Dit gebeurde vorig jaar toen de PvdA- en de VVD-achterbannen lijnrecht tegenover elkaar stonden over het versoepelen van asielregels.
Dit keer zijn het, aldus De Hond, niet de asielregels, maar wel de privatisering van ABN Amro en al het gedoe rond de uitbetalingen van PGB's. Met name de lageropgeleiden zeggen de PvdA daardoor vaarwel:
Van de kiezers met een lage opleiding, die traditioneel veel op de PvdA stemde, geeft nu nog maar 3% aan de PvdA te stemmen.
Maar ook aan de andere kant van de coalitie - bij de VVD - gaat het ook niet van een leien dakje: de liberalen blijven weliswaar de grootste partij van Nederland - met een neuslengte voorop tegen het CDA en D66 - maar moeten ook een zetel prijsgeven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten