Dit is waarom je niet altijd blind op je GPS moet vertrouwen

Geen categoriefeb 25 2016, 19:00
Je kunt op vreemde plekken terecht komen als je teveel op je navigatie vertrouwt.
GPS en navigatiesystemen: misschien wel één van de beste uitvindingen ooit. De tijden dat je een kaart in de auto moest meenemen als je het onbekende opzocht, zijn definitief voorbij. En hoeveel ruzies met het thema "Ik zei toch dat je daar naar rechts moest!" zal dit niet al gescheeld hebben? Waarschijnlijk een hele hoop.
Maar dat je toch wel een beetje moet blijven opletten als je ergens niet bekend bent, maakt deze opmerkelijke gebeurtenis toch wel weer duidelijk. Maandagmiddag dook het bericht op dat een automobilist in Brussel een tramtunnel in was gereden. Om één of andere reden besloot hij toen gewoon door te rijden, totdat zijn auto vast kwam te zitten bij het derde ondergrondse station dat hij passeerde. Dat leverde uiteindelijk de volgende situatie op:
[caption id="attachment_132337" align="aligncenter" width="700"]Foto: Bastien Nguyen Foto: Bastien Nguyen[/caption]
Het is overigens een wonder dat de auto het zo lang heeft volgehouden in de tunnels. Een kleinere wagen zou vrijwel meteen zijn vastgelopen op het spoor, en alleen een stevige SUV als deze Range Rover had enige kans.
Inmiddels heeft de 65-jarige bestuurder van de wagen verklaard waarom hij in hemelsnaam een tramtunnel was ingereden. François L. vertelde:

Ik was in Brussel voor mijn werk maar ik ken de weg daar niet. Ik vertrouwde blindelings op mijn gps die zei: links aanhouden. Links, daar was een tunnel, zag ik. Een gewone tunnel zoals er zoveel zijn in Brussel, leek het me. Maar ik kon het allemaal niet zo goed zien. Het was donker en het regende.

Oftewel: de beste man had stukken beter moeten opletten. Maar wat hij daarna deed, verdient ook geen intelligentieprijs:

Er was geen straat meer maar een spoor. Het was een tunnel voor de tram. Ik twijfelde: terugrijden of even doorrijden om verderop er weer uit te komen? Ik koos de laatste optie. Ik hoopte op een snelle uitgang en vreesde elke seconde dat er een tram om de hoek zou komen. Een heel angstaanjagend gevoel.

De moraal van het verhaal: blijf je gezonde verstand gebruiken, en kijk gewoon goed uit, zelfs als je een navigatiesysteem hebt. En ook niet onbelangrijk: als je weet dat het fout zit, ga dan vooral niet verder, maar keer om als dat kan, of stap uit en bel om hulp. Maar doe niet wat deze man deed. Want dat had nog véél slechter kunnen aflopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten