VNL opent een eigen wetenschappelijk instituut

De klassiek-liberale partij timmert flink aan de weg.

VoorNederland – de politieke partij van voormalig advocaat Bram Moszkowicz en ex-PVV’er Joram van Klaveren – maakt grote stappen. Eerder maakten de heren al bekend inmiddels meer dan 1000 leden te hebben. Dit was een mijlpaal voor de partij, die hiermee aangaf de grens te hebben bereikt om partijsubsidie te mogen ontvangen.

Vandaag was het daarom tijd voor een volgende stap: een eigen wetenschappelijk instituut beginnen. Op de PVV na hebben eigenlijk alle politieke partijen er één.. zelfs de nauwelijks bekende Onafhankelijke Senaats Fractie! Op de eigen website legt VNL uit wat het Adam Smith Instituut gaat doen de komende tijd:

Het Adam Smith Instituut zal het komende jaar een aantal lezingen organiseren ter bevordering van het klassiek-liberale gedachtegoed in Nederland. Deze zullen zich toespitsen op de economie, belastingen, ondernemen, immigratie & asiel en de Europese Unie. Verder zal het Adam Smith Instituut fungeren als klassiek-liberale denktank.

De taak is daarmee vergelijkbaar met de wetenschappelijke instituten van de andere politieke partijen die Nederland kent.

Adam Smith staat bekend als één van de meest invloedrijke economen ter wereld, en is de held van vele pro-vrije marktdenkers en -politici. De Brit is de vader van de invloedrijke theorie achter de ‘onzichtbare hand’. Deze stelt dat de markt één groot correctiemechanisme is, die puur en alleen met de natuurlijke loop der dingen al oneffenheden wegpoetst en inefficiënt handelen oplost. Overheidsinterventie is dus eigenlijk nooit nodig, zo betoogt Smith, waarmee hij een lieveling van conservatieven en klassiek-liberalen is geworden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Terzo

  Kunnen zij wetenschappelijk gaan becijferen wanneer zij nu eens een zetel gaan behalen in de peilingen.

 2. Gerben

  Moszkowicz is niet vies van een paar centen.

 3. Daniel

  VNL en wetenschap….. hahaha…

  1. Spleen

   Ik kan het u sterker vertellen: de PVV heeft ook een wetenschappelijk bureau.

 4. Wachteres

  Mensen, wees toch blij dat er een partij bij komt die anti-EU is en hopelijk ook tegen de islamisering van de samenleving.

  Hoeveel temeer zielen, hoeveel temeer vreugd, zullen we maar zeggen.

  Als zij heel veel zetels bij de VVD en bij het CDA wegsnoepen, prima toch?

  1. Wachteres

   Wie weet gaat zelfs Tim op VNL stemmen. 😉

 5. Anneke

  Verstandig van VNL. Heel belangrijk voor een partij om een visie te ontwikkelen en uit te dragen. Daarbij is wetenschappelijke ondersteuning erg belangrijk. Typerend dat de PVV geen wetenschappelijk bureau heeft.

  1. Jasterke

   Vind ik niet @Anneke…. de PVV hanteert (sinds haar oprichting) duidelijk doelstellingen die het gangbare Partij-gebeuren bewust overstijgen…

 6. Jasterke

  hier negatief reageren is natuurlijk simpel genoeg, maar de insteek lijkt mij positief en dus zeker weer leerzaam…. baat het niet, het schaadt zeker niet…. toch ?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.