Grote wijzigingen in peilingen na Republikeins debat

Geen categorieaug 10 2015, 10:00
Donald Trump voert de lijst nog steeds aan, maar wordt nu achtervolgd door Ted Cruz, de senator uit Texas.
Na het debat van de Republikeinse presidentskandidaten berichtten wij al dat de avond een paar grote winnaars kenden. De belangrijkste twee winnaars waren, in onze ogen, Ted Cruz en Carly Fiorina. Cruz is een betrouwbare conservatieve senator uit de staat Texas, die het gevecht tegen ObamaCare (president Obama's plannen voor de gezondheidszorg) leidde in de Senaat... en belooft heeft om de hervormingen ongedaan te maken als hij president wordt.
Fiorina is minder bekend - zeker in Nederland - maar ook zij is een belangrijke Republikeinse leider, hoewel ze weinig tot geen politieke ervaring heeft. Ze leidde John McCain's economische team in 2008, en deed enkele jaren laten een gooi naar het senatorschap (voor de staat Californië). Die race verloor ze.
Toch is Fiorina bijzonder scherp en sterk, zeker in het debat. Dat bleek afgelopen donderdag (Amerikaanse tijd) dan ook: door haar lage notering in de peilingen moest ze meedoen aan het debat voor minder populaire kandidaten, maar ze gaf haar visitekaartje duidelijk af. Ze was ontzettend sterk en maakte veel indruk op conservatieve kiezers. Dat blijkt dan ook uit de meest recente peiling van televisiezender NBC: ze staat opeens op de vierde plek, met 8%, wat net zoveel is als een andere sterke debater, Marco Rubio.
Die peiling wordt geleid door de man die door veel mensen gezien wordt als de grote verliezer van het debat: Donald Trump. Hij heeft weliswaar wat aan steun moeten inleveren, maar is nog altijd de frontrunner met 23%. Hoewel hij ondertussen een vrije harder achterban heeft opgebouwd vermoed ik dat hij de komende weken en maanden verder zal dalen; misschien dat hij 10% overhoudt. Hij is namelijk vrij zwak in het debat en houdt er uitgesproken onconservatieve meningen op na. Zoals Rand Paul onlangs zei:
En dat brengt ons bij de man die nu - na het debat - op de tweede plek staat in de peilingen: Ted Cruz. Cruz kreeg weinig spreektijd tijdens het debat, maar als hij aan het woord kwam maakte hij grote indruk op conservatieve kiezers. Zijn uitspraak dat mensen die zich aansluiten bij ISIS automatisch "hun eigen death warrant ondertekenen" werd ontzettend gepassioneerd ontvangen... en zorgde ervoor dat hij van 6% naar 13% steeg in de peilingen. Ook zijn zogenaamde closing statement maakte indruk:
Het gevolg is dat Cruz nu dus op de tweede plek staat en gezien moet worden als de belangrijkste écht conservatieve kandidaat. Ook neurochirurg Ben Carson doet het goed, maar zijn grote probleem is dat hij geen ervaring heeft in de politiek en dus weinig tot geen organisatie heeft; wat je wel móét hebben als je kans wilt maken om de voorverkiezingen te winnen.
De komende dagen en weken (en maanden) gaat het spektakel ongetwijfeld door. Er zal regelmatig van stuivertje worden gewisseld, maar ik denk dat we de belangrijkste contenders ondertussen wel kunnen benoemen: Fiorina, Cruz, wellicht Trump, en Rubio. De meest opvallende kandidaat die het slecht doet is Jeb Bush, de zoon van een ex-president en de broer van een andere ex-president. Hij wist op niemand indruk te maken, en dat zien we terug in de peilingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten