ISIS eist bomaanslagen in Jakarta op

Geen categoriejan 14 2016, 16:12
ISIS heeft de bomaanslagen in de Indonesische hoofdstad officieel opgeëist.
Met de aanslag in Jakarta, waarbij meerdere bommen gelijktijdig tot ontploffing werden gebracht, wilde ISIS een soortgelijk bloedbad aanrichten als in Parijs in november. Onder andere een Starbucks-filiaal en een politiebureau werden aangevallen. Direct werd vermoed dat het om ISIS ging, en dat heeft de terreurorganisatie nu ook zelf bevestigd:

"Strijders van de Islamitische Staat hebben vanmorgen een gewapende aanval uitgevoerd met als doelwit buitenlandse staatsburgers en de veiligheidstroepen die hen beschermen in de Indonesische hoofdstad"

Volgens de hoofdcommissaris van de politie in Jakarta, zit de Indonesische staatsburger Bahrun Naim, die zich in Syrië bij ISIS heeft aangesloten, achter de aanslag.
De aanval past – helaas – in een trend: steeds vaker worden er in grote steden aanslagen gepleegd door groepen terroristen die met vuurwapens en bommen in korte tijd zoveel mogelijk slachtoffers proberen te maken. Er is zelfs een term bedacht voor deze categorie aanslagen: Marauding Terrorist Firearms Attack, oftewel MTFA. Veiligheidsdiensten moeten voorbereid zijn op een plotselinge aanval door een onbekend aantal terroristen, waarbij het ten eerste belangrijk is om de terroristen zo snel mogelijk op te sporen en uit te schakelen. Ten tweede moet worden gezorgd dat burgers kalm blijven, zodat een stad niet volledig ontregeld raakt.
Ondanks de meerdere explosies valt het aantal slachtoffers van de aanslagen (naar omstandigheden) mee. Twee burgers kwamen om bij de aanslag, en de Indonesische politie heeft vijf ISIS-terroristen gedood. Ook raakten zo'n 20 mensen gewond. Volgens de politie is de situatie inmiddels onder controle.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten