Clinton e-mails: Hillary en haar medewerkers beledigden Britse leiders

Geen categorieaug 03 2015, 13:00
Hillary Clinton en haar adviseurs hebben geen hoge dunk van twee belangrijke leiders van de Britse Tories, de conservatieve Britse partij.
Dat blijkt duidelijk uit e-mails die beleidsadviseur Sydney Blumenthal naar Clinton stuurde toen ze nog minister van Buitenlandse Zaken was.
Blumenthal was en is één van Clintons belangrijkste bondgenoten. Ze rekent altijd op advies; zeker wat het buitenlands beleid betreft. Dat is aanmerking nemende is het niet zo gek dat de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Amerika behoorlijk verslechterde tijdens de regering Obama-Clinton (zo noemen we de eerste termijn van president Obama maar even).
Blumenthal had het met name voorzien op David Cameron, de Britse premier, en Boris Johnson. Deze helden van de Britse conservatieven (wellicht niet vanwege beleidszaken, maar zeker wel omdat ze de partij flink wat verkiezingsoverwinningen hebben bezorgd) zijn blijkbaar niet zo populair aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Tenminste, niet in kringen rond Clinton, die mogelijk de volgende Amerikaanse president wordt (hoewel ik daar zelf hevig aan twijfel omdat ze een vrij zwakke kandidaat is, met weinig charisma).
"Een regering onder Cameron zou aristocratisch en elitair zijn en volledig in contrast staan met het streven naar zijn klasseloze perspectief van de kruideniersdochter Margaret Thatcher."
Ondertussen zette hij Johnson, die gezien wordt als de mogelijke opvolger van Cameron, weg als "een conservatieve clown." Let wel, daarbij had hij het dus over de burgemeester van Londen; één van de grootste, rijkste en machtigste steden van Europa.
Het meest opmerkelijke hieraan is dat de twee landen altijd spraken over een "speciale vriendschap" die decennia, zo niet eeuwen terugging. Ze zagen elkaar altijd als goede vrienden, die prima met elkaar konden samenwerken. Uit de emails blijkt dat de relatie de laatste jaren ernstig verstoord is, niet in de laatste plaats doordat Clinton en co. gewoon weinig respect lijken op te kunnen brengen voor conservatieven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten