Nederland in de ban van 'mysterieus' geluid. Natuurverschijnsel of massahysterie?

Geen categoriejan 13 2016, 15:45
Is dit weer een "poema op de Veluwe"?
Het Westen van Nederland is in de ban van een mysterieus, onverklaarbaar geluid. Op meerdere plekken menen mensen het geluid waar te nemen. Martijn Mastenbroek uit Pijnacker hoorde het zondagavond. Hij vertelt:

"Het was net of je trompetten hoorde schallen. Het was een drukkend geluid, dat een seconde of vijf aanhield. Nee, het was niet de wasmachine. Het kwam echt van buiten. Mijn vriendin hoorde het ook."

Een filmpje van Jeff Afca uit Almere, lijkt het vreemde geluid weer te geven. Binnen de kortste keren was het meer dan honderdduizend keren bekeken op Facebook. Jeff zelf noemt het geluid "scary shit". Ook in de rest van Nederland werd het geluid waargenomen.
[video width="236" height="426" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2016/01/Jeff-Afca_1002156626515466.mp4"][/video]
Maar waar komt het geluid nu vandaan? De verklaringen lopen uiteen van UFO's tot zonnevlekken. Zonnestormen zouden leiden tot "akoestische zwaartekrachtgolven", die hier op aarde, 150 miljoen kilometer verderop, te horen zouden zijn. Althans, dat beweert ene Elchin Khalilov uit Azerbeidzjan. Door Omroep West wordt deze zelfbenoemde "professor" als expert geciteerd, en Omroep West baseert zich op zijn beurt weer op de UFO-website 'Alleen de Waarheid'. De "professor" is niet verbonden aan een universiteit – geen betrouwbare bron dus.
Ook zijn er mensen die menen dat de geluiden worden voortgebracht door de potvissen die deze week zijn aangespoeld op de Waddeneilanden. Hoe dode walvissen geluid zouden kunnen maken, blijft een raadsel. Oh, en die video waarin het geluid te horen zou zijn? Ook daar is de nodige kritiek op: het geluid lijkt verdacht veel op het geluid uit een bekende film:
https://twitter.com/svennius/status/687276763219668992
Het blijft dus een verhaal met veel losse eindjes, onverklaarbare beweringen en vage waarnemingen. De vraag moet dus worden gesteld, of er überhaupt wel wat waar is van dit geluid. In het verleden is er regelmatig sprake geweest van onzinverhalen in het nieuws. Denk bijvoorbeeld aan de vermeende "poema" op de Veluwe. Talloze ooggetuigen beweerden een groot roofdier te hebben gezien, maar uiteindelijk bleek er slechts sprake te zijn van een uit de kluiten gewassen kat.
En weet je nog, die "snelwegschutter"? In 2011 was de politie naarstig op zoek naar een persoon die auto's op de snelweg zou beschieten, en meerdere mensen beweerden slachtoffer te zijn geworden van de mysterieuze schutter. Uiteindelijk bleek het in de meeste gevallen te gaan om steenslag, en waarschijnlijk is er nooit een snelwegschutter geweest. Toch stond de tiplijn bij de politie dagenlang roodgloeiend.
Het zou dus niet de eerste keer zijn dat een onzinverhaal alle media in zijn greep houdt, waardoor duizenden Nederlanders erin gaan geloven. Het is in zo'n situatie verleidelijk om te grijpen naar onbewijsbare verklaringen. UFO's, zonnestormen, dode potvissen... De ene verklaring nog raarder en ongeloofwaardiger dan de andere. Zodra één persoon iets zegt te horen, zijn er opeens tien anderen die het ook denken te horen.
Maar er is geen reden om nu opeens een schuilkelder aan te leggen tegen marsmannetjes, of een beschermend pak tegen zonnestormen te kopen. Waarschijnlijk is er namelijk helemaal niets aan de hand – net als met de poema op de Veluwe en de snelwegschutter. Een 'hoax', dus. Niets om je zorgen over te maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten