Michael van Praag grote favoriet om Michel Platini op te volgen als topman van UEFA

Geen categorienov 10 2015, 17:00
UEFA-voorzitter Michel Platini komt steeds dieper in de problemen. Hij is een maand geschorst de de ethische commissie van de FIFA en de kans bestaat dat hij uiteindelijk helemaal wordt weggestuurd. Dit omdat hij betrokken zou zijn bij omkopingsschandalen.
Als Platini inderdaad vertrekt is de kans groot dat hij wordt opgevolgd door de voorzitter van de KNVB, Michael van Praag. Dat bericht de NOS tenminste:

Het UEFA-voorzitterschap zou voor de ondernemer loon naar werken zijn. Zo opende hij in 2014 frontaal de aanval op Sepp Blatter tijdens het FIFA-congres in São Paulo. Eerder dit jaar haalde Van Praag voor Platini de kastanjes uit het vuur door zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond.

Opvallend genoeg kan Van Praag in twee situaties de nieuwe voorzitter worden. Ten eerste kan Platini definitief aan de kant worden gezet door de FIFA. Als dat gebeurt is Van Praag in een goede positie om de leiderschapsmantel van de UEFA - de Europese voetbalbond - over te nemen.
Daarnaast is er een andere mogelijkheid. Platini houdt namelijk vol onschuldig te zijn. Als de FIFA hem uiteindelijk gelooft zal hij zijn kandidatuur voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond zelf (dat is dus de FIFA) doorzetten. Ook in dat geval heeft de UEFA dus een andere voorzitter nodig. In dat geval geldt dat Platini het één en ander te danken heeft aan Van Praag. Hij zal de Nederlander dan ook vrijwel zeker steunen.
De enige manier waarop Van Praag niet de nieuwe voorzitter wordt is - aldus ingewijden - als Platini wordt vrijgesproken maar de strijd om het voorzitterschap van de FIFA vervolgens verliest. In dat geval zal hij vrijwel zeker aanblijven als leider van de UEFA.
Voor Van Praag is er dus bijzonder veel aangelegen dat Platini ofwel ten onder gaat aan het corruptie-onderzoek, of het overleeft en vervolgens het leiderschap van de FIFA op zich neemt. In beide gevallen is Van Praag de waarschijnlijke nieuwe topman van de UEFA.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten