Eindig jij je sms’jes en app’jes vaak met een punt? Hier is waarom je dat toch beter niet kan doen…

We kennen allemaal wel een paar van dit soort mensen: de mensen die app’jes en sms’jes beëindigen met een punt als laatste teken. Hier is waarom ze dat toch maar beter kunnen laten…

Velen hadden het al stilzwijgend vermoed, maar er is nu ook wetenschappelijk bewijs voor. Mensen die hun digitale berichtjes beëindigen met een punt worden gezien als nare mensen. Ze worden onbeschoft gevonden, en daarnaast ook oneerlijk. Een academische studie heeft aangetoond dat online communicatie zo met z’n eigen gedrags- en stijlregels komt. En degenen die zich er niet aan houden? Tja, die betalen een prijs…

“Om het experiment uit te voeren presenteerden de onderzoekers een groep van 126 jonge studenten met een aantal gedachtenwisselingen in de vorm van digitale berichten of handgeschreven aantekeningen. Deze experimentele berichten bestonden uit een uitnodiging gevolgd door een kort antwoord. De resultaten onthulden dat wanneer de antwoorden werden gevolgd door een punt, dat de studenten vonden dat de afzender minder oprecht was dan wanneer er geen interpunctie was gebruikt…”

Opmerkelijk genoeg gaan de resultaten niet op voor handgeschreven teksten. Mensen die daar naar hartelust punten zetten achter zinnen, worden niet onbeschaafd of onbetrouwbaar gevonden.

text4

De onderzoeksresultaten laten dus zien dat het gebruik van een punt aan het einde van een bericht niet langer de geaccepteerde vorm van communicatie is. Sterker nog: het is juist niet de geaccepteerde vorm van schriftelijke gedachtenwisselingen, dus als persoon kan je beter zorgen dat jij je punt weghoudt uit je berichten.

De reden hierachter heeft te maken met non-verbale communicatie. Als je met mensen spreekt, letten de luisteraars net zo goed op je toon, op welke gezichten je trekt en wat voor handgebaren je maakt als welke woorden je uitspreekt. Als jij je berichten van iemand anders op je iPhone binnenkrijgt, dan ontbreken al die signalen. Het gevolg is dat mensen aan andere dingen een bepaalde lading gaan toedichten. De punt lijkt daarvan het eerste maar duidelijkste slachtoffer te zijn…

Wees dus gewaarschuwd, als je weer eens aan het appen of sms’en gaat. En laat op welke leestekens je gebruikt, want anders…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Daniel

  hetbesteisgewoonallesachterelkaarteschrijvenbijhetsmsenenappenendannatuurlijkgeenpuntopheteinde

 2. toetssteen

  Punt.

 3. Nicky

  Zorgelijk. Afgezien van de het zapperige gedrag, de oppervlakkigheid en vooringenomenheid van de moderne mens (jeugd), is er een soort vrees om stellig te zijn. Zwart-wit te denken en dat neer te zetten.
  Ik zeg t altijd al, de grootste kwade, demonische machten zijn die van
  a). religie (dwz de imitatie van wat Gods Woord werkelijk zegt – ipv moderne farizeën en wat Jezus werkelijk voorleefde),
  b). het linkse denken en
  c). het relativisme, het grijze, laffe denken; vriendelijk en redelijk ogend maar vals als wat.

 4. Jantje

  Ik blijf lekker punten gebruiken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.