Rapportcijfers Rutte II verbeteren langzaam: van 3,7 naar 4,6

Het economische beleid van het kabinet is niet populair, maar wordt wel minder bekritiseerd dan twee jaar geleden.

Consumenten zijn nog altijd niet al te zeer te spreken over het economische beleid van het kabinet Rutte II, maar toch worden de rapportcijfers langzaam beter. Waar de coalitie van VVD en PvdA het twee jaar geleden nog moest doen met een 3,7 krijgen zij nu een 4,6 van het electoraat.

Volgens ING, wat het onderzoek uitvoerde, heeft dat alles te maken met de enigszins verbeterde financiële situatie van consumenten zelf. Zij projecteren dat dus op het kabinetsbeleid.

De Telegraaf legt uit:

Precies twee jaar geleden ontving Rutte II nog een 3,7 als rapportcijfer voor het gevoerde economisch beleid. Het vertrouwen in de eigen portemonnee stond toen ook op een dieptepunt, om vervolgens vrijwel continu te verbeteren.

Opvallend is dat, hoewel het rapportcijfer stijgt en men positiever is over de eigen financiën, het vertrouwen in de economie nog altijd laag is. De afgelopen vier maanden steeg dat vertrouwen continu, maar nu niet; het is de afgelopen maand licht gedaald.

Eén van de belangrijkste korte termijn problemen voor de Nederlandse economie is, in de ogen van de Nederlandse consument, Griekenland. Dat Zuid-Europese land heeft een nieuw hulppakket ontvangen, maar worstelt nog altijd om uit de economische malaise te komen. Dat komt voor een groot deel doordat de politieke leiders van het land de moed niet hebben om daadwerkelijk te bezuinigen op de overheidsuitgaven. 18% van de ondervraagden geeft aan dat Griekenland ook gezien wordt als het belangrijkste probleem op de lange termijn.

Daarmee wordt Griekenland niet gezien als het grootste probleem bij uitstek. Die twijfelachtige eer valt toe aan de vergrijzing. Veel consumenten vrezen dat de overheidsuitgaven daardoor uit de hand zullen lopen. Het kabinetsbeleid heeft weinig gedaan om die zorgen weg te nemen.

Wat vind jij? Ben jij wat optimistischer over de staat van de economie en het regeringsbeleid? Of heb jij er totaal geen vertrouwen meer in?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Wim

  Een onderzoek door een bank. Knikker die maar direct in de prullenbak.Volgens ING, wat het onderzoek uitvoerde, heeft dat alles te maken met de enigszins verbeterde financiële situatie van consumenten zelf. Ik heb in mijn omgeving gevraagd niemand is er financieel beter van geworden. Het is ook vreemd want de VVD is in de laatste peiling helemaal afgestraft en de PVDA is zo goed als dood verklaart door de kiezer.

 2. Simon Brouwenstein

  Ik heb wel vertrouwen in de economie. Ik denk dat Nederland dankzij de hervormingen die dit sterke Kabinet wist door te voeren er in elk geval relatief goe voor staat.

  1. mijn-idee

   Dit sterke kabinet ( gniffel gniffel) haalde op de eerste toets een 3,7 en vervolgens in de herkansing een 4,6.
   Dat is naar gewone maatstaven nog steeds een vette onvoldoende, dus gezakt…
   En hoeveel herkansingen kun je krijgen….?

  2. carthago

   Die “hervormingen “zijn een definitieve overdrachtsbelasting naar de knoflookperiferie en de Eussr penoze, het doel wat jij beoogt.De zuidas is bezig met een economische Coup in de noordas ,om het southern comfort te behouden.Aan alles komt een eind,ook het geduld,grzstn.

 3. Wachteres

  Terwijl de VVD in de peilingen net een aantal zetels is gedaald?

  O, de bank deed een onderzoek, nu begrijp ik het.

  De regering moet worden opgekrikt, want natuurlijk zijn de banken pro EU.

  1. poldi

   Jij begrijpt het @Wachteres, alleen de onnozele @Simon Brouwenstein trapt erin.

 4. carthago

  Het vertrouwen in de economie gaat alleen verbeteren als de transferunie daadwerkelijk stopt. In het vooruitzicht van de huidige transferunie zijn consumenten en vooral mkb ers wijselijk terughoudend met consumeren en investeren.De gelogen verkiezingsstunt van de vvd en de gewilde heilstaat van de pvda betekenen een permanente overdracht van toekomstige welvaart en dus slavernij zonder perspectief.

 5. poldi

  Niks bijzonders! We zijn simpelweg aan het synchroniseren met de zuidelijke knoflooklanden. Dit betekent dat ons welvaartsniveau net zo lang zal dalen tot we het als één Europa allemaal even slecht hebben. Straks zijn de pensioenen aan de beurt.

  En @Simon Brouwenstein is hier een groot voorstander van want hij is een supporter van de uit een vuilniszak gekropen Hans Spekman met zijn “Nivelleren is een feest”.

 6. poldi

  Ik vraag mij af welke consumenten vinden dat het beter gaat. Ik zie opheffingsverkoop borden en winkelsluitingen. Lege winkels in hoofdstraten en ga maar door. Ouderen worden in de kou gezét en zijn de kop van jut, Zorg is een grote bende en de graaiers mentaliteit ligt op 100%. Nederland staat niet op de 1ste plaats voor deze regering maar volgt slaafs Brussel en is blind voor de onvrede die hier heerst. Persoonlijk gewin gaat boven gemeenschappelijk belang maar daar heeft men lak aan.

  Ik geef ze een 0,5.
  En waarom ? Omdat ze toch wel netjes gekleed zijn.

 7. Ruud562

  Een kabinet vol leugens en onwaarheden, dat ons richting islamitische maatschappij en richting Brussel duwt. Dat de eigen bevolking in de stront laat zitten, uitkleedt. Hoe objectief is dat onderzoek? Vaker gezien bij dictorale bewegingen: als er teveel wordt gemord, als weet dat je vertrouwen gaat verliezen gooi je een positief bericht ertegenaan. Menigeen trapt daar in.

  1. Simon Brouwenstein

   Gelukkig het het vertrapte volk bij de volgende verkiezingen de gelegenheid om deze dictators weg te stemmen.
   Dat zullen ze echter niet doen, rara hoe kan dat?

   1. van Urk

    Misschien omdat deze iedere keer weer gekozen dictators het volk met beloftes alles wijsmaakt maar in de praktijk dat verbreken. rara hoe kan dat? Zijn er toch machtige dubieuze adviseurs in het spel die politici zaken influisteren wat het volk niet mag horen?

    1. Simon Brouwenstein

     De heer van Urk vindt mogelijk de democratie geen goede oplossing voor het te domme volk.

 8. Simon Brouwenstein

  Ik had me iets genuanceerder moeten uitdrukken: uiteraard is de stijgende welvaart niet beschikbaar voor losers, die zullen hun gekoesterde belemmering met hand en tand verdedigen.

 9. mijn-idee

  “Het economische beleid van het kabinet is niet populair, maar wordt wel minder bekritiseerd dan twee jaar geleden.”

  Ik denk dat veel mensen murw zijn geraakt en dus niet meer reageren..
  En met de stugge positivo’s stijg het gemiddelde cijfer natuurlijk wel.

  En als men dit van beide kanten zo door blijft gaan komt er vanzelf wel een keertje een “voldoende”

 10. Simon Brouwenstein

  Die stugge positivo’s zouden ze moeten verbieden!

  1. mijn-idee

   te beginnen bij SB…?

   1. Simon Brouwenstein

    Geen goed idee, mijn idee, dan wordt het hier erg saai.

 11. cmsuijkerbuijk

  Ach ja, diegenen die dit een sterk kabinet vinden, vallen in de categorie “zalig zijn de simpelen van geest”!

   1. cmsuijkerbuijk

    @Simon Brouwenstein
    30 juli 2015 at 12:01
    Trouw? Nou, als dát mijn stelling niet bevestigt! Eén zootje geestelijk uitgedaagden bij elkaar. Diegenen die in dát krantje nog vertrouwen hebben, vallen dus écht onder de categorie “Hopeloze gevallen”!
    Trouw! Aan wat? De Grote Leugen?

    1. Simon Brouwenstein

     Beste heer Suijkerbuijk,

     In uw geval zou ik de informatie bij E.J.Bron, Geen Stijl en Xander-nieuws betrekken.

     Kwaliteitskranten, daar staat u ver boven.

 12. Wachteres

  Ach, het volk wordt wel een keer wakker.

  Maar helaas gebeurt dat meestal pas als al het geld, ondanks de ‘stijgende economie’, op is.

  Daar zorgt de EU wel voor, maar niet nadat zij zichzelf flink hebben verrijkt.

  Voor mensen als Simon is dat heel gewoon; de linkse ‘elite’ heeft nooit anders gedaan.

  1. -Harry

   Mooi dat niemand “Simon” hier nog direct benadert .
   Zijn inzendingen lijken zo een wanhopige schreeuw om aandacht te worden .

 13. van Urk

  Stijgende welvaart hum! De boel klapt straks toch weer naar beneden als alle hoge kosten vragende vluchtelingen hun plekje hebben gevonden en landen als Griekenland weer in opspraak komen om die te gaan redden.

  1. Simon Brouwenstein

   Laat u niet van de wijs brengen, meneer van Urk, de situatie is hopeloos met geen enkele kans op verbetering.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.