YouTube-ster gebruikt hatelijke boodschap om zichzelf en anderen een hart onder de riem te steken

Geen categorieokt 12 2015, 12:00
"De lelijkste vrouw op aarde."
Dat is wat een buitengewoon vervelende YouTube-gebruiker eens schreef over Elizabeth Ann Velazquez nadat hij een video van haar had gezien. Volgens de gebruiker was ze afzichtelijk. Hij probeerde haar een minderwaardigheidscomplex aan te praten en anderen grappen over haar te laten maken.
Gelukkig had Elizabeth echter de innerlijke kracht om zijn negatieve, hatelijke boodschap te transformeren; ze gebruikte het om de wereld juist een bijzonder belangrijke positieve les bij te brengen door een grote campagne tegen pesten te beginnen.
In gesprek met FoxNews legt Elizabeth uit dat ze niet wilde dat de negatieve opmerkingen van de YouTube-gebruiker - en anderen die haar ooit gepest hadden - haar waarheid zouden worden. Zij is wie zij wil dat ze is, niet wie anderen zeggen.
Elizabeth is blind in één oog en geboren met een zelden voorkomende afwijking waardoor ze er lichamelijk anders uitziet dan de gemiddelde persoon. Daardoor is ze maar al te vaak het mikpunt geweest van pesterijen. In plaats van zich daardoor stil te laten staan bewijst Elizabeth echter dat je met moed en zelfvertrouwen alles kunt bereiken: ze is nu een ster op YouTube en één van de bekendste anti-pestenactivisten van Amerika - en zelfs ter wereld.
De YouTube-gebruiker had een korte video online gezet van Elizabeth; ze was toen nog een tiener - nu is ze 26 jaar. Tegen beter weten in klikte ze erop. Toen zag ze dat de titel van de video 'de lelijkste vrouw ter wereld' was. De video was op dat moment al meer dan vier miljoen keer bekeken. Veel YouTube-gebruikers lieten absoluut vreselijke reacties achter zoals "dood het met vuur" en "de wereld zou er stukken beter uitzien als zij verdween."
"Elke negatieve reactie die ik las was als een klap in mijn gezicht. Het was alsof de vuist van de reageerders door het beeldscherm kwam en me recht in mijn gezicht raakte."
Je kunt je er iets bij voorstellen. Het is altijd vreselijk om gepest te worden, maar al helemaal door letterlijk miljoenen mensen die je helemaal niet kennen, en die je pesten om iets waar je niets aan kunt doen: een afwijking en blindheid waar je mee geboren bent.
In plaats van het allemaal zomaar te accepteren besloot Elizabeth om zelf een YouTube-kanaal te beginnen en daar inspirerende video's voor te maken. Ze werd steeds bekender en had steeds meer impact. Wat haar pas echt een superster maakte van de anti-pestencampagne was een speech die ze hield voor TedTalk; een bekend platform voor interessante sprekers met totaal verschillende platformen.
Tijdens die speech legde ze uit dat ze voor een keuze stond.
"Zou ik me laten beïnvloeden door mensen die schreven 'dood het met vuur,' of zou ik het stokje in eigen hand nemen?"
Het antwoord was helder, voor haar in ieder geval: ze besloot terug te vechten.
Haar speech inspireerde miljoenen mensen. Hoewel Elizabeth van plan was om een half jaar vrij te nemen na haar speech. Dat liep echter anders. Ze werd namelijk ineens een bekendheid - een ster! - en had in korte tijd maar liefst een half miljoen abonnees op haar YouTube-kanaal. Ze werd op het ene na het andere evenement uitgenodigd, en begon heel Amerika en zelfs de hele wereld rond te reizen om haar inspirerend anti-pestenboodschap en pro-onafhankelijkheidsboodschap te verkondigen. Onlangs werd er een documentaire over haar gemaakt.
Hier het interview met Elizabeth waarin ze uitlegt wat ze zoal doet en hoe ze een bijzonder kwalijke video gebruikte om haar eigen leven en dat van talloze anderen op positieve wijze te veranderen:
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten