Held Nigel Farage komt maandag naar Nederland om campagne te voeren voor Nee

Geen categorieapr 02 2016, 19:00
Geweldig nieuws: Europa's bekendste euroscepticus komt naar Nederland om campagne te voeren voor het Nee-kamp.
Nigel Farage zal maandagavond in Nederland zijn op uitnodiging van VNL (VoorNederland) en GeenPeil. Hij ondersteunt VNL in haar Nee-campagne. Volgens de partij belooft het maandag een spectaculair evenement te worden.
Farage kennende is daar geen woord van gelogen.
Natuurlijk doet Farage dit niet alleen omdat het goed is voor Nederland als het verdrag er niet komt, maar ook omdat hij hoopt dat een nee-stem in Nederland zijn campagne voor een Brexit kracht bij zal zetten. Het creëert immers momentum en bewijst dat de Britten zich niet hoeven te schamen dat ze steeds eurokritischer worden.
In een video die hij voor VNL en GeenPeil gemaakt heeft legt Farage uit:

"Hallo, ik ben Nigel Farage, ik vecht al twintig jaar voor een Brits referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie. En het komt er! Het gaat gebeuren op 23 juni. Maar daarvoor, hebben jullie een referendum, op 6 april, over het associatieverdrag met Oekraïne. En ik wil jullie komen helpen en steunen.

"VNL en GeenPeil hebben mij uitgenodigd om op de avond van 4 april te komen spreken in Amsterdam. Kom ook, of volg ons via de livestream. Ik hoop vurig op een overwinning. Want als jullie jullie referendum winnen, zal dat ook veel helpen in Groot-Brittannië."

Het is een bijzonder goed initiatief, natuurlijk. Farage is bekend, zeker onder Nederlandse eurosceptici. Als hij actief campagne voert nemen Nederlandse sceptici het referendum nog serieuzer en is de kans groter dat ze op woensdag daadwerkelijk de tijd nemen om te stemmen. En dat betekent dat de ondergrens wel gehaald wordt én dat Nee waarschijnlijk gaat winnen.
Nou was dat sowieso al zo, maar het is natuurlijk altijd lekker om extra speling te hebben. Daar komt bij dat je verkiezingen verliest op het moment dat je ervan uitgaat dat je zult winnen en dat ene stapje extra niet meer doet.
En dat is de grote zwakte geweest van de Voor-campagne. Het team van StemVoor was en is actief en energiek, maar het Voor-kamp is te verdeeld: een deel wil dat er gestemd wordt terwijl een ander deel het maar flauwekul vindt en hoopt dat de magische ondergrens niet gehaald wordt waardoor het referendum niet geldig is. Ze hinkten dus steeds op twee gedachten, wat wellicht de voornaamste reden is dat ze het woensdag gaan afleggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten