Apple verkoopt minder iPhones: zit de techgigant in de problemen?

Apple heeft in het eerste kwartaal van 2016 significant minder iPhones verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Toen verkocht Apple maar liefst 61 miljoen iPhones, waarvan het merendeel de iPhone 6 (Plus), de toen nieuwste versie van Apple’s vlaggenschip. In het eerste kwartaal van dit jaar moest Apple daarentegen genoegen nemen met ‘slechts’ 51 miljoen verkochte iPhones.

Dat zijn dus 10 miljoen minder verkochte iPhones dan vorig jaar. Of 16% (of daaromtrent). Als gevolg hiervan is de omzet van Apple ook gedaald. En dat is voor het eerst sinds 2003.

De omzet van Apple was in het eerste kwartaal $50.6 miljard. Dat is natuurlijk een gigantisch bedrag, maar het is ook een daling van 13% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015. Voor een bedrijf is dat een behoorlijk schokkende daling.

Voor ieder bedrijf is dat bijzonder problematisch. Aandelenhouders willen immers steeds meer. Niet zo gek natuurlijk: een minder hoge omzet (en winst) betekent dat een aandeel minder waard wordt en dat de aandeelhouders feitelijk dus geld verliezen. Het is niet heel gek dat ze dat ten koste van alles willen voorkomen.

Nadat deze omzetcijfers bekend werden daalde een aandeel Apple meteen. Gisteren sloot Apple de dag af met 5% minder.

Kortom, er moet iets gebeuren voor Apple. Als Steve Jobs het nog voor het zeggen had bij dat bedrijf zou hij ongetwijfeld met een nieuw product op de proppen komen waarmee hij voor een nieuwe revolutie zou zorgen. Het is nog maar zeer de vraag of Tim Cook, Jobs’ opvolger, dat trucje ook in de vingers heeft.

Als Apple nog ergens een verborgen verrassing klaar heeft liggen doet Cook er verstandig aan om die zo snel mogelijk te introduceren. Apple moet de toon van het gesprek veranderen: het moet weer gaan over Apple’s groei en succes, niet over tegenvallende cijfers.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.