Brabantse gemeente probeerde op stemhokjes voor referendum te beknibbelen, maar krijgt op de kop van de rechter

De rechter maakt korte metten met een gemeente die het aantal stemhokjes poogde in te perken.

Het Brabantse Son en Breugel wilde voor het referendum van 6 april aanstaande eigenlijk maar drie stembureaus ter beschikking stellen, maar de rechter heeft dat vandaag verboden. De rechter in Den Bosch tikte de gemeente op de vingers voor het schrappen van maar liefst vier stembureaus ten opzichte van de Provinciale Statenverkiezingen van vorig jaar. Onzorgvuldig, antwoordde hij:

De rechter oordeelde dat de drempel om te gaan stemmen een stuk hoger wordt, als er zeven stembureaus komen te vervallen. ‘Er moet zorgvuldig worden omgegaan met de organisatie van het stemmen bij verkiezingen en referenda om te vermijden dat daarmee de uitkomst, al dan niet onbedoeld, wordt beïnvloed.’

De uitspraak is een opsteker voor het Forum voor Democratie, want eerder deze week verloren ze een andere zaak die ze voerden tegen Ronald Plasterk. De rechter vond toen niet dat Baudet en zijn mannen konden hardmaken dat Plasterk de stembusgang zou saboteren, en verwees voorzichtig door naar de gemeenten. Een rechtszaak tegen de gemeente Oldenzaal – die eveneens het aantal stembureaus inperkte – liep ook al spaak, maar vandaag was er dan eindelijk een succjes te melden.

Dat die gemeenten wél juridisch aangepakt kunnen worden, dat blijkt vandaag. Mogelijkerwijs zullen er nog meer zaken komen, en meerdere gemeenten gedaagd worden. Ook is het niet uit te sluiten dat stadsbesturen eieren voor hun geld kiezen en uit zichzelf enkele stembureaus – die ze eigenlijk hadden willen schrappen – tóch laten opengaan.

Hoe dan ook blijf ik het een storm in een glas water vinden. Gemiddeld genomen verdwijnen er nog geen 1 á 2 stembureaus per gemeente. Baudet en de zijnen maken met tientallen zaken wél erg veel werk van een paar waarschijnlijk weinig doorslaggevende stemmetjes meer of minder.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Houtlijm

  Tim begrijpt nog steeds het principe van een op democratische regels gestoeld referendum niet.

  1. ceteris paribus

   Referenda en democratische principes horen bij elkander als kut en Dirk.

   1. Houtlijm

    Natuurlijk, Ceteris is tegen inmenging van het ‘volk’: stel je voor dat de demos zich met de democratie gaat bemoeien, dat moeten we niet willen met z’n allen. Bek houden en je zonder morren leeg laten trekken door de belastingen, dat is principe dat Simon huldigt. Heb je trouwens al gelezen dat Putin zijn troepen terug trekt uit Syrie?

   2. JanKorneeldeWit

    Wat een ongelofelijke domme opmerking voor iemand die de hele dag niets te doen heeft behalve vreten uit de grote gratis staatsruif….tjonge jongejonge…na al die uren internettrollen moet je toch wel een arsenaal opgebouwd hebben ‘Kot Paardepis’ AKA ‘CetPar’…..maarja ik kan mij best voorstellen hoor…kut en Dirk…bekt lekker weg…..

    Ik schenk nog maar eens in….

    Hasta nunca pendejooooooo………..

 2. CJD

  Een paar 100 stembureaus meer of minder kan een groot verschil maken zeker als er toch een beperkt aantal mensen gaan stemmen. Het ligt ook aan de gemeente. Wat mij betreft mogen ze het hele randstad geen enkel stembureau neerzetten want daar wonen immers de meeste VVD D66 en GL stemmers

  1. ceteris paribus

   Temeer omdat nee-stemmers relatief vaak laag opgeleid en sociaal-economisch zwakker zijn.

   1. Wim

    Is er een dokter in de zaal, hier is iemand onwel geworden en slaat wartaal uit.

   2. van Urk

    Een vooroordeel is een zwervende mening zonder zichtbaar middelen van bestaan.

    1. ceteris paribus

     Mooi, van Urk.

   3. cmsuijkerbuijk

    @CP
    Ga jij stemmen dan?

   4. Wim

    Vooroordelen zijn de schimmel van de geest. Men vindt ze alleen daar waar het licht niet komt.

 3. cmsuijkerbuijk

  Beste Tim, jonge, het gaat niet om het gemiddelde. Het gaat erom dat bij sommige gemeentes heel veel stemhokjes niet geplaatst worden. En ja, als je dat dan uitsmeert over het hele land, dan zijn het er niet zo veel. Maar je zult maar nét in ‘zo ’n gemeente wonen en bijvoorbeeld slecht ter been zijn.
  Zelfs al wordt er N U L opkomst verwacht, dan nóg is men het aan de democratie verplicht, alle faciliteiten te verschaffen, om te kunnen stemmen. Men kan nou eenmaal niet in de toekomst kijken.

 4. josef kuijpers

  Storm in een glas water????? Nou dan snap je het niet helemaal. Allereerst dienen we vast te stellen dat slechts twéé politieke partijen rekening gehouden heeft met hun achterban. Alle anderen interesseerde de mening van de kiezer gene ene moer. Geen Peil zou inmiddels banden hebben met Moskou, Gemeente’s hebben opeens geen geld voor stemhokjes, en over het verdrag zélf worden de meest uiteenlopende sprookjes de wereld in gestuurd door onze bestuurders.
  Wat is het toch dat onze regering doet sidderen voor Europa, is geld écht zo belangrijk voor onze “rupsjes nooit genoeg” ???

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.