VEH: huiseigenaren met spaarhypotheek betalen veel te veel rente

Geen categorieaug 07 2015, 13:00
Hypotheken zouden te veel kosten.
Vereniging Eigen Huis zegt dat huiseigenaren met een spaarhypotheek veel te veel rente betalen. Daardoor is het hebben van eigen huis veel duurder dan nodig is:
Banken houden geen rekening met het spaartegoed dat de huizenbezitters in de loop der jaren opbouwen. Bij een spaarhypotheek wordt niet afgelost, maar gespaard en van dat bedrag wordt na dertig jaar de hypotheek afgelost.
Op zich klinkt dat goed, maar in de praktijk brengen vaak een risico-opslag in rekening bovenop de hypotheekrente. Die extra opslag bedraagt vaak enkele tienden van een procent. Dat lijkt op papier wellicht weinig, maar in de praktijk heb je het over duizenden en nog eens duizenden euro's (over de totale looptijd van de hypotheek).
VEH vindt dat niet juist; banken zouden rekening moeten houden met het spaartegoed omdat dit geld alleen maar gebruikt mag worden om de hypotheek af te betalen. Het is dus niet zomaar een spaarrekening die ook gebruikt kan worden voor andere doeleinden.
Hogere hypotheekkosten zijn niet alleen nadelig voor mensen die op dit moment een huis hebben, maar ook voor potentiële huiseigenaren; een hogere prijs betekent dat minder mensen een huis zullen kopen.
Dit heeft niet alleen een negatieve impact op de financiële zekerheid van individuele consumenten, maar ook op de economie in het algemeen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten