Barbaars ISIS gooit de sloopkogel tegen oudste christelijke klooster van Irak

Geen categoriejan 20 2016, 17:00
En alweer moet het culturele erfgoed van Irak eraan geloven. Een meer dan 1000 jaar oud klooster is met de grond gelijk gemaakt door jihadistische bulldozers.
Moordlustig kalashnikov-bataljon ISIS heeft weer een onbegrijpelijke daad verricht. Je denkt wellicht 'What else is new?' maar deze keer is het wel net een beetje schokkender dan anders. Het christelijke klooster van Dair Mar Elia is namelijk verwoest. En da's niet een plaats, want al bijna anderhalf millennium lang stonden de muren van dit bijzonder gebouw overeind. Tot enige tijd geleden, en ISIS deze historische plaats gewoon verwijderde van de landkaarten.
Dair Mar Elia was niet zomaar een klooster:

Het klooster werd rond 595 gesticht door een Assyrische monnik. Het is eeuwenlang bezocht door vele christenen en werd als bedevaartsplaats gebruikt door Amerikaanse militairen die in Irak dienden.

Op satellietbeelden is alleen nog een berg met puin en gruis te zijn. Links is de klooster in betere tijden, rechts is de ravage dat moordenaarsgilde ISIS heeft aangericht:
CZJ0OPtVIAAV36G.jpg large
De priester, die dichtbij het klooster woonde toen het nog overeind stond en voordat ISIS de boel overnam, is uiteraard in één klap een gebroken man:

Priester Paul Thabit Habib kon vanuit zijn vroegere woning in Mosul het klooster zien liggen. "Ik kan mijn verdriet niet omschrijven", zegt hij tegen AP. "Onze christelijke geschiedenis van Mosul wordt op een barbaarse manier uitgedund. Wij zien dit als een aanval om ons uit Irak te verjagen."

Helaas is het klooster van Mosul niet het enige culturele bouwwerk dat eraan moest geloven. In totaal heeft ISIS al meer dan honderd religieuze plekken - onder anderen van christenen, maar ook van shiïtische moslims - met de grond gelijk gemaakt.
Hopelijk kunnen we het terroristische gespuis van terreurbeweging ISIS snel zélf van de aardbodem vegen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten