Zware aanslagen in Jakarta: ook Nederlanders onder de slachtoffers

CYqrBn2WcAAqyvx.jpg large
Foto: The Star Online via YouTube

Vanochtend vroeg hebben zich zware explosies in de Indonesische hoofdstad Jakarta de hele wereld opgeschrikt.

Opnieuw is een land geraakt door een terroristische aanval: Indonesië. In de hoofdstad Jakarta gingen verschillende bommen af. Een plaatselijk Starbucks-café werd opgeblazen, maar ook op een politiebureau vond een explosie plaats. De politie is massaal op de been, en heeft al vier vermoedelijke terroristen kunnen doodschieten:

In de Starbucks-zaak waar vlakbij een bomexplosie was, is volgens het bedrijf één klant gewond geraakt. De medewerkers zijn ongedeerd gebleven. De zaak zit in het Skyline-gebouw in de buurt van een politiepost.

Een van de ontploffingen is veroorzaakt door een zelfmoordterrorist, meldde de politie. Een andere explosie werd veroorzaakt door een granaat die door een man vanaf een motor werd gegooid. In totaal waren er zeker zes explosies te horen, mogelijk allemaal handgranaten die door een kleine groep aanvallers is gegooid. Er zouden tien tot vijftien aanvallers zijn.

Bij de tweede explosie zou ook een Nederlander gewond zijn geraakt, zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze persoon is een VN-medewerker. De politie verwacht snel meer duidelijkheid te kunnen verschaffen:

“We zijn het gebouw aan het doorzoeken van beneden tot boven”, voegde hij eraan toe. Volgens de politie was er een vuurgevecht tussen de aanvallers en de politie in een bioscoop die in hetzelfde gebouw zit als een Starbucks café dat was aangevallen. “We zullen de situatie snel veilig kunnen verklaren”, aldus de politie.

Alles wijst er momenteel op dat een terreuraanslag heeft plaatsgevonden, maar niemand heeft het bloedbad nog opgeëist. Gedacht wordt aan ISIS, maar dat is op dit moment nog niet bevestigd. Wel is bekend dat ISIS de Indonesische autoriteiten een cryptische aankondiging van aanvallen heeft gestuurd:

National police spokesman Anton Charliyan said it was not clear yet which group had carried out what the Indonesian president has termed “acts of terror”.

“The warning said there will be a concert in Indonesia and it will be international news,” he told a local radio station. He did not give any further details, or say when the warning was issued.

President Joko Widodo van Indonesië roept in ieder geval zijn burgers op zo kalm mogelijk te blijven.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

2 reacties

  1.   

    Er gaat geen dag voorbij, zonder dat de missionarissen van de ‘Religie Van De Vrede’, een vreedzame boodschap verspreiden.

  2.   

    -Ach, cryptische boodschap, dat zijn we niet gewend van IS.

    -Na ja, Pres Widodo is bezig om vele vijanden te maken door nou niet eens te luisteren na de islamitische baantjes caroussel.

    -

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!