Big Mark is watching you: ook onverdachte burgers zullen vanaf nu gehackt worden

800px-Mark_Rutte_feest_Scheveningen
Foto: Maarten / Wikimedia Commons

Alle Nederlandse burgers zijn zojuist digitaal vogelvrij verklaard.

Gehackt worden door de AIVD of door de politie? Dan moet je wel iets op je kerfstok hebben, of niet soms? Fout dus! Als het aan het kabinet ligt, mag iedereen namelijk gehackt worden. Zelfs als je niet eens ergens van wordt verdacht.

Dat blijkt uit een ongepubliceerd wetsvoorstel dat de Volkskrant heeft weten op te duiken. Deze wet zou de nodige wijzigingen moeten toebrengen aan de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002, die verouderd is door de constant oprukkende mogelijkheden die de diensten hebben.

Een belangrijk onderdeel van dit voorstel is dus dat elke burger gehackt kan worden, zelfs als er geen enkele aanwijzing is dat deze persoon ook maar iets fout heeft gedaan. Nee, iedereen zal eventueel een onderdeel van een groter hacknetwerk kunnen worden. Dat heeft alles te maken met steeds slimmer wordende criminelen en potentiële terroristen, die het de diensten onmogelijk maken hun eigen computers of smartphones te hacken. Maar stel nou dat jij, als normale burger, toevallig wat bestanden via Dropbox met zo’n persoon deelt of dat jij toegang hebt tot dezelfde server waar potentieel bewijs op staat. In dat geval zou jij heel goed als toegangspoort tot de gewenste data kunnen dienen!

De toegang is hier officieel wel beperkt: de AIVD zou alleen de verdachte data van de verdachte mogen bekijken, en niet bijvoorbeeld jouw vakantiefoto’s of andere persoonlijke bestanden. Maar ja, hoe weet je vantevoren wat precies van wie is? De kans is groot dat ze daar bij de diensten toch eerst alle bestanden willen doornemen, om te checken wat wat is. Deze clausule klinkt dus leuk, maar zal in de praktijk onmogelijk te handhaven zijn. En dat is meteen het grote probleem: het hacken van verdachten is natuurlijk helemaal prima, en het verzamelen van oppervlakkige metadata (wie belt met wie wanneer, maar niet waarover) kan ook weinig kwaad. Maar waar stopt het? Zonder enige verdenking jegens die persoon bij zijn privébestanden zitten, dat is waar we nu dus heen gaan.

Het kabinet ziet in dat de privacy van individuele burgers hiermee ernstig geschaad wordt, maar heeft hier verder geen boodschap aan. De plannen gaan toch lekker door als het aan de hoge heren in Den Haag ligt. We moeten het volgens hen maar doen met bovenstaande clausule, ook al is dat al bij voorbaat een wassen neus.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

7 reacties

 1.   

  Er is een afdoende oplossing: terug naar de geschreven brief in envelop, facebook- en you tubekanaal sluiten, je overal afmelden, Google sporen uitwissen, niks downloaden en de laptop uitsluitend gebruiken om nieuws te lezen. Oh ja, geheime berichten natuurlijk per postduif. Ha, ha, die Mark

 2.   

  Ach, ik heb het wel vaker geschreven:

  1984 van George Orwell wordt meer en mee bewaarheid.

  En dan zijn er hier ook nog achterlijke, kwaadaardige linkse idioten die durven te beweren dat wij deel uitmaken van een democratie.

  De EU gebruikt individuele EU-landen om te testen hoe het volk reageert, het zou me HELEMAAL NIET verbazen als dit in de hele EU wordt ingezet.

  Eén van de honderd redenen om uit de EU te gaan.

  1.   

   Maart 2017 kun je op democratische wijze een nieuwe regering kiezen.
   Dus niet met een loop in de rug een vakje inkleuren .
   Gut AnDijvie je reaguurt ontopic :))

 3.   

  Ik begrijp dat het een ongepubliceerd wetsvoorstel betreft. De link die ernaar verwijst verwijst naar niks.

  Vaag verhaal.

 4.   

  Er zijn hier figuren die beweren dat het volk het kabinet en dus de EU steunt.

  Jazeker, met liegen en bedriegen kun je een tijd de steun van het volk krijgen.

  Denken de (s)linksen nu echt dat het de EU nog enige steun zou krijgen als het volk wiat wat de ware plannen zijn: honderdduizenden/miljoenen figuren met een voor middeleeuwse achtergrond hier binnen halen en weigeren daar een stop op te zetten?

  De afzonderlijke landen moeten namelijk verdwijnen en dat kan alleen maar als je miljoenen mensen binnenhaalt die niets met die landen hebben.

  Dat Turkije bij de EU komt staat vast, daar is men al intensief mee bezig. En als Turkije erbij komt dan kan heel Noord-Afrika hier binnenstromen.

  En ondertussen gaat de instroom van hoofdzakelijk economische vluchtelingen ook door.

  Ooit het volk dat om de vier jaar stemt, gevraagd of men hiervan op de hoogte is en of men daarmee instemt?

  Onze cultuur gaat er in elk opzicht aan. Niks sociaal systeem, jezelf redden met weinig of geen geld.

  De kleine ‘elite’ zal steeds rijker worden en de rest steeds armer.

  1.   

   VanOldebarneveld je a-hoedje zit te strak.

 5.   

  Als het zover komt zullen wij in een politiestaat leven. Kijk uit wat je hier schrijft, het kan tegen je gebruikt worden. Wat krijg je voor een combinatie van worden zoals Rutte en leugenaar, 2 jaar, drie jaar? Aanbevolen literatuur: Jaroslav Hasek: De lotgevallen van de brave soldaat Svejk.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!