Wilders maar wat trots dat PVV geen rechtse partij is

Uit een recente peiling van Ipsos blijkt dat de PVV niet alleen stemmen wegtrekt bij de VVD, maar ook bij veel andere partijen — en dan met name bij linkse clubs.

Hoewel het natuurlijk heel plezant is voor Geert Wilders dat zijn PVV het zo goed doet in de peilingen is het nogal opvallend dat opschept dat hij veel kiezers wegtrekt bij linkse partijen. De PVV pretendeert immers een rechtse partij te zijn.

En eigenlijk is dat helemaal niet zo gek. Wilders doet namelijk wel net alsof hij rechts is, maar feitelijk is zijn politiek keihard links. Het enige wat ‘rechts’ is aan het platform van de PVV is het standpunt van die partij met betrekking tot immigratie en integratie. Voor de rest zijn Wilders’ plannen voor de toekomst van Nederland zo rood als de tomaat van de SP.

Het meest opvallende aan dit onderzoek is dan ook niet dat Wilders veel mensen wegtrekt bij links, maar dat hij bijna 7 zetels weghaalt bij de VVD. Natuurlijk: best veel VVD’ers zijn ontevreden met het kabinet en daarom met hun partij, maar de PVV aan de macht betekent niet een rechtser, maar een linkser kabinetsbeleid. Het is prima te begrijpen dat liberalen niet blij zijn met de VVD, maar het is nogal ironisch dat ze uit onvrede overstappen naar de linkse PVV.

Maar goed, dat geheel terzijde. Het belangrijkste aan deze peiling is natuurlijk dat Wilders weet dat de PVV behoorlijk links is en daar hartstikke blij mee is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. cmsuijkerbuijk

  Omdat bij sommigen eindelijk het lichtje is gaan branden en denken: “Wat doe ik nog bij links”, wil nog niet zeggen, dat Wilders/PVV links is. Gewoon mensen die hun verstand zijn gaan gebruiken.

 2. mijn-idee

  Dit geeft eigenlijk maar één ding aan…
  Er bestaat een grote gemene deler onder de rechtse zakkenvullers, de “extreem rechtse” tokkies, de de socialisten, de linkse “zwevers” en utopisten…

  Blijkbaar verwoord de PVV als enige partij de bezorgdheid omtrent de grote instroom van “vluchtelingen”, de groeiende invloed van de Islam en de angst voor het eind van onze vrijheid… ( de gutmensch blijkt eindelijk iets minder “gut”)
  Ik meen te mogen concluderen dat principes makkelijk overboord worden gegooid als een realiteit ineens voor de deur ligt en men er over struikelt, en hoopt er niet zijn nek over te breken…

 3. DeKadt

  De PVV pretendeert helemaal geen rechtse partij te zijn. Wat is dat onzin? Wel een beetje beter uw huiswerk doen. Heeft u Wilders OOIT horen zeggen of zien schrijven dat de PVV een rechtse partij is? Niet dus. Iedereen die het programma van de PVV leest (stel je voor!) kan dit weten. Een journalist moet dit weten. Aan stemmingmakerij hebben we niks. Vandaar dat de PVV stemmen trekt uit alle hoeken. Had u kunnen weten.

 4. nick

  Wat is links of rechts? Ik heb mijzelf nooit links willen en kunnen zien of noemen omdat ik volstrekt allergisch ben voor die vaak agressief linksrode gutmenschen die met hun achterlijk superieure arrogantie menen altijd gelijk te hebben en tevens te mogen bepalen wat jij moet denken. Ik ben altijd zeer tegen communisme, socialisme of welk isme dan ook geweest!

  Men plaats mij onder rechts, ik ‘denk rechts’..huh, kan dat dan? Het zal zo zijn, maar zelf meen ik een realist te zijn, ik denk zelf na en trek mijn eigen conclusies, ik zoek naar meer info dan de reguliere media mij doet toekomen, ik vertrouw niet zomaar op iemand zijn ‘mooie’ ogen of gulle lach…

  Dat maakt mij ook wantrouwiger maar wel wijzer dan de wegkijkende gemakzuchtelingen die ik om mij heen zie. Ik noem ze sukkels. En ze zijn bijna altijd links of linkser dan links.

  Ik stem PVV omdat deze partij grotendeels aansluit op mijn realistische kijk op de wereld. Vrijwel eenzelfde mening heeft over de Islam, de EU en hoe het moet met ons land. Niet met alles ben ik het eens, maar dat is onmogelijk.
  De PVV links noemen is voor mij enorm lachwekkende onzin maar het kan mij ook niet schelen wat iemand vindt of roept. Ik bepaal namenijk zelf wat mijn mening is.

  En voor de duidelijkheid, sociaal zijn in denken en handelen is niet hetzelfde als socialist zijn, integendeel!

  Het socialisme/communisme is vaak te asociaal, bekrompen, destructief en dus te dom voor woorden. Dat is mijn mening, die vrijheid heb ik (nog)….

  1. Niek Verheyen

   Nick, helemaal raak!

 5. V.K.

  -Syp Wyena van Elsevier wees hier jaaaaaaaaaaaaaaaren geleden al eens op, maar ja dat is volgens mij ook de enigste journalist welke eens de moeite nam om het partijprogramma van de PVV te lezen.

 6. Wachteres

  “Het enige wat ‘rechts’ is aan het platform van de PVV is het standpunt van die partij met betrekking tot immigratie en integratie”.

  Jammer dat er blijkbaar geen rechtse partij is die het rechtse standpunt van de PVV m.b.t. de immigratie en integratie deelt. Behalve misschien VNL, maar die partij telt nog niet mee.

  Zo zou je ook tot de conclusie kunnen komen dat de PVV de enige echte rechtse partij is.

  En wat het links zijn van die partij betreft? Als de PVV sociaal voelend is – altijd een gebrek van rechts geweest – dan is dat meteen mijn partij, daar kunnen het huidige rechts en links nog wat van leren.

  Helaas is de PVDA – waar ik jaren op heb gestemd – er niet meer voor de ouderen en de mensen die sociaal tot de onderlaag behoren – integendeel zou ik zeggen. En links als geheel is zo geconcentreerd bezig met ‘de nieuwe samenleving die we samen aan het maken zijn’ dat de gevolgen ervan voor diezelfde onderklasse en voor de hele maatschappij volledig aan hen voorbij gaat. Ze weigeren zelfs om zich daarin te verdiepen en degenen die dat wel doen worden voor rotte vis uitgescholden.

  Hieronder een zeer verhelderend artikel van mijn favoriete journaliste, Annabel Nanninga, dat/die precies aangeeft hoezeer links van het padje is, zeg maar totaal de weg kwijt.

  http://nieuws.tpo.nl/2016/02/05/linkse-partijen-amsterdamse-gemeenteraad-nu-echt-doodeng/

  PvdA, GroenLinks en SP Amsterdam betalen Vluchtelingenwerk voor elke Pegida-aanhanger. Linkse partijen Amsterdamse gemeenteraad nu echt doodeng.

  De Amsterdamse fracties van de SP, GroenLinks en PvdA hebben besloten om voor iedere demonstrant, aanwezig bij de Pegida-demo aanstaande zaterdag in de hoofdstad, vijf euro aan Vluchtelingenwerk te doneren. SP-raadslid Peter Kwint: “Zo maken we van de nood een deugd. Pegida is een fascistische organisatie die gerund wordt door racisten, wapenhandelaars en veroordeelde vrouwenmeppers. Die hebben ook recht om te demonstreren, maar op deze manier laten ze ook nog iets moois in Amsterdam achter: een cheque voor Vluchtelingenwerk Amsterdam.”

  Ook GL-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink is blij met het plan, hij noemt Pegida een verzameling hele en halve nazi’s. PvdA-voorvrouw Marjolein Moorman stelt: “Vluchtelingen zijn welkom, racisme niet.”

  Dat Pegida een marginaal groepje treurburgers is waar we echt helemaal niets van te vrezen hebben, doet er niet toe. Dit in tegenstelling tot de vele ‘vluchtelingen’ die met hun anti-westerse, anti-vrouw, anti-homo, anti-vrijheid, anti-joodse, anti-soenni of juist anti-shia, anti-christelijke en anti-democratische denkbeelden warm welkom worden geheten. Degenen die de ooit progressief-linkse stokpaardjes het meest bedreigen, dus.

  Maar op de bezwaren van de redelijke asielcritici hebben GroenLinks, de SP en de PvdA geen antwoord, liever etaleren zij hun Grote Deugen door een ludiek bedoelde aflaat te kopen. Hoe schijnbaar gul geven toch gratuit kan zijn. Of de drie partijen ook bereid zijn op te draaien voor de sociaal-economische schade veroorzaakt door de asieleisers, is op dit moment niet duidelijk.

  En Pegida een ‘mallotenkermis’? Ach Annabel, dat zal ik je maar vergeven. Je komt er nog wel achter. Er komt een tijd dat vreedzaam demonstreren tegen de waanzin van links en de EU niet meer voldoende zal zijn. Wat is daar op tegen trouwens? Weet jij een betere manier?

  1. Wachteres

   https://ejbron.wordpress.com/2016/02/04/de-fantasten-van-de-gevestigde-orde-stigmatiseren-pegida-als-extreemrechts-en-noemt-links-tuig-antifascisten-de-werkelijkheid-is-heel-anders/

   De fantasten van de gevestigde orde stigmatiseren PEGIDA als ‘extreemrechts’ en noemen links tuig ‘antifascisten’. De werkelijkheid is heel anders.

   Gelukkig roert Pegida zich – behalve in Duitsland – al in verschillende Europese landen.

   Ouderen en jongeren die zich zorgen maken over de islamisering van de samenleving demonstreren hier tegen.

 7. zomaar

  Michael, misschien heel misschien krijgen de linkse stemmers nu ook last van de import .

  misschien , heel misschien worden de linkse stemmers nu ook in hun knip geraakt , misschien geeft dat bij links wel de doorslag , als je overtuigende socialist in zijn portemonnee zit , is hij/zij ineens minder sociaal !.

  dit is al decennia bekent , en vlucht die linkse stemmer naar daar waar hij/zij denkt dat er wat extra overschiet voor hem/haar .

  tja en dan de door jou genoemde weglopers bij de rechtse VVD , met de komst van Rutte is de VVD niet rechts !, en gaan juist de linkse stemmers of rechtse lopen bij de VVD, gewoon omdat de VVD nu rechts en links het vel over de oren trekt , om maar even sociaal over te komen dan de rest partijen, resp :PvdA, SP , GroenLinks, CU, D66 , SGP , CDA (zuiver een linkse partij !), ect .

  alleen de PVV is , vlees nog vis (rechts nog links ), maar gewoon het graad van onze samenleving , die probeert om onze samenleving westers te houden , met alle sociale geneugte die wij alle opgebouwd hebben vanaf de jaren 50, en deze sociale geneugte aan het Nederlandse volk te laten toekomen .

  misschien , misschien , Michael , misschien gaan vele van ons daarom de PVV waarderen , misschien .

 8. Krijgsman

  De PVV is links noch rechts, het is een plat populistische partij en die is per definitie gericht op de onderbuik van het electoraat. Omdat die onderbuik voortdurend op een andere wijze wenst te worden gestreeld verandert Wilders net zo makkelijk van standpunt als de waan van het electoraat hem ingeeft.

  Die truc werd ook door Hitler toegepast, met evident resultaat: hij was communistisch, volksnationalistisch, corporatistisch, racistisch of christelijk, net wat in de de kraam van het verwarde en boze volk te pas kwam.

  1. zomaar

   krijsman A.H was niet!! communistisch , toch socialistisch !.

   hij was geen christelijke toch een atheïst.

   het racisme wat jij hem toeschrijft , komt door het socialisme, zoals alle socialisten op de Joden afgeven , en het maakt niet uit of zij christelijk socialist zijn , of communistische socialistische , of liberaal , of democraat (dictatuur) ,zijn .

   bij de socialist is het met de paplepel in gegeven om de Joden te haten , daar Joden een pseudoniem zijn voor de hardwerkende medemens , die door hardwerken wel iets van zijn leven heeft gemaakt , en mogelijk kapitaal vergaard heeft .

   in tegenstelling tot de zich noemende socialisten , die zonder te moe te worden , evenveel willen hebben en bezitten , dan hij/zij die hardwerken .

   1. nick

    @Zomaar, BAM! Raak!

  2. Wachteres

   Ach gut, nu Wilders en Hitler, dan Wilders en Breivik. Onderbuik, plat populistisch, verwarde en boze volk bla bla bla….. bla bla bla. ….. bla bla bla..

   Deze verwarde kreten hebben we nu al honderd keer gelezen, als we nog de moeite doen.

   Wat een intens zielig mannetje is Simon toch. Denk je werkelijk dat nog iets van wat jij eruit kraamt hier serieus wordt genomen?

   Je zult toch echt eens met iets anders moeten komen. Dat zal niet meevallen. Een lijstje scheldwoorden doorgekregen van je opdrachtgevers?

   Kun je hen niet om een nieuw lijstje vragen? Dat maakt een ietwat intelligentere indruk.

  3. V.K.

   -@Simon,

   —————–
   Die truc werd ook door Hitler toegepast, met evident resultaat: hij was communistisch, volksnationalistisch, corporatistisch, racistisch of christelijk, net wat in de de kraam van het verwarde en boze volk te pas kwam.
   ——————

   -Je vergeet het meest ranzige, namelijk antisemitisme te noemen, dat heeft Hitler namelijk met jou gemeen.


   Ach, dat miste ik ook in de film, en dat maakte het dan ook een waardeloze film, alleen geschikt voor antisemieten zoals jou, “Er Ist Wieder Da”

   -Hitler ontmoet Simon anno 2015 en begint een antisemitische rant.
   Waarop Simon antwoord:”Ah ha, ein weiteres israelkritieker der alten Schule”

 9. toetssteen

  Ah, vandaar dat de PVV voor bijn 3/4 van de gevallen mee stemt met de VVD. Daarna CDA. Het minst met de SP. Wat een verrassing hè.
  http://www.partijgedrag.nl/partijgelijkenis.php

  Dat de PVV goede sociale zorg wenst voor mensen die ervoor betaalt hebben, kan ik nauwelijks links noemen. Wat is wel links? Anderen op laten draaien voor jouw leuke sociale brainfarts.
  Voer het Singaporese systeem kin, kunnen de belastingen omlaag (drastisch) kunnen de lonen omlaag maar daar merkt geen kip wat van, legt u in op eigen rekening (dagdag Brussel). Kijk, dát is de bedoeling, maar daar is geen lettergreep links aan.

  1. Pimsch

   Ik waardeer de toenmalige PvdA om Willem Drees, en later de Algemene Bijstandswet. Daarna is de PvdA gek geworden met haar cultureel marxisme. Aan de linkerzijde ingehaald door de internationaalsocialisten van de SP en Groenlinks.
   Eerst kwamen de gastarbeiders hier op uitnodiging van het verwaande grootkapitaal dat onaantrekkelijk werk weigerde te vergoeden met een fatsoenlijk loon. Toen al werden de gastarbeiders slecht geaccepteerd door de bevolking. Ook Surinamers en Antillianen stroomden ons landje binnen en werden slecht geaccepteerd. De gastarbeiders werden tevens uitgebuit door eerlijke, hardwerkende huisjesmelkers. PvdA en CDA pleitten voor gezinshereniging en maatschappelijke acceptatie. Daar is de fout begonnen. De politiek had moeten inzetten op gedwongen terugkeer in combinatie met werkverschaffing in de thuislanden. Dit ernstige verzuim werd slonzig overgelaten aan opkomende protestgroepen als de Centrumpartij, de Antifacisten, Nederland-bekent-kleur en WijBlijvenHier.
   Rondom 9/11 werden we wakkergeschud door Pim Fortuyn enerzijds en het islamisme anderzijds. Wie niet radicaal links was, of onverschillig, moest wel extreem rechts zijn. Dus nazi en fascist.
   Wanneer de regering reeds in de jaren 80 had gekozen voor remigratie, dan zaten we nu niet met politieke en etnische spanningen.

 10. Wachteres

  http://politiek.tpo.nl/2016/02/05/burgers-haten-de-eu-steeds-meer/

  Burgers haten de EU, steeds meer
  62 procent vindt Europese democratie onvoldoende functioneren
  05-02-2016, 16:18 Tags: EU

  De onvrede over het functioneren van de democratie in de Europese Unie is gestegen, juist nu Nederland EU-voorzitter is. Maar liefst 62 procent van ruim duizend ondervraagden vindt dat de democratie op Europees niveau niet voldoende functioneert, aldus een Politieke Barometer Extra vrijdag. In het laatste kwartaal van vorig jaar was dat nog 57 procent.

  Kijk, dit vind ik nu veel belangrijker dan ‘of Wilders rechts of links’ is.

  Mijn weekend kan niet meer stuk! De (s)linksjes komen in de minderheid!

 11. The Oracle

  he heerlijk al die geuzen namen weer voorbij te zien komen ,
  whahahahaha

  van populist , tot racist incl . de bekende onderbuikgevoelens , triefel, gajus , onderkant maatschappij , en popie jopie figuren

  ja, daarzit je dan als ex werknemer bij de grootste bedrijven ter wereld , met je MULO diploma , met een hoop centen op de bank ,
  trots te wezen op als die GEUZEN NAMEN !!

  heerlijk 15 jaar aan gewerkt, 15 jaar gewaarschuwd , en dan lees je Krijgsman A.K.A .
  en dan krijg je een wonderbaarlijk goed gevoel
  Ik hoop neurenberg 2.0 dan wel malieveld ” guillotiene ” mee te maken

  gr.

  1. Krijgsman

   Als je het gebrekkige Nederlands van Oracle leest rijzen er wel vragen over de kwaliteit van het MULO-onderwijs. Het zal wel niet voor niets zijn dat dit schooltype is afgeschaft.

   1. Wachteres

    Gebrek aan argumenten, Simon? Of is jouw opleiding zodanig geweest dat je niet in staat bent om te argumenteren?

    Ik herinner mij verschillende leraren uit die tijd die zeiden dat de MULO een volwaardiger opleiding was dan het HAVO en het VWO van nu. Wat wil je, met zes vakken. O, maar het VMBO is er ook nog.

    Tja, als je niet in staat bent om beschaafd te argumenten, dan is het enige wat je overblijft; anderen proberen neer te halen door middel van snerende opmerkingen.

    Ik moet zeggen, daar ben je goed in. Maar gelukkig heb je daar geen hogere opleiding voor nodig.

   2. The Oracle

    Ja, dropveter er zijn mensen die niet met een gouwe pik geboren zijn
    en punt 1 ben ik niet te beledigen , door eencelligen
    en door mensen met 1 hersencel, die op repeat staat , en die ene hersencel ook nog regelmatig uitzet ,??????
    Vuilnisman kan deze zak ook mee !!
    Ja Mulo , dropveter , met eindexamen doen voor 11 vakken ,
    whahahhaha
    welke opleiding heb je zelf eigenlijk ??
    Ik schat OLO ??
    Ontzettend Laag Onderwijs !!!
    whahahaha
    geniaal , geniaal

    dank wachteres voor de steun , whahahahahaha ,

   3. glazenbol

    Het door jou vermeende gebrekkige Nederlands van een forummer kan een terechte constatering zijn maar deze forummer bedient zich in ieder geval niet van vieze vuile steek onderwaterachtige praktijken als welke we van jou gewend zijn vieze forumtrol. Gebanned op weerwoord en nu maar even hier de sfeer verzieken omdat je verder op ieder forum totaal uitgescheten bent, rot aub op en wel zo snel mogelijk.

 12. M. Brandenburg

  Ach zolang niet nadenkende personen en zichzelf noemende journalisten denken dat sociaal iets is dat links is, zal men het nooit begrijpen.

 13. Ruud562

  Prima reactie Pimsch “Ik waardeer de toenmalige PvdA om Willem Drees, en later de Algemene Bijstandswet. Daarna …”
  Geheel waar!
  Maar ook goed om te vermeldenen dat ook de KVP (nu CDA) en andere christelijke partijen, naast de VVD de basis hebben gelegd voor de huidige ellende! Dezelfde fout die ze nu ook met Iran begaan, alleen zal dit nu meer verstrekkende gevolgen hebben. En dat allemaal puur vanwege het grootkapitaal, dat door kortzichtigheid niet verder kan kijken dan hun neus lang is. Ook al betekent dat het einde van vrijheden, welzijn etc.

 14. Kees

  Simon, je vergeet dat zelfs de peetvader van de pvda, Joop D.U. een groot bewonderaar was van medesocialist Adolf Hitler. Zoals de SP Pol Pot adoreerde, en GL alles van Stalin prachtig vindt. Over hoeveel miljoenen doden praten we dan? Sommigen durven dan nog te beweren dat je moet oppassen voor het geweld van rechts…..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.