Big Mark is watching you: ook onverdachte burgers zullen vanaf nu gehackt worden

Geen categorieapr 29 2016, 9:00
Alle Nederlandse burgers zijn zojuist digitaal vogelvrij verklaard.
Gehackt worden door de AIVD of door de politie? Dan moet je wel iets op je kerfstok hebben, of niet soms? Fout dus! Als het aan het kabinet ligt, mag iedereen namelijk gehackt worden. Zelfs als je niet eens ergens van wordt verdacht.
Dat blijkt uit een ongepubliceerd wetsvoorstel dat de Volkskrant heeft weten op te duiken. Deze wet zou de nodige wijzigingen moeten toebrengen aan de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002, die verouderd is door de constant oprukkende mogelijkheden die de diensten hebben.
Een belangrijk onderdeel van dit voorstel is dus dat elke burger gehackt kan worden, zelfs als er geen enkele aanwijzing is dat deze persoon ook maar iets fout heeft gedaan. Nee, iedereen zal eventueel een onderdeel van een groter hacknetwerk kunnen worden. Dat heeft alles te maken met steeds slimmer wordende criminelen en potentiële terroristen, die het de diensten onmogelijk maken hun eigen computers of smartphones te hacken. Maar stel nou dat jij, als normale burger, toevallig wat bestanden via Dropbox met zo'n persoon deelt of dat jij toegang hebt tot dezelfde server waar potentieel bewijs op staat. In dat geval zou jij heel goed als toegangspoort tot de gewenste data kunnen dienen!
De toegang is hier officieel wel beperkt: de AIVD zou alleen de verdachte data van de verdachte mogen bekijken, en niet bijvoorbeeld jouw vakantiefoto's of andere persoonlijke bestanden. Maar ja, hoe weet je vantevoren wat precies van wie is? De kans is groot dat ze daar bij de diensten toch eerst alle bestanden willen doornemen, om te checken wat wat is. Deze clausule klinkt dus leuk, maar zal in de praktijk onmogelijk te handhaven zijn. En dat is meteen het grote probleem: het hacken van verdachten is natuurlijk helemaal prima, en het verzamelen van oppervlakkige metadata (wie belt met wie wanneer, maar niet waarover) kan ook weinig kwaad. Maar waar stopt het? Zonder enige verdenking jegens die persoon bij zijn privébestanden zitten, dat is waar we nu dus heen gaan.
Het kabinet ziet in dat de privacy van individuele burgers hiermee ernstig geschaad wordt, maar heeft hier verder geen boodschap aan. De plannen gaan toch lekker door als het aan de hoge heren in Den Haag ligt. We moeten het volgens hen maar doen met bovenstaande clausule, ook al is dat al bij voorbaat een wassen neus.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten