Laatste kans voor Louis van Gaal. Gooit Memphis weer roet in het eten?

Valt deze week het doek voor de Nederlandse trainer van Manchester United? 

Vanavond is het erop of eronder voor Louis van Gaal. Vanavond speelt Manchester United tegen Chelsea, en als Van Gaal ook deze wedstrijd de verwachtingen voor United niet weet waar te maken, kan hij de Engelsen waarschijnlijk goodbye zeggen. Pikant detail: Guus Hiddink is de trainer van Chelsea, en heeft zijn landgenoot Van Gaal al vaker verslagen in duels.

Louis van Gaal heeft al zeven wedstrijden op rij niet gewonnen met Manchester United. Geen wonder dus, dat er volop wordt gespeculeerd over een vertrek van de trainer. Ook persoonlijk zou de excentrieke coach lijden onder de slechte resultaten. Van Gaal staat erom bekend dat hij zich zeer persoonlijk bekommert om het wel en wee van zijn ploeg, en de verpletterende kritiek is hem niet in de koude kleren gaan zitten.

Ook Memphis werkt niet mee. De linksbuiten was bij Manchester binnengehaald door Van Gaal vanwege zijn goede prestaties voor Oranje, maar stelt sindsdien zwaar teleur. Het verlies tegen Stoke City afgelopen zaterdag was grotendeels zijn fout. Tot overmaat van ramp lijkt Memphis zich helemaal niets aan te trekken van alle kritiek – de 21-jarige speler kwam zondag bij de training aanrijden in een Rolls Royce van meer dan drie ton. Veel mensen meenden dat dat gepronk ongepast was voor een speler die op voetbalgebied weinig heeft om trots op te zijn dit seizoen.

Na het desastreuze resultaat van zaterdag schreven de Britse kranten dat Van Gaal beter toen direct had kunnen opstappen. Maar wie weet weet hij vanavond tegen Chelsea zijn laatste strohalm te grijpen om een spectaculaire comeback te maken. Het zou niet de eerste keer zijn dat Van Gaal vriend en vijand weet te verrassen met een verpletterend resultaat.

Het is de vraag of Van Gaal vanavond niet onder de stress bezwijkt. Hij krijgt van alle kanten kritiek, en hij kan verder weinig veranderen aan het feit dat de spelers van United niet optimaal functioneren. Als de emotionele coach zijn stress op een goede manier weet te kanaliseren, zou het weleens positief kunnen uitpakken.

Chelsea is helaas voor Van Gaal niet de makkelijkste club om tegen te spelen. De meeste analisten verwachten dus dat hij na vanavond zijn boeltje zal kunnen pakken.

Het is nu of nooit voor Van Gaal. Hij moet zijn ploeg stevig toespreken om vanavond wél te presteren – zeker Memphis. Als Manchester United dan weet te winnen, is dat misschien wel de mooiste overwinning van Van Gaals carrière.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.