EU: Nederland moet duizenden extra asielzoekers opnemen

Geen categoriesep 07 2015, 8:56
Nederland moet veel vluchtelingen binnenlaten dan het korte tijd geleden nog van plan was. Dat zegt de Europese Unie.
Voor de zomer had de Nederlandse regering al toegezegd dat het 2.000 (extra) vluchtelingen zou opnemen uit het Midden-Oosten. Deze mensen zouden opgevangen worden in Nederland, zodat ze zich de komende maanden en mogelijk jaren geen zorgen hoeven te maken om hun veiligheid.
De Europese Unie vindt dat echter niet goed genoeg. Uit een nog vertrouwelijke verdeelsleutel (die gelekt is naar de media) om 120.000 vluchtelingen over de EU-lidstaten te verdelen blijkt namelijk dat Nederland daar bovenop nog eens 7.000 tot 8.000 vluchtelingen moet opnemen. Dat zijn er in totaal dus 9.000 tot 10.000.
Degene die dat wil is Jean Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Hij heeft, samen met onze eigen eurocommissaris Frans Timmermans besloten dat Nederland niet 5,2 procent van de vluchtelingen moet opnemen, maar 6 procent. Volgens hen is ons land daar namelijk prima toe in staat.
Opmerkelijk genoeg moeten we vooral meer vluchtelingen opnemen omdat de Baltische staten géén trek hebben in massa-immigratie uit het Midden-Oosten. Zoals De Telegraaf uitlegt:
In het plan krijgen de Baltische staten minder vluchtelingen, waardoor bijvoorbeeld Nederland, Duitsland en Frankrijk er meer op moet nemen. Estland, Letland en Litouwen hadden voor de zomer al geklaagd dat het opnemen van meer vluchtelingen tot een cultuurschok in die landen zou leiden.
Blijkbaar geldt dat niet voor Nederland en andere West-Europese landen. Tenminste, niet in de ogen van de Europese Commissie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten