VNL presenteert initiatiefnota om asielbeleid fors te versoberen

Bonnen in plaats van leefgeld.

VoorNederland (VNL), de partij van kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes, heeft een initiatiefnota gepresenteerd waarin een forse versobering van het asielbeleid wordt bepleit. De initiatiefnota, geschreven door Joram van Klaveren, stelt vast dat een koerswijziging van het asielbeleid noodzakelijk is vanwege de grote toestroom asielzoekers.

Ontmoediging en versobering, dat moeten de uitgangspunten zijn als het aan VNL ligt. Praktisch gezien betekent dat bijvoorbeeld dat het wekelijkse leefgeld van de asielzoekers, dat bedoeld is om kleding, eten en andere dagelijkse benodigdheden aan te schaffen, wordt afgeschaft als het aan VNL ligt. In plaats van contant geld, krijgen de asielzoekers dan bonnen waarmee ze die dingen kunnen kopen. Op die manier wordt voorkomen dat het geld aan andere zaken wordt uitgegeven of zelfs naar het land van herkomst wordt doorgesluisd.

Ook wil VNL de zorgkosten aanpakken:

Gemiddeld bedragen de kosten voor zorg per asielzoeker, per jaar, meer dan €6.000,-. Bij de huidige aantallen asielzoekers gaat het dus om een bedrag van €180.000.000,-. Asielzoekers kennen daarbij geen eigen risico en geen eigen bijdrage. Die kosten komen voor rekening van het COA. Initiatiefnemer is van mening dat gemaakte zorgkosten, bij toekenning van een verblijfsstatus, moeten worden omgezet in een lening.

Bovendien is het momenteel zo dat asielzoekers voorrang hebben bij het vinden van huisvesting. VNL wil dat middels een wetswijziging veranderen en de plicht voor gemeenten om asielzoekers voorrang te geven, afschaffen. Op die manier hebben vluchtelingen geen prioriteit meer boven Nederlandse burgers.

VNL pleit ook voor een informatieve ontmoedigingscampagne, zoals ook Denemarken en België al doen. Op het internet en via advertenties, die worden verspreid in doorreislanden zoals Turkije, kan asielzoekers worden gewezen op de verscherping in het Nederlandse asielbeleid waardoor het minder aantrekkelijk zal zijn om in Nederland asiel aan te vragen.

VNL-lijsttrekker Bram Moszkowicz liet vorige week al weten dat hij niet van plan is om samen te werken met partijen die de huidige instroom van asielzoekers niet willen terugdringen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. V.K.

  -Ha ha, die bonnen zullen er wel komen, alleen in te leveren bij vooraf gescreende middenstanders.

 2. halo1

  Het klinkt goed allemaal..alleen nog iets te politiek correct..succes natuurlijk 0,0

 3. Anna

  Dat jihadistische leger van Khaled Khoja dat hier met honderdduizenden/ miljoenen als vluchteling is neergestreken moet linea recta terug naar regio’s en eigen landen. Ze zullen op de duur heel Europa vernietigen. Niks geld, niks bonnen. Wegwezen! Louis Bontes heeft zich van WNl afgekeerd. Die foto is verleden tijd.

 4. Nicky

  Een beetje scheetje hoopgevend van VNL, dat wel.
  Maar kom, laten we eerlijk zijn, terug naar af is het beste, en de snelste oplossing.

  Die heeft Geert allang voor jullie bedacht! Dus sluit u aan in de rijen, gordt u aan, gij strijders; één waarachtig, werkend PVVrijheid front tegen alle nette nep-parlementariërs!!!

 5. Antidotum

  Straks ook bij u in de buurt.

  http://youtu.be/thXCb1VUBDg

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.