Bijna 8 procent van de jongeren is slachtoffer van cyberpesten

Geen categorieaug 17 2015, 8:09
Bij jongeren van 15-18 zelfs meer dan 11 procent
In 2014 heeft bijna 8 procent van de jongeren tussen 15 en 25 jaar te maken gehad met pesten op het internet. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek. De cijfers geven aan dat cyberpesten nog steeds een enorm probleem is onder jongeren.
Zeker onder jongeren van 15-18 jaar oud komt cyberpesten veel voor: meer dan 11 procent van de jongeren in deze leeftijdscategorie is geconfronteerd met cyberpesten in het afgelopen jaar. Onder ouderen (65+) komt het gepest veel minder voor, slechts één procent van de ouderen zegt ermee geconfronteerd te zijn.
[caption id="attachment_117455" align="aligncenter" width="640"]bron: CBS bron: CBS[/caption]
De meest voorkomende vorm van cyberpesten onder jongeren is laster. Dit betekent bijvoorbeeld het plaatsen van nare, kwetsende teksten over iemand, of iemand belachelijk maken met (gênante) foto's of filmpjes. Naast laster zijn ook chantage, bedreiging en stalken meegenomen in het onderzoek. Bij ouderen komen al deze vormen van cyberpesten even vaak voor.
Opmerkelijk is dat twee derde van de jongeren die gepest wordt op internet, de dader kent. Vaak betreft het bijvoorbeeld een klasgenoot of iemand uit de buurt. Ondanks het feit dat de dader vaak bekend is, doen maar weinig mensen aangifte van pestgedrag op internet. Slechts 14 procent van de jongeren maakt melding van het cyberpesten bij de politie of een andere instantie, terwijl juist jongeren het meest gepest worden op internet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten