De verrassende gezondheidstip waar werkgevers en managers iets mee zouden moeten doen

Hier is een gezondheidstip waar je vandaag al iets mee kan doen… en die werkgevers en managers moeten delen met werknemers.

Uit onderzoek blijkt dat vrijwilligerswerk niet alleen goed is voor de arme of zieke mensen die er direct door geholpen worden, maar ook voor de mensen die het vrijwilligerswerk doen. Zoals de Huffington Post bericht:

Many studies over the years have found direct correlations between giving back and improved health. And new research shows that volunteering may also translate into fewer hospital stays and taking better preventative measures — results that patients and employees should be made more aware of, says Dr. John W. Rowe, professor of health policy and aging at the Mailman School of Public Health at Columbia University.

Met andere woorden, het verrichten van vrijwilligerswerk zorgt er niet alleen voor dat je je beter voelt, maar ook dat je daadwerkelijk gezonder bent. Dit omdat het ‘iets terugdoen voor de maatschappij’ je als mens gelukkiger doet voelen. En gelukkige mensen zijn vaak gezonder; de positieve emotie heeft een positieve impact op je gezondheid.

Volgens Rowe gaat het zelfs zo ver dat het verrichten van vrijwilligerswerk net zo’n grote, positieve impact heeft op je gezondheid als het stoppen met roken. Daarom wil hij dat vrijwilligerswerk — en het pushen daarvan door werkgevers en managers — topprioriteit wordt. Hij legt uit:

“I think if physicians were aware, they’d be very anxious,” Rowe said. “They ask people like me: ‘Are you exercising? You don’t smoke? How much do you drink?’ What I want them to do is add to that list ‘Are you doing any volunteering?’”

 

Ook wil hij dat werkgevers en managers werknemers vier uur per week geven om vrijwilligerswerk te verrichten. Volgens hem hebben de werkgevers daar zelf baat bij: het betekent namelijk minder ziektedagen voor de werknemers in kwestie en maakt ze productiever.

Kortom, het zou bijzonder verstandig zijn voor managers en werkgevers om mensen de kans te geven om vrijwilligerswerk te doen. Daarbij moet er mijn inziens natuurlijk wel op gelet worden dat werknemers hier niet toe gedwongen worden; er is dan immers geen sprake meer van vrijwilligerswerk.

De voordelen van het verrichten van vrijwilligerswerk kunnen moeilijk overschat worden. Zo zorgt het werk ervoor dat het netwerk van mensen groter wordt waardoor ze meer informatie vergaren over een gezonde lifestyle. Daarnaast geeft het doen van vrijwilligerswerk mensen het gevoel dat ze hun leven belangrijk is, dat ze er toe doen. Met name het laatste is blijkbaar ongelooflijk belangrijk, niet alleen voor je geestelijke gesteldheid, maar ook voor je fysieke gezondheid.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.