Louis Bontes: Onderzoek bij Ministerie van Veiligheid en Justitie om Volkertfoto's

Geen categorieokt 01 2015, 14:15
"Waarom wordt deze moordenaar zo vertroeteld?"
Louis Bontes, fractievoorzitter van VoorNederland (VNL), heeft felle kritiek geuit op minister Ard van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie in verband met de foto's van Volkert van der Graaf die vorig jaar werden gepubliceerd in de Telegraaf. Er is onduidelijkheid over de foto's sinds Volkert toegaf dat deze in scene waren gezet.
Vorige week zei Van der Steur dat het Openbaar Ministerie één dag van tevoren was geïnformeerd over de publicatie van de foto's. Maar volgens de Volkskrant wist het ministerie al veel eerder van de foto's en had justitie samen met de advocaten van Volkert de regie. Als dat klopt, betekent dat dat Van der Steur de kamer verkeerd heeft geïnformeerd – een politieke doodzonde.
Over die kwestie is vandaag een spoeddebat in de Tweede Kamer. Alle fracties, inclusief de coalitiepartijen, uiten felle kritiek op het functioneren van het ministerie. Meerdere overheidsinstanties, zoals reclassering, waren op de hoogte van Volkerts fotoshoot. Het ministerie zou hebben meegewerkt aan de foto's omdat "de jacht op de eerste foto" dan zou stoppen.
Volgens VNL-kamerlid Bontes toont de kwestie aan dat het goed mis is op het ministerie van V&J. Immers, allerlei instanties hadden weet van de Volkertfoto's, maar de minister wist kennelijk nergens van. Hoewel Ard van der Steur geen minister was ten tijde van de in scene gezette foto's, draagt hij wel politieke verantwoordelijkheid voor de kwestie. Bovendien is het wel zijn schuld dat hij de kamer (wellicht per abuis) verkeerd heeft geïnformeerd. Van der Steur heeft toegegeven dat hijzelf "met beperkte focus" was geïnformeerd door zijn ambtenaren.
Om die reden pleit VNL voor een parlementair onderzoek naar de ambtelijke top van het ministerie. Volgens Bontes is die "verrot" en is een onderzoek nodig om aan het licht te brengen wat er nou precies gaande is op het ministerie en hoe het heeft kunnen gebeuren dat de minister niet op de hoogte was van de geënsceneerde fotoshoot van de meest beruchte politieke moordenaar van Nederland. Ook wil VNL dat de beveiliging van Van der Graaf wordt stopgezet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten