ISIS eist bomaanslagen in Jakarta op

ISIS heeft de bomaanslagen in de Indonesische hoofdstad officieel opgeëist. 

Met de aanslag in Jakarta, waarbij meerdere bommen gelijktijdig tot ontploffing werden gebracht, wilde ISIS een soortgelijk bloedbad aanrichten als in Parijs in november. Onder andere een Starbucks-filiaal en een politiebureau werden aangevallen. Direct werd vermoed dat het om ISIS ging, en dat heeft de terreurorganisatie nu ook zelf bevestigd:

“Strijders van de Islamitische Staat hebben vanmorgen een gewapende aanval uitgevoerd met als doelwit buitenlandse staatsburgers en de veiligheidstroepen die hen beschermen in de Indonesische hoofdstad”

Volgens de hoofdcommissaris van de politie in Jakarta, zit de Indonesische staatsburger Bahrun Naim, die zich in Syrië bij ISIS heeft aangesloten, achter de aanslag.

De aanval past – helaas – in een trend: steeds vaker worden er in grote steden aanslagen gepleegd door groepen terroristen die met vuurwapens en bommen in korte tijd zoveel mogelijk slachtoffers proberen te maken. Er is zelfs een term bedacht voor deze categorie aanslagen: Marauding Terrorist Firearms Attack, oftewel MTFA. Veiligheidsdiensten moeten voorbereid zijn op een plotselinge aanval door een onbekend aantal terroristen, waarbij het ten eerste belangrijk is om de terroristen zo snel mogelijk op te sporen en uit te schakelen. Ten tweede moet worden gezorgd dat burgers kalm blijven, zodat een stad niet volledig ontregeld raakt.

Ondanks de meerdere explosies valt het aantal slachtoffers van de aanslagen (naar omstandigheden) mee. Twee burgers kwamen om bij de aanslag, en de Indonesische politie heeft vijf ISIS-terroristen gedood. Ook raakten zo’n 20 mensen gewond. Volgens de politie is de situatie inmiddels onder controle.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

 1. Nicky

  “Waarom en hoe zijn de Midden-Oosten islamieten anders dan die in Indonesië, het grootste moslimland ter wereld”, vroeg iemand laatst.

  Antw: m.i. een enorm verschil. Afgezien van het Soennieten, Sjiëten, Wahabisten, Moejadehin, enz. verschil. Heb in het M-O (Turkije, Jordanië, Syria, Iran, Trucial States), Israel en Indonesia vele jaren gewoond.
  Het M-O is erg Al Qur’an trouw en de zieligheidsfactor – vooral bij de zgn. ‘Palestijnen’ gewoon veel ziekelijker dan in Indonesia. De USA en Israel hebben het altijd gedaan.
  Gemeenschappelijk hebben moslims een ‘kreten’ cultuur. Nagekauwde, eindeloze herhalingen van slogans. Dit in tegenstelling tot onze Joods-Christelijke ‘boeken’-cultuur. Moslims noemen Christenen ook de ‘mensen van het Boek’. Wij studeren erover, wij lezen in parken en in de bus; in moslimlanden zie je nooit iemand dat doen. Dat niksdoen heeft hen dus ook nooit echt ver gebracht.

  Indonesia heeft een mengeling van mss 600-800 culturen en talen, en meestal wordt het ‘heilige’ boek in de praktijk gemengd met eeuwen oude, hardnekkige (adat-istiadat) gewoonten. Dat vertroebelt het fanatieke geloof van de onvrede gelukkig behoorlijk in het alledaagse leven! Hoewel de kleine fanatieke witjurken erg veel macht hebben door de angst die ze zaaien. Bedreigingen in supermarkten; “…als wij morgen nog alcohol zien in de schappen komen wij terug en steken we je tent in de brand”. Soms met (militaire) politie lukt dat aardig om de alcoholverkoop (plaatselijk!) te decimeren.
  Toch moet je daar niet met een Isis vlag gaan zwaaien; dan wordt je meteen opgepakt zwaar gestraft. Veel kan het westen daarvan nog leren. Geen enkel excuus, geen discussies daarover. De pers is een stuk opener en vrijer dan in het M-O, maar veel – zoals in het westen – zie je of lees je echt niet in Indonesia.
  De ‘panca sila’ laat in de wetgeving zien dat er respect moet getoond worden voor ‘alle vijf (grote) godsdiensten. Dat houdt veel onheil tegen (de fanatiekelingen haten dit ‘vriendelijke’ systeem) hoewel de praktijk nog wel eens tegenvalt als je er langer woont. Kerkenbouw op Java bijv. wordt erg moeilijk gemaakt (op de Molukken of Sulawesi is dat weer een stuk eenvoudiger) maar er zijn veel kerken desalnietemin. Een moslim die Christen wordt krijgt heterg moeilijk, het is absoluut onaanvaardbaar voor de fam en kampung,mdus dan heb je geen leven. Tenzij je stiekum Christen wordt (en voor je fam in de moskee je gebed doet), die ‘moslims’ ken ik ook.

  Ik hoop een klein beetje duidelijkheid verschaft over dit interessante fenomeen tussen de veelal barbaarse mohamwoestijnlanden en Indonesië.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.