We bellen ons helemaal suf! Maar wat zijn nu de vijf állerbeste telefoons állertijden?

De telefoon heeft ons leven gerevolutionaliseerd, op zoveel manieren waar we lang niet altijd even aandachtig bij stilstaan. Daarom dit overzicht. De geschiedenis van de telefoon, in vijf markante types:

Van ‘ring… ring…’ naar een kraakheldere uitvoering van de nieuwste pophit.. het geluid van een telefoon is niet het enige wat er in al die jaren enorm is veranderd. De telefoon werd eind negentiende eeuw uitgevonden, maar heeft sindsdien een hoop grote metamorfoses ondergaan. Wat waren nu de meest in het oog springende types? Nou.. deze…

De Nokia 3310

6880372099_2f022ddc65_b
Kevin Steinhardt / Flickr

Voordat je iPhones en HTC’s had die schermen hadden die al barsten als je er alleen al naar kijkt, had je de robuuste Nokia 3310. Je kon ‘m laten vallen: niks aan de hand. In de was doen: gebeurt niks. Bij wijze van spreken een auto overheen laten crossen: de Nokia 3310 doet het gewoon nog! Dit telefoontje van de bekende Finse electronicafabrikant was echt onverwoestbaar! Wie is er niet groot geworden met het spelen van Snake op het kleine zwartwit-schermpje?

De T65

T65_14

De T65 was een telefoon die vanaf 1965 tientallen jaren lang in miljoenen huishoudens in Nederland heeft gestaan. Als je een telefonie-abonnement nam bij de PTT (nu: KPN) werd dit toestel bij je thuis afgeleverd. Voor elk getal dat je draaide, moest je de draaischijf helemaal naar rechts doen. Goed onthouden wat het nummer is, want een display waar je het allemaal vanaf kan lezen is er niet…

Banana phone!

Banana_phoneJenavieve / Flickr

De telefoon werd al snel een cultureel ijkpunt, en dat bleek ook wel toen in 1994 de zanger Raffi het liedje “Bananaphone” uitbracht. Telefoons leken in die jaren nogal op bananen (zij het grijs, zij het van metaal in plaats van.. banaan). Nadien hebben miljoenen mensen zichzelf laten fotograferen met bananen aan hun oor, omdat de ‘bananentelefoon’ gewoon een enorme hit was geworden. Ook nu is het nog een populair kinder- en internetliedje. En zeg nou zelf: catchier dan ‘ring, ring, ring, ring, ring, banana phone!’ ga je het echt niet krijgen.

De allereerste iPhone

1024px-IPhone_Release_-_Seattle_(keyboard)Eli Duke / Wikimedia Commons

In 2007 dachten we alles wel gezien te hebben op het gebied van mobiele telefonie. Je had steeds kleinere telefoontjes gekregen, je kon mobiel indernetten onder de lastige noemer “wappen”, en je had zelfs smartphones die met lastige stokjes bediend moesten worden. Mensen leken daar helemaal geen behoefte aan te hebben: we wilden telefoons die gewoon konden bellen. Totdat… Apple met de allereerste iPhone op de proppen kwam. Het is pas 8 jaar geleden, maar de wereld is ingrijpend veranderd. The rest is history, zoals ze zeggen.

‘Red telephone boxes’

15012011051© Tim Engelbart

Geen telefooncel zo markant in het straatbeeld als de Britse rode telefoonkabines. In 1920 werd de eerste neergezet, en ondanks het feit dat vrijwel niemand ze meer gebruikt om er een telefoontje in te plegen, zullen bezoekers van het Verenigd Koninkrijk (maar ook voormalige koloniën Malta, Gibraltar en de Bermuda-eilanden) ze nog overal kunnen aantreffen. De knalrode kleur, alsmede het gestileerde uiterlijk maakten de betaaltelefoons even opvallend als uiteindelijk kenmerkend. In de tv-serie Doctor Who reist een man zelfs in een blauwe editie de tijd en ruimte door, op zoek naar een verleden om te veranderen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.