Raad van State: GeenPeil-referendum gaat door

Het referendum over het EU-associatieverdrag met Oekraïne gaat gewoon door. 

Goed nieuws voor GeenPeil vandaag: Ook de Raad van State vindt dat het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne gewoon door moet gaan. Het hoogste juridische college op het gebied van staatsrecht heeft het appèl van Jeroen de Kreek niet-ontvankelijk verklaard.

GeenPeil, een samenwerkingsverband van weblog Geenstijl, Burgerforum EU en het Forum voor Democratie haalde enkele weken terug genoeg handtekeningen op om een referendum over het EU-associatieverdrag met Oekraïne af te dwingen. Volgens de Kiesraad waren er maar liefst 427.939 geldige handtekeningen – bijna anderhalf keer zoveel als de vereiste 300.000. Maar een antisemitische activist dreigde roet in het eten te gooien…

Jeroen de Kreek, die op meerdere websites onder andere probeert aan te tonen dat de Holocaust eigenlijk een zionistisch complot zou zijn, en meent dat alle rechtse politici oorlogsmisdadigers zijn, had een zaak aangespannen tegen het GeenPeil-referendum. Volgens de ontoerekeningsvatbaar verklaarde activist waren de digitaal ingezamelde handtekeningen namelijk ongeldig.

De Kreek is in het verleden veroordeeld voor het bedreigen van premier Balkenende en kreeg een taakstraf opgelegd nadat het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) aangifte had gedaan wegens de virulente anti-Joodse uitlatingen die de activist op zijn websites deed. In 2013 werd de activist ontoerekeningsvatbaar verklaard.

Dat weerhoudt de voormalige advocaat er niet van om tegen jan en alleman aangifte te doen voor vermeende vergrijpen. In 2013 dreigde hij De Dagelijkse Standaard “justitieel te grazen te nemen“, maar daarvan is niets meer vernomen.

Vorige week werd GeenPeil dus het slachtoffer van het juridische activisme van De Kreek. Toen liet Geenstijl al weten de zaak met vertrouwen tegemoet te zien:

GeenStijl/GeenPeil betreurt de actie van De Kreek, die in het verleden door een rechter ontoerekeningsvatbaaris verklaard, maar voelt zich gesterkt in de wetenschap dat de Kiesraad zwart op wit aan ons verklaard heeft dat het verzamelen van handtekeningen op digitale wijze is toegestaan, mits we deze steunbetuigingen voor een referendum uiteindelijk op papier zouden aanleveren. Dat is als zodanig gebeurd. GeenPeil ziet de behandeling van deze zaak door de Raad van State derhalve met vertrouwen tegemoet.

Dat vertrouwen bleek vandaag terecht. De Raad van State moest in de eerste plaats bepalen of De Kreek belanghebbende was in het besluit van de Kiesraad om het referendum te houden. Volgens het college was dit niet het geval, omdat de activist “geen objectief en actueel, eigen persoonlijk belang heeft dat hem in voldoende mate onderscheidt van anderen en dat rechtstreeks wordt geraakt door het besluit”.

Het beroep van De Kreek is dus niet in behandeling genomen en de Raad van State heeft zich verder niet inhoudelijk uitgesproken over de kwestie. Tegen de uitspraak van vandaag is geen beroep mogelijk, wat betekent dat niets het GeenPeil-referendum nog in de weg staat. Komend voorjaar zullen Nederlandse stemgerechtigden zich dus via een referendum kunnen uitspreken over de Associatie-overeenkomst met Oekraïne.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Geah

  De volgende “PEIL” zou moeten gaan over de vluchtelingen!

  1. toetssteen

   @Geah
   Neh, de vraag zou moeten zijn meer of minder Brussel. Zal er nooit van komen hoor, maar het zou wel een punt zijn voor het democratisch gehalte..
   Nu weet ik ook wel dat de EU een semi Sovjet dingetje is waarin we straks geen ruk meer te vertellen hebben laat staan dat iemand behalve de happy few de mond nog open mag doen (dus ja de term neoparlement was en is volstrekt terecht), maar het meest bekleedt me momenteel dat associatieverdrag:

   https://zoek.officielebekendmakingen.nl/dossier/34116/trb-2014-160.html

   Artikel7-1
   Artikel 10-1/2/3

   Nou dat is nogal verontrustend zou ik menen.

   1. nick

    Dat is zeker verontrustend Toets!!

    Maar dit is ook nogal een eyeopener. Denkelijk moet geen Peil nog een referendum organiseren zodat we met zijn allen onszelf uit de EU kunnen werken. De leugens van onze politici die op een mooie toekomst in Brussel hopen als ze hun eigen land verraden, beginnen ook bij de niet zo politiek geinteresserde mensen door te dringen.

    Wat te denken van dit bericht:

    De Europese Unie heeft weer maar eens een manier gevonden om de democratie te frustreren: vanaf de volgende Europese verkiezingen moet er een verplichte kiesdrempel ingevoerd worden. Dat staat in een nog niet gepubliceerd ontwerprapport waar het Europarlement komende woensdag over gaat stemmen. Met een kiesdrempel kan Brussel de deur van het Europarlement in het gezicht dichtgooien voor nieuwe (eventueel eurokritische)partijen. En zo staan er nog een paar gemenigheidjes in het voorstel. Volgende week gaan e er over stemmen en Nederland heeft veto recht maar met het komende voorzitterschap in het vooruitzicht wten we zeker dat Rutte blind gaat tekenen. ( Wie had het ook weer over landverraders)

    http://politiek.tpo.nl/column/europa-wil-onze-verkiezingen-gaan-organiseren/

  2. nick

   Nee, beter over de EU, en dan wel goede voorlichting wat de EU voor ons betekend en dit soort berichten niet tussen het nieuws over de vluchtelingen doormoffelen!

   “Van de daken schreeuwen helpt niet, niemand luistert, niemand snapt wat ze aan het doen zijn, de EU monsters. En onze zg. de politici staan totaal machteloos toe te kijken hoe de EU ons land langzaam meer heel zeker en zeer zelfgenoegzaam aan het afbreken!

   De Deense EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) heeft afgelopen woensdag de Nederlandse economie zwaar beschadigd. Op een speciale persconferentie maakte zij bekend dat de Nederlandse Belastingdienst de Amerikaanse koffieketen Starbucks een te lage aanslag voor de vennootschapsbelasting heeft opgelegd.

   Op basis van internationaal omstreden berekeningen van haar Europese ambtenaren zou de koffiegigant een voordeel hebben genoten van €20 miljoen tot €30 miljoen.

   Het gevolg hiervan voor ons land dient niet onderschat te worden want:

   Maar door het optreden van Vestager is de schade aan ons (fiscale) vestigingsklimaat al aangericht. Internationale bedrijven houden van belastingzekerheid en willen niet op een schadelijke manier in de publiciteit komen. Nederland bood die garantie en is mede daardoor een aantrekkelijk vestigingsland voor internationale bedrijven geworden. Die garantie zijn ze nu kwijt en dat gaat ons hoe dan ook bedrijven en banen kosten.

   Brussel geeft hiermee in feite Nederland een enorme economische dreun en er is helemaal niets wat Den Haag er tegen kan doen. Ja, een of andere beroepsprocedure opstarten die jaren gaat duren, maar niet het probleem zal oplossen want eigenlijk is het kwaad al geschied.

   En zo mogen wij als soeverein land miljarden Euro’s betalen, krijgen wij dankzij het vrije reizen en ontbreken van buitengrenzen als dank hiervoor een stroom vluchtelingen op de stoep en als klap op de vuurpijl deelt Brussel nog even een economische dreun uit aan ons land.
   Goed gedaan Pechtold, Rutte en Samson. Zorg er alleen wel voor dat je tijdig bent vertrokken voordat de bevolking echt in de smiezen heeft wat jullie ze hebben aangedaan.”

  3. Gielah

   Inderdaad… en dan liefst héél snel… anders hóeft het niet meer, want verrijzen de shar’ía rechtbankjes al officieus om ons heen en gaan onze rechters al … net als in Duitsland alreeds hééft plaatsgevonden…..weigeren om verkrachters te veroordelen… omdat ” zij niet kunnen ontkennen dat dit nu eenmaal die mensen hun koeltóer is”.

 2. toetssteen

  Meegaan met totaalgek Jeroen de Kreek….. Nee, hoe graag sommigen dit ook af hadden willen fluiten, denk ik niet dat ze zich volkomen belachelijk wilden maken. De kreek is een volkomen gek die niet toerekeningsvatbaar is.
  Ach de gek in de rechtszaal bij het Wildersproces scoorde hoog bij mijn Nederlandse vrienden en familieleden in het buitenland. Ja, als totale ontluistering, dat dan weer wel.

  1. toetssteen

   Nepparlement en nu hoop ik dat die rare controle er niet nogmaals wat anders van bakt!

 3. Spleen

  Dit is natuurlijk heel goed nieuws. Nu kan het Nederlandse volk zich eindelijk bij referendum uitspreken over een kwestie die het zeer ter harte gaat: het associatieverdrag met Oekraïne.

 4. Wim

  Die Kreek dat is toch een doorgedraaide linkse gek.Zo gek heb ik ze rechts nog niet gezien.

 5. Wachteres

  http://www.elsevier.nl/Buitenland/blogs/2015/10/Top-in-Brussel-geen-einde-aan-massamigratie-naar-Europa-2707903W/

  Top in Brussel: geen einde aan massamigratie naar Europa

  De uitkomst van de EU-top: alles blijft voorlopig bij het oude. De Europese Unie heeft wederom niet besloten om de eigen buitengrenzen te bewaken. Berlijn en Brussel nemen een bewuste gok die Europa blijvend kan ontwrichten.

  De Europese Unie heeft wederom niet besloten om de eigen buitengrenzen te bewaken. Er komt dus voorlopig geen einde aan massamigratie naar Europa.
  Indoctrineren

  Twee maanden geleden presenteerde de Duitse bondskanselier Angela Merkel als voldongen feit haar politiek om de Syrische middenklasse naar Duitsland te halen, om daar een kansrijke onderklasse te worden.

  Deze politiek van massamigratie heeft geen democratische legitimiteit en wordt bovendien aangedreven door een flinke dosis Duitse zelfhaat: Duitsland zal en moet veranderen.

  Het is een illusie om te denken dat er na deze Europese Balkantop op korte termijn een eind komt aan niet-gelegitimeerde, ongelimiteerde massamigratie naar Europa. Hiermee nemen Berlijn en Brussel een bewuste gok die Europa blijvend kan ontwrichten.

  Ook Elsevier heeft het EINDELIJK door. Onze ondergang is gepland!

  1. Wachteres

   LEES BOVENSTAANDE ARTIKEL! Hier nog een deel:

   Merkel zocht, om kritiek op haar beleid te smoren, haar toevlucht tot het ‘knechten van de geest’ – om in termen van de Poolse Nobelprijswinnaar Czeslaw Milosz te spreken. Milosz verwees hiermee naar de technieken van totalitaire systemen om burgers te indoctrineren en te laten denken wat zij willen.
   Gemanipuleerd

   De hoofdredacteur van het actualiteitenprogramma van de Duitse staatsomroep ARD, Knai Giffke heeft toegegeven dat televisiebeelden met migranten worden gemanipuleerd. De ARD zendt overwegend beelden van vrouwen met kinderen uit, terwijl 80 procent van de migranten jonge mannen zijn.

 6. Wachteres

  http://politiek.tpo.nl/2015/10/26/koenders-over-geenpeil-bij-een-duidelijk-ja-gaan-we-ratificeren-bij-een-duidelijk-nee-weten-we-het-nog-niet/

  Koenders over Geenpeil: Bij een duidelijk ja gaan we ratificeren, bij een duidelijk nee weten we het nog niet
  Minister wil het bij een nee aan de Tweede Kamer overlaten

  Wanneer Nederland zich uitspreekt vóór het associatieverdrag met Oekraïne dendert de trein middels Koninklijk Besluit voort. Mocht Nederland een overtuigend NEEN laten horen, behoudt het kabinet zich de keuze voor alsnog een goedkeuringswet in te dienen. Of niet. En eigenlijk maakt ze dat niet zoveel uit want Rutte II wil het het dan vooral aan de Tweede Kamer overlaten.

  Wordt vervolgd!

  1. Wachteres

   Tja, onze regering is al net zo democratisch als degenen waar ze van afhankelijk zijn.

 7. Svetlana

  Het gebeurt haast nooit maar voor een keertje neem ik voor (eigen belang uiteraard) de kant van de duivel en spreek me duidelijk uit VOOR dit referendum. Het lijkt me meer dan normaal dat het volk zich uit mag spreken over kwesties die hun persoonlijk aangaan maar waar nationale regeringen en de EU trawanten menen dat ze geen recht op inspraak hebben. Ttip idem

 8. Wachteres

  http://www.frontpagemag.com/point/260580/muslim-future-european-feminism-i-man-you-woman-i-daniel-greenfield

  The Muslim Future of European Feminism: “I Man. You Woman. I Go First.”
  You can have feminism or you can have Islam

  De islamitische toekomst van het Europese feminisme:”Ik man. Jij vrouw.Ik ben eerst”.

  Een aantal voorbeelden van moslim gedrag in Duitsland. Honderden klachten zijn er al naar de officiële instanties gegaan.

  Ik ben bang dat een vrouw, als zij een klacht indient ook nog beschuldigd wordt van ‘discriminatie’.

  Nu gun ik dit gedrag de linkse feministen van harte, want zij zullen wel voorstanders zijn van de instroom. Ik ben nog altijd verbijsterd dat ik geen ‘dolle mina’ meer hoor in deze tijd waarin grote groepen vrouwen toch onderdrukt worden.

  Maar andere, gezond denkende vrouwen en meisjes zullen hier ook het slachtoffer van worden.

  Nu kan ik me niet voorstellen dat ik me in een winkel zo zou laten behandelen door zo’n achterlijke idioot, als moest ik de hele winkel bij elkaar schreeuwen.

  1. Gielah

   Een heleboel hangt af van de houding… vanaf het begin… van het winkelpersoneel.
   Is die houding sláp… en wordt er bijvoorbeeld steeds minder vrouwelijk personeel ingezet… dan is het een optie zo´n winkel verder te mijden en luid en duidelijk…. in zo´n winkel… te verkondigen waaróm men vanaf nu afhaakt.

   Maar als álle winkeliers een ruggengraat van nat karton hebben… dan is er een probleem.
   Ik vraag me sowieso af hoeveel karakter de gemiddelde Nederlander onder de islam zal blijken te hebben.
   De jongere generaties weten akelig weinig van onze geschiedenis én van het christendom… dat in zijn pure vorm ( niet de variant van de grote kerkinstituten) vele malen krachtiger is dan de afgodische islam…. en het enige tegengif tegen de islam….
   en zij zijn doorgaans vooral erg met hun eigen privé-zaakjes bezig…. goede uitzonderingen daargelaten…
   dus laten we maar duimen dat het méévalt en dat er óók onder veertiger-minners nog mensen zijn, die idealisme en geestelijke kracht en zelfstandig denken in hun pakket hebben zitten.

   We gaan nu zonder meer merken hoe groot de schade is, die door gebrek aan normale en geschiedkundige én godsdienstige opvoeding aan velen is toegebracht.
   Hoe weerbaar is de meerderheid van Nederland nog?
   Hoe gehecht aan waarheid en vrijheid?
   Hoe barmhartig?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.