Met deze verbluffend eenvoudige rekentruc hoef je nooit meer je hoofd te breken over lastige rekensommen

Bestaat er een Nobelprijs voor de Wiskunde? Zoniet, dan moet die meteen in het leven worden geroepen… én de bedenkers van deze verbluffende truc die meteen krijgen!

Stipjes zetten, rekenmachines, terugtellen naar tien.. we hebben allemaal de trucjes wel geleerd om snel grote getallen te vermenigvuldigen, maar ondanks alle basisschool- en middelbareschooldiploma’s die ieder jaar en masse worden uitgereikt lijken veel Nederlanders het toch niet altijd te snappen.

Hoe doe je dat precies, pijlsnel grote getallen met elkaar vermenigvuldigen zónder een rekenmachine te mogen gebruiken?

Geen nood, want in Japan hebben ze een ingenieuze truc om in razend tempo van twee getallen weer één te maken door middel van de kunst van het vermenigvuldigen. Het geheim van de smid? Je moet niet rekenen… maar tekenen!

Tekenen ja. Zet een aantal lijntjes op papier, en tel deze bij elkaar op. Binnen een mum van tijd heb je dan zelfs de meest complexe som opgelost. Kijk maar eens:

Probeer het zelf maar eens. Lukt het je zelf ook, of ben je stiekem toch een beetje cijferdoof?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Aa

  Dit duurt uren.
  Gewoon de ouderwetse manier zoals we dat 60 jaar geleden leerden is volgens mij het snelste, nog steeds! Afgezien van calculator.

 2. Seneca

  Met alle respect voor de bedenker van dit systeem, maar zelfs de som 123 x 321 had ik sneller (uit mijn hoofd) dan de tekenaar.

  1. toetssteen

   Seneca
   Viel onder hoofdrekenen. Vandaar dat men tegenwoordig niet meer door heeft dat statistieken zuigen. Ze gebruiken een calculator en missen dus de aloude trap.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.