VNL presenteert initiatiefnota om asielbeleid fors te versoberen

Geen categorieokt 02 2015, 12:11
Bonnen in plaats van leefgeld.
VoorNederland (VNL), de partij van kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes, heeft een initiatiefnota gepresenteerd waarin een forse versobering van het asielbeleid wordt bepleit. De initiatiefnota, geschreven door Joram van Klaveren, stelt vast dat een koerswijziging van het asielbeleid noodzakelijk is vanwege de grote toestroom asielzoekers.
Ontmoediging en versobering, dat moeten de uitgangspunten zijn als het aan VNL ligt. Praktisch gezien betekent dat bijvoorbeeld dat het wekelijkse leefgeld van de asielzoekers, dat bedoeld is om kleding, eten en andere dagelijkse benodigdheden aan te schaffen, wordt afgeschaft als het aan VNL ligt. In plaats van contant geld, krijgen de asielzoekers dan bonnen waarmee ze die dingen kunnen kopen. Op die manier wordt voorkomen dat het geld aan andere zaken wordt uitgegeven of zelfs naar het land van herkomst wordt doorgesluisd.
Ook wil VNL de zorgkosten aanpakken:
Gemiddeld bedragen de kosten voor zorg per asielzoeker, per jaar, meer dan €6.000,-. Bij de huidige aantallen asielzoekers gaat het dus om een bedrag van €180.000.000,-. Asielzoekers kennen daarbij geen eigen risico en geen eigen bijdrage. Die kosten komen voor rekening van het COA. Initiatiefnemer is van mening dat gemaakte zorgkosten, bij toekenning van een verblijfsstatus, moeten worden omgezet in een lening.
Bovendien is het momenteel zo dat asielzoekers voorrang hebben bij het vinden van huisvesting. VNL wil dat middels een wetswijziging veranderen en de plicht voor gemeenten om asielzoekers voorrang te geven, afschaffen. Op die manier hebben vluchtelingen geen prioriteit meer boven Nederlandse burgers.
VNL pleit ook voor een informatieve ontmoedigingscampagne, zoals ook Denemarken en België al doen. Op het internet en via advertenties, die worden verspreid in doorreislanden zoals Turkije, kan asielzoekers worden gewezen op de verscherping in het Nederlandse asielbeleid waardoor het minder aantrekkelijk zal zijn om in Nederland asiel aan te vragen.
VNL-lijsttrekker Bram Moszkowicz liet vorige week al weten dat hij niet van plan is om samen te werken met partijen die de huidige instroom van asielzoekers niet willen terugdringen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten