Bijna 8 procent van de jongeren is slachtoffer van cyberpesten

Bij jongeren van 15-18 zelfs meer dan 11 procent

In 2014 heeft bijna 8 procent van de jongeren tussen 15 en 25 jaar te maken gehad met pesten op het internet. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek. De cijfers geven aan dat cyberpesten nog steeds een enorm probleem is onder jongeren.

Zeker onder jongeren van 15-18 jaar oud komt cyberpesten veel voor: meer dan 11 procent van de jongeren in deze leeftijdscategorie is geconfronteerd met cyberpesten in het afgelopen jaar. Onder ouderen (65+) komt het gepest veel minder voor, slechts één procent van de ouderen zegt ermee geconfronteerd te zijn.

bron: CBS
bron: CBS

De meest voorkomende vorm van cyberpesten onder jongeren is laster. Dit betekent bijvoorbeeld het plaatsen van nare, kwetsende teksten over iemand, of iemand belachelijk maken met (gênante) foto’s of filmpjes. Naast laster zijn ook chantage, bedreiging en stalken meegenomen in het onderzoek. Bij ouderen komen al deze vormen van cyberpesten even vaak voor.

Opmerkelijk is dat twee derde van de jongeren die gepest wordt op internet, de dader kent. Vaak betreft het bijvoorbeeld een klasgenoot of iemand uit de buurt. Ondanks het feit dat de dader vaak bekend is, doen maar weinig mensen aangifte van pestgedrag op internet. Slechts 14 procent van de jongeren maakt melding van het cyberpesten bij de politie of een andere instantie, terwijl juist jongeren het meest gepest worden op internet.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

 1. Nog1

  Toen ik nog docent was en er bij ons in een vergadering een ‘pestprotocol’ aangekondigd werd, en ik dit begroette met de woorden ‘Dat is onnodig, ik kán al pesten’ was de boot aan.

  Want pesten IS slecht en MOET bestreden worden.

  Maar is dat wel zo? Is pesten slecht voor kinderen, of is dit juist de manier waarop men leert met conflicten om te gaan?

  En als wij docenten iedere keer ingrijpen om een gepest kind te ‘redden’ van het pesten, wie gaat het kind dan beschermen als het volwassen is geworden en niet meer onder onze vleugels kan vluchten als hij/.zij onvriendelijk bejegend wordt?

  We leren niet lopen als onze ouders ons steeds op zouden vangen als we vallen. Het enige was we dan zouden leren is dat vallen geen kwaad kan, en die kindvriendelijke (maar onjuiste) fantasie zou tot gevolg kunnen we hebben dat we bij een val onze nek breken.

  En in een wereld vol met mensen is het van levensbelang dat we met ze leren omgaan. Niet alleen als alles rozegeur en maneschijn is, en iedereen met hun roze zonnebril op ons doodknuffelt, maar juist en vooral als het vervelend, pijnlijk en ingewikkeld wordt. Zoals bij pesten.

  Pesten is tijdloos menselijk gedrag omdat het een functie vervult. Het heeft min of meer dezelfde functie als stoeien bij puppies.

  Enfin…de teamleider die de vergadering voorzat gaf me inhoudelijk wel gelijk, maar de politiek wenste een protocol. En dus kregen we een protocol.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.