Britse actrice Emma Thompson: Europa is racistisch omdat het niet alle vluchtelingen opneemt uit Syrië

Geen categoriesep 05 2015, 15:00
"Als deze mensen blank waren zouden we er heel anders over denken."
De Britse actrice Emma Thompson, die onder andere succesvolle carrière heeft opgebouwd in Hollywood, beschuldigt Groot-Brittannië en de rest van Europa van racisme.
“If these people were white, European, that were coming from some dictatorship in Bosnia. If they were coming I think we would feel quite differently about it.”
Met andere woorden:
"Als deze mensen blanke Europeanen waren uit een land als Bosnië, dan zouden we er heel anders over denken."
De Oscar-winnares voegde eraan toe dat de behandeling van vluchtelingen - of eigenlijk, het gebrek eraan - "beschamend is." In haar optiek hebben Europese landen als Groot-Brittannië namelijk meer dan genoeg mogelijkheden om vele duizenden vluchtelingen op te vangen.
Thompsons woede werd gewekt door de bekende foto van het arme Syrische jongetje die, verdronken, aanspoelde op een Turks strand. Deze foto ging de hele wereld over en zorgde voor bijzonder veel woede - met name in Europa.
Hoewel het natuurlijk een vreselijk foto is, is het wat merkwaardig dat Europa er de schuld van krijgt; in ieder geval in die zin dat 'we' hoegenaamd te weinig doen om vluchtelingen op te vangen. Vele honderdduizenden mensen zijn de afgelopen jaren naar het Westen gekomen. In zowel Nederland als Duitsland worden deze mensen puik behandeld. Zo moeten gewone Duitsers en Nederlanders lange tijd wachten op een woning omdat vluchtelingen voorrang krijgen.
Natuurlijk betekent dit niet dat West-Europa iedereen heel vrolijk opvangt. Dat kan ook niet. Ten eerste kost het te veel, maar ten tweede is het ook nog eens zo dat, als 'we' al die mensen opvangen, onze eigen cultuur zwaar onder druk komt te staan. Er is een reden dat mensen het Midden-Oosten achter zich laten en naar het Westen komen; de Westerse cultuur is verlicht, modern, en vreedzaam. Dat geldt bepaald niet voor de cultuur van het Midden-Oosten. Het is niet logisch om die cultuur vervolgens massaal te importeren.
Toch betekent dit niet dat we onszelf niets kwalijk kunnen nemen. Het is namelijk zonder meer waar dat Europa en Amerika er te weinig aan hebben gedaan om ISIS te verslaan en safe havens te creëren in Syrië. Als 'we' massaal grondtroepen naar Syrië hadden gestuurd en daar veilige zone's hadden gecreëerd, was het arme Syrische jongetje nog in leven geweest; hij had dan namelijk opgevangen kunnen worden in zijn eigen land.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten