Turkije in de ban van terrorisme: zelfmoordterrorist blaast zich op in Istanbul, minstens vijf doden

Geen categoriemrt 19 2016, 12:00
UPDATE: VOLGENS TURKSE MEDIA EN BUITENLANDSE JOURNALISTEN IN TURKIJE ZIT NIET DE PKK ACHTER DE AANSLAG, MAAR ISIS. ENE Savaş Yıldız ZOU DE AANSLAG HEBBEN GEPLEEGD. MEER HIER.
En er komen vrijwel zeker meer aanslagen aan.
Onlangs kwam Turkije in het nieuws omdat terroristen een aanslag hadden gepleegd in Ankara. De aanslag werd gepleegd op een bus. Een dag na dato liet de TAK -- een afsplitsing van de PKK -- weten dat zij erachter zaten.
Het was iedereen met ook maar een beetje kennis van zaken meteen duidelijk: a) dit zou oorlog betekenen en b) Koerdische terroristen zullen ongetwijfeld meer aanslagen plegen.
Hoewel stap a nog genomen moet worden -- Turkije heeft het aantal aanvallen op PKK-doelen nog niet écht helemaal opgeschroefd -- is stap b al wel gezet. Vandaag liet een zelfmoordterrorist namelijk een bom afgaan in Istanbul. De terrorist deed dat in Taksim, een ontzettend drukke en populaire winkelstraat waar ik zelf normaal gesproken enkele jaren per keer kom als ik Istanbul bezoek.
Volgens Turkse media zijn tenminste vijf mensen omgekomen bij de aanslag. Eén van hen is de terrorist zelf. Daar zal natuurlijk niemand een traan om laten, maar wat de andere betreft is dit natuurlijk verschrikkelijk. Naast de drie gedode slachtoffers raakten twintig (20!) anderen gewond bij de aanslag.
https://twitter.com/abdbozkurt/status/711135933941284864
https://twitter.com/esi_ee/status/711133155693035520
Volgens de autoriteiten kan het zo zijn dat de zelfmoordterrorist zijn bom te vroeg liet afgaan. Als hij het later had gedaan was hij namelijk op een drukkere plek geweest waar hij ongetwijfeld nog meer slachtoffers had kunnen maken.
De kans is groot dat het weer om een Koerdische terrorist gaat, en dan met name om een lid van de TAK. Tot voor kort zou ik dit soort aanslagen op burgers toeschrijven aan ISIS, maar de TAK heeft een andere strategie dan de PKK. Die laatste organisatie richt zich eerst en vooral op Turkse soldaten en politieagenten. Dat is al erg genoeg, maar de TAK is nóg een graadje (of twee) erger: deze groep probeert bewust zoveel mogelijk burgers te doden. Dat zijn: mensen die niets misdaan hebben en die gewoon even willen winkelen op een rustige zaterdag.
Hoewel ik absoluut geen fan ben van de Turkse president -- Recep Tayyip Erdogan -- en diens islamistische AK Parti moge het duidelijk zijn dat hij natuurlijk niet alleen het recht, maar ook de plicht heeft om de TAK en dus ook de PKK totaal te vernietigen. Daarnaast moeten deze aanslagen duidelijk maken aan het Westen dat in dit deel van de wereld, de vijand van je vijand lang niet altijd je vriend is. Ja, er zijn Koerdische groeperingen -- zoals de YPG -- die tegen Assad en ISIS vechten, maar dat betekent niet dat ze automatisch aan de kant van vrede en democratie staan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten