Een oplader veroorzaakt brand in gezinswoning. Dan komt deze harige held in actie

Geen categoriemrt 03 2016, 11:00
Zes kinderen en hun ouders werden net op tijd gered dankzij hun trouwe viervoeter.
Het schattige hondje op de foto heet Gizmo, en hij is het definitieve bewijs dat honden echt de allerbeste vriend van de mens zijn. Hij waarschuwde zijn baasjes namelijk net op tijd voor een brand. Twee ouders en hun zes kinderen waren diep in slaap toen er 's nachts opeens brand uitbrak.
Onder het bed in de kamer van één van de dochters lag een telefoon in de oplader, en 's nachts begaf die het opeens. Het vuur was zich al aan het verspreiden, en haar kussen begon vlam te vatten. Het had niet lang geduurd of haar haar had in lichterlaaie gestaan.
house fire 794JPG
Gelukkig kwam Gizmo tussenbeide. Hij bleef net zo lang blaffen totdat de hele familie wakker was. Zo konden ze op tijd ontsnappen, en raakte niemand gewond (of erger!) door het vuur en de rook. De brandweercommandant beschrijft hoe dicht het vuur bij één van de kinderen kwam:

"Het was dankzij de hond die haar wakker maakte dat ze kon ontsnappen, maar ik twijfel geen moment dat anders haar kussen en haar haar vlam hadden gevat."

De familie wachtte in de auto totdat de brandweer arriveerde – precies de goede actie, vindt de commandant:

"Er is altijd de verleiding om terug je huis in te gaan, maar als je dat doet, is er een grote kans dat je wordt overvallen door de rook. Dus: ga naar buiten, en blijf buiten."

Hoewel de brand niet zo groot was, was er wel erg veel rook. Dat kan net zo dodelijk zijn – bij de meeste branden komen mensen niet om het leven door vuur, maar stikken ze in de rook. Het is dus extreem belangrijk om een werkende rookmelder te hebben. Niet iedereen heeft immers zo'n oplettende hond thuis! Zorg dat je rookmelder goed werkt – het kan je leven redden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten