ISIS-ledenlijst uitgelekt: meer dan 22 duizend jihadisten ontmaskerd

Geen categoriemrt 10 2016, 8:00
Er staan tientallen Nederlanders op de lijst.
Een grote doorbraak in de strijd tegen ISIS: de Duitse geheime dienst is in het bezit gekomen van een ledenlijst van de terreurorganisatie. Meer dan 22 duizend terroristen zijn dankzij de lijst ontmaskerd, en zijn nu bekend bij de veiligheidsdiensten.
Het archief is werkelijk een goudmijn aan data. Er staan niet alleen namen op, maar ook nationaliteiten, het adres in het land van herkomst, telefoonnummers en contactgegevens van familieleden. Bovendien staat erop door wie de strijders gerekruteerd zijn om zich bij ISIS aan te sluiten. De lijst geeft dus veel meer inzicht in wie de ISIS-strijders zijn dan tot nu toe bekend was.
Waarschijnlijk is een ontevreden voormalige jihadist de bron van het lek. Hij had kennelijk goede contacten bij de ledenadministratie in Raqqa, want daar komt de lijst vandaan. Er staan honderden Europese strijders op, waaronder ook Nederlanders. Helaas maken niet alle ISIS-strijders hun nationaliteit kenbaar in het document, dus het gaat hier om het topje van de terroristische ijsberg.
Nog een belangrijk inzicht van de ledenlijst: er staat precies aangegeven of jihadisten nog leven, en zo nee, wanneer ze zijn omgekomen. Zo weten Europese veiligheidsdiensten voor welke Syriëgangers ze nog moeten uitkijken, en voor welke we opgelucht kunnen ademhalen. Immers, elke Syriëganger die daar om het leven komt, is weer één potentiële aanslagpleger minder.
Het is overigens nog niet zo simpel om je aan te sluiten bij ISIS. Nieuwe rekruten moesten eerst een sollicitatiegesprek afleggen in Raqqa, en een vragenlijst van 23 vragen invullen. Pas dan werden ze aangenomen bij de walgelijkste terreurgroep ter wereld. Kennelijk zijn er nog altijd mensen die het een fantastisch idee vinden om "ongelovigen" te onthoofden, en vrouwen als seksslavinnen te verhandelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten