Grote wijzigingen in peilingen na Republikeins debat

Donald Trump voert de lijst nog steeds aan, maar wordt nu achtervolgd door Ted Cruz, de senator uit Texas.

Na het debat van de Republikeinse presidentskandidaten berichtten wij al dat de avond een paar grote winnaars kenden. De belangrijkste twee winnaars waren, in onze ogen, Ted Cruz en Carly Fiorina. Cruz is een betrouwbare conservatieve senator uit de staat Texas, die het gevecht tegen ObamaCare (president Obama’s plannen voor de gezondheidszorg) leidde in de Senaat… en belooft heeft om de hervormingen ongedaan te maken als hij president wordt.

Fiorina is minder bekend – zeker in Nederland – maar ook zij is een belangrijke Republikeinse leider, hoewel ze weinig tot geen politieke ervaring heeft. Ze leidde John McCain’s economische team in 2008, en deed enkele jaren laten een gooi naar het senatorschap (voor de staat Californië). Die race verloor ze.

Toch is Fiorina bijzonder scherp en sterk, zeker in het debat. Dat bleek afgelopen donderdag (Amerikaanse tijd) dan ook: door haar lage notering in de peilingen moest ze meedoen aan het debat voor minder populaire kandidaten, maar ze gaf haar visitekaartje duidelijk af. Ze was ontzettend sterk en maakte veel indruk op conservatieve kiezers. Dat blijkt dan ook uit de meest recente peiling van televisiezender NBC: ze staat opeens op de vierde plek, met 8%, wat net zoveel is als een andere sterke debater, Marco Rubio.

Die peiling wordt geleid door de man die door veel mensen gezien wordt als de grote verliezer van het debat: Donald Trump. Hij heeft weliswaar wat aan steun moeten inleveren, maar is nog altijd de frontrunner met 23%. Hoewel hij ondertussen een vrije harder achterban heeft opgebouwd vermoed ik dat hij de komende weken en maanden verder zal dalen; misschien dat hij 10% overhoudt. Hij is namelijk vrij zwak in het debat en houdt er uitgesproken onconservatieve meningen op na. Zoals Rand Paul onlangs zei:

En dat brengt ons bij de man die nu – na het debat – op de tweede plek staat in de peilingen: Ted Cruz. Cruz kreeg weinig spreektijd tijdens het debat, maar als hij aan het woord kwam maakte hij grote indruk op conservatieve kiezers. Zijn uitspraak dat mensen die zich aansluiten bij ISIS automatisch “hun eigen death warrant ondertekenen” werd ontzettend gepassioneerd ontvangen… en zorgde ervoor dat hij van 6% naar 13% steeg in de peilingen. Ook zijn zogenaamde closing statement maakte indruk:

Het gevolg is dat Cruz nu dus op de tweede plek staat en gezien moet worden als de belangrijkste écht conservatieve kandidaat. Ook neurochirurg Ben Carson doet het goed, maar zijn grote probleem is dat hij geen ervaring heeft in de politiek en dus weinig tot geen organisatie heeft; wat je wel móét hebben als je kans wilt maken om de voorverkiezingen te winnen.

De komende dagen en weken (en maanden) gaat het spektakel ongetwijfeld door. Er zal regelmatig van stuivertje worden gewisseld, maar ik denk dat we de belangrijkste contenders ondertussen wel kunnen benoemen: Fiorina, Cruz, wellicht Trump, en Rubio. De meest opvallende kandidaat die het slecht doet is Jeb Bush, de zoon van een ex-president en de broer van een andere ex-president. Hij wist op niemand indruk te maken, en dat zien we terug in de peilingen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Jodocus

  Amusementsgehalte is hoog. Vergelijkbaar met de talkshow van Jerry Springer.

  1. Bromsnor

   @Jodocus

   Heb je nog iets inhoudelijks te melden of ben je tevreden met kinderachtige comments die niets bijdrage aan de discussie.

   Overigens is het amusementsgehalte meer aan de Democratische kant met al die schandalen waarbij Hillary Clinton is betrokken.
   Zelfs de FBI is nu betrokken bij het Hillary onderzoek en haar trouwste medewerker moet voor de rechter verschijnen.

   FBI investigation of Hillary’s emails is ‘criminal probe’
   http://nypost.com/2015/08/05/fbi-investigation-of-hillarys-emails-is-criminal-probe/

   1. _Mediaevist_

    Het zou goed zijn als Hillary Clinton politiek afgeknald wordt, dood of levend dat maakt niet uit.

   2. Jodocus

    Grappig dat je je aangevallen voelt.
    En nu moet ik me aangesproken voelen nu Hillary Clinton erbij gehaald wordt. 😉
    Republikein of democraat, het is alleen maar show. Met Trump erbij gaat het meer richting oh oh Cherso.

    1. Bromsnor

     @Jodocus

     Ik voel me niet aangevallen maar als je inhoudelijk reageert is dat veel interessanter.

     B.v op welke punten ben je het niet eens met de kandidaten betreffende onderwerpen als economie, buitenlands beleid, enz.

     1. Jodocus

      Dit is een artikel over peilingen. Waarom zou ik in hemelsnaam nu aangeven met welke punten ik het eens of oneens ben. Dat is aardig off topic. Voor je het weet ga ik randzaken erbij halen en kom ik met links over Hillary Clinton.

      Aub doordenken Bromsnor. Ik heb al aangegeven dat ik het een show vind met Donald Trump erbij. Ik neem aan en ga ervan uit dat je het nieuws ook een beetje gevolg hebt. Dan lijkt me niet dat het nodig is om alle uitspraken van hem hier te quoten. Of linkjes te plaatsen 😛
      Gebruik voor de verandering iets meer van je eigen ramgeheugen.

     2. Bromsnor

      @Jodocus

      Met andere woorden heb je dus niets inhoudelijks te melden en post je kinderachtige opmerkingen.

     3. Jodocus

      Oh sorry Bromsnor. Ik moest natuurlijk off topic op jouw ‘ off topic reactie’ reageren.

      Misschien moet jij maar eens inhoudelijk reageren op mijn voorgaande post. Om mijn reactie maar af te stempelen als kinderachtig is nogal………………………………………………………kinderachtig.
      Ik maak het even makkelijker voor je. Wil je aub op de qoute van mij hieronder reageren. Dan blijven we enigszins bij de les.

      “Ik heb al aangegeven dat ik het een show vind met Donald Trump erbij.”

      @ Bromsnor

      Vind jij dat de voorverkiezingen ook een show zijn met Trump ebrij?

      Ja?
      En waarom?

      Nee?
      Vind je niet dat Trump niet van zichzelf een karikatuur maakt met zijn uitspraken?

      Of vond je het al een poppenkast zonder Trump?

 2. Bromsnor

  Ik ben geen Trump supporter maar de waarheid gebied te zeggen dat Trump als grote winnaar uit het debat gekomen.

  Ondanks de pogingen van van Foxnews ( die de establishment kandidaten steunt) tijdens het debat om Trump onderuit te halen , met idiote vragen die niet met politiek te maken hebben, is dat niet gelukt.

  Trump Leads GOP Outsiders Surge in First Post-Debate Poll
  http://www.breitbart.com/big-government/2015/08/09/trump-leads-gop-outsiders-surge-in-first-post-debate-poll/

  De media and pundits hebben er alles aan gedaan om Trump te betitelen als “verliezer” van het debat maar de “gewone” persoon vind dat dus Trump winnaar was van het debat. Dat blijkt uit verschillende peilingen.

  Net zoiets als toentertijd met Pim Fortuyn. Die werd vaak gedemoniseerd door de media en belachelijk gemaakt maar veel mensen vonden zijn ideeën over vooral immigratie en integratie verfrissend en taboe doorbrekend.

  Het klopt dat Trump geen (zuivere) conservatief is maar dat geld natuurlijk ook voor Fiorina. Fiorina kan leuk praten maar zij is in het verleden zoveel gedraaid op veel onderwerpen dat ze weinig geloofwaardigheid heeft op veel onderwerpen. Ook is zij verantwoordelijk voor de grote ontslagen bij HP.

  Trump zal de nominatie niet winnen maar hij heeft wel de aandacht gericht op het belangrijke onderwerp van de illegale immigratie en daarbij dat taboe doorbroken. Andere kandidaten zullen nu op dit onderwerp duidelijke stelling moeten nemen.

 3. Francois Mol

  Liefste zie ik Cruz of anders Rubio als uiteindelijke kandidaat. Hopelijk trekt Trump zich volledig terug, want als onafhankelijke kandidaat kost hij alleen maar Rep. stemmen.

 4. zomaar

  ook Wilders doet het goed onder de bevolking , voor de verkiezingen .

  en TOCH ik schrijf en TOCH ha de verkiezing en de stemmen geteld is hij ver gezakt !.

  lig het aan en onder de bevolking , die zich laat ompraten , (manipuleren) , door de media en de valse beloftes en uitspraken van de overige lijsttrekkers van de partijen ?.

  of word er in opdracht gefraudeerd, met het stemmen tellen , bijna ben ik overtuigd van het laatste.

  de rest partijen bestaan uit volks(land)verraders , die de wil van het kapitaal volgen !!, en nodeloos hier miljoenen mensen over de grens slepen , die niets bijdragen alleen maar kosten .

  1. halo1

   (Zomaar…een aardige samenvatting/persiflage). On topic :er zijn veel te veel kandidaten op rechts..slechte zaak!

  2. Niek Verheyen

   Op elk stembureau door het hele land zijn ALLE partijen die er toe doen wel vertegenwoordigd door mensen van hun partij; dat controleert zich automatisch onderling. Te vermoeden valt dat dat voor de PVV niet geldt. Een dichtgeknepen oog hier en een knipoog daar en een stapel PVV-biljetten verdwijnt stilzwijgend in een PvdA-stapel hier of een VVD-stapeltje daar; of eventueel achter de rhododendrons.

   Het is dus broodnodig dat op ELK stembureau de PVV vertegenwoordigd is door haar mensen om een oogje in het zeil te houden. Scheelt wellicht PROCENTEN!

   De PVV moet dit regelen!!!

  3. Bromsnor

   @zomaar

   De belangrijkste opinie vormers zijn nog altijd de media en als die tegen je zijn is het slecht kersen eten.

   Veel mensen gaan mee met de mening van de journalisten en pundits en begrijpen vaak niet dat veel media en pundits een agenda hebben.

   Obama heeft zijn grootste supporters bij de media en Hollywood; een zeer groot voordeel want dat staat garant voor veel positieve en/of neutrale artikelen. Dus positieve beeldvorming.

   Obama komt daarmee weg met dingen waar andere kandidaten niet mee wegkomen.

 5. Seneca

  Voor zover het mogelijk is, ligt het echt aan de kiezer en niet aan de redacties van diverse fora zoals DDS, wie president wordt van de VS.

 6. Wachteres

  http://www.knack.be/nieuws/wereld/hillary-clinton-geeft-nu-toch-prive-mailserver-vrij-voor-fbi-onderzoek-bevat-wel-geheime-informatie/article-normal-593409.html?utm_source=Newsletter-12/08/2015&utm_medium=Email&utm_campaign=Newsletter-RNBOCHKN&M_BT=4938490654704

  Hillary Clinton geeft nu toch privé-mailserver vrij voor FBI-onderzoek – bevat wél geheime informatie
  Rudi Rotthier Rudi Rotthier Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

  12/08/15 om 03:15 – Bijgewerkt om 05:31

  Ze had in maart gezegd dat ze hem nooit zou vrijgeven, maar volgens haar woordvoerder stemt de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton er nu mee in dat haar privéserver voor onderzoek aan de FBI wordt overhandigd. De FBI had vastgesteld dat 2 top secret berichten op de server waren beland.

  Later dit jaar moet Hillary in Washington voor de parlementaire Benghazi-commissie verschijnen, om opheldering te geven over wat er in die Libische stad precies gebeurde, en wat ze op welk moment wist over de aanval tegen de Amerikaanse ambassade.

  Haar houding over de server, en de verwarring over werkmails en privémails, de vernietiging en het achterhouden van een deel van de mails, hindert intussen de presidentiële campagne van Hillary. Ze heeft volgens peilingen moeite om kiezers ervan te overtuigen dat ze betrouwbaar en geloofwaardig is. Haar ‘negatieven’ (de mensen die aangeven nooit op haar te zullen stemmen) zijn de voorbije maanden toegenomen en staan nu ongeveer op het niveau van de ‘negatieven’ van Donald Trump.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.