Fractieleiders Tweede Kamer in problemen door lekken Commissie Stiekem

De Rijksrecherche heeft een aantal fractievoorzitters ondervraagd in verband met lekken uit de zogenaamde Commissie Stiekem. Alle informatie die in deze commissie besproken wordt is geheim. Toch heeft iemand gevoelige informatie gelekt. De rijksrecherche probeert nu te ontdekken wie dat gedaan heeft.

De officiële naam van deze commissie is de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). Tijdens een bijeenkomst van de commissie is bekendgemaakt dat de Nederlandse inlichtingendienst 1,8 miljoen metadata aan de Amerikanen hadden verstrekt. Hoewel dit in principe zeker problematisch kan zijn mocht geen van de aanwezigen die informatie publiek maken. Toch is dat precies wat er gebeurd is.

Om de bron van het lek te vinden gaat de recherche ook alle telefoongegevens na van de betrokken fractieleiders én van de NRC-journalist die dit verhaal uiteindelijk naar buiten bracht. Op die manier hoopt de recherche de bron te vinden.

VVD’er Halbe Zijlstra van de VVD is de voorzitter van de commissie. Hij heeft dan ook aangifte gedaan van een misdrijf – het lekken van geheime informatie. Daarna is de recherche dus in actie gekomen.

Interessant genoeg is niet iedere fractievoorzitter verhoord. Zo laat de PvdA weten dat Diederik Samsom niet eens wist dat er onderzoek werd gedaan: de recherche heeft hem geen enkele vraag gesteld. Dit betekent dat hij er later alsnog aan moet geloven… of het betekent dat de recherche een aardig idee heeft van wie er waarschijnlijk achter zit (of wie erachter kunnen zitten), en daarom alleen verdachte fractievoorzitters aanpakt.

Het verhaal over het delen van metainformatie werd kort na publicatie een waar hoofdpijndossier van het kabinet, al helemaal nadat bekend werd dat minister Plasterk de Kamer niet volledig of juist geïnformeerd had. Hij zei namelijk dat de belgegevens afgetapt waren door de Amerikaanse inlichtingendienst de NSA. Dat bleek niet waar te zijn: de informatie werd verzameld door de Nederlandse inlichtingendienst en vervolgens doorgespeeld aan de Amerikanen. Verschillende leden van de Tweede Kamer zeiden dat onacceptabel te vinden.

Desalniettemin overleefde Plasterk uiteindelijk een motie van wantrouwen, wat eerst en vooral kwam doordat zijn eigen partij de PvdA en coalitiegenoot VVD hem bleven steunen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. zomaar

  wat voor een geheim of geheimen , zouden onze volksvertegenwoordigers toch hebben voor ons ?.

  en ik maar denken dat zij die door het volk verkozen zijn , geen geheim of geheimen (mogen) hebben naar hun kiezers .

  1. toetssteen

   @Zomaar

   Precies wat ik dacht. Kijk ik begrijp dat iets eerst zorgvuldig door moet worden gespit, maar in een democratie horen daarna de resultaten in de openbaarheid te komen.

   1. Daniel

    Ja, de geheime dienst moet de openbare dienst worden. Alles op tafel en in begrijpelijk Nederlands.
    Nederland zonder geheime dienst.

 2. poldi

  SPITS 10 september 2015.
  “PVV-opperhoofd Geert Wilders gaat het “schokkende en onacceptabele” dat hij eerder hoorde tijdens een bijeenkomst van de Kamercommissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (ook bekend als de Commissie Stiekem), daar verder bespreken. Hij hoopt zo collega’s mee te krijgen voor een beleidswijziging op een bepaald terrein. Waar het precies over gaat, is geheim.”
  Geert Wilders diende toen een motie in.
  Is er misschien een verband hiermee ?

 3. J.C.

  Moet de aandacht weer ergens van afgeleid worden………….?

 4. nick

  Gerucht gaat dat Samsom het lek is. Men was daar al veel eerder achter gekomen maar het moest/moet in de doofpot want anders zou het kabinet gevallen zijn! (Hoe jammer, hadden we al veel eerder van dit kabinet af kunnen zijn)

  Indien dit gaat uitkomen,laten we het hopen, want het is gewoon strafbaar, zal het kabinet bijna zo goed als zeker gaan vallen. Ik kan persoonlijk niet wachten..
  Trouwens, slecht moment voor dit kabinet, Wilders zal zeker als grote overwinnaar uit de bus gaan komen.

 5. Impon de Rabilia

  De fractievoorzitter voelen zich dus niet meer veilig. Ik zou willen zeggen: “Welcome to the club!”

 6. papa charlie

  Dat lek komt NOOIT naar boven. Ze houden elkaar de hand boven het hoofd. Ook dit ‘onderzoek’ is gewoon voor de bühne.

 7. kniremierkire

  Het zal me niets verbazen als Geert Wilders hier meer van afweet.

 8. Nog1

  Op zich een handige afleiding; de minister overtreedt de wet (zonder rechterlijke toestemming afluisteren van niet-verdachte Nederlanders is namenlijk verboden) maar de discussie gaat steeds niet over deze overtreding, maar over het onjuist informeren van de kamer en vervolgens over wel/niet lekken uit de CTIVD.

  De commissie kan net zo goed opgedoekt worden, aangezien ze al jaren lang haar taak (controleren van MIVD en AIVD op illegale acties en rechtmatigheid van informatiewinning) niet uitvoert.

  ‘Wij hebben de CTIVD, die de rechtmatigheid van de informatiewinning van de AIVD en MIVD controleert. Wie echter goed naar de verslagen kijkt, ziet dat de CTIVD zich regelmatig of zelfs stelselmatig onthoudt van een oordeel hierover. De rechtmatigheidstoepassing van de AIVD en de MIVD rondom artikel 27 is door de CTIVD niet vast te stellen, zo lezen wij in verschillende rapporten met de nummers 19, 26, 28, 31 en 35. Dat zijn de jaargangen 2008 tot en met 2013’ (Dhr Schouw van D66 tijdens begrotingsbehandeling 2014)

  Maw, in deze vijf jaar heeft de CTIVD haar werk dus niet gedaan.

  ‘Naar nu blijkt, heeft de CTIVD welbewust de aanschaf van illegale
  afluisterapparatuur door de AIVD onder de pet gehouden. Dat verwacht je niet van de belangrijkste toezichthouder op de toch al schimmige wereld van de intelligence.’ (Dhr Schouw van D66 tijdens begrotingsbehandeling 2014)

  1. toetssteen

   @Nog1
   Mijn complimenten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.