Kijktip: Arnold Karskens veegt snoeihard de vloer aan met Nederlandse parlementaire journalistiek

Karskens kritische boek over de Nederlandse journalistiek wordt niet op prijs gesteld door zijn collega’s Frits Wester en Wouke van Scherrenburg.

Een pijnlijk moment gisteren bij Pauw. Te gast was journalist Arnold Karskens, die een boek heeft geschreven over de Nederlandse parlementaire journalistiek. Het boek rekent keihard af met een groot deel van de gevestigde media rond het Binnenhof, die volgens Karskens niet onafhankelijk zouden zijn.

Screen Shot 2016-04-29 at 19.13.12

Zo levert Karskens felle kritiek op Frits Wester. De RTL-verslaggever is tevens lid van het CDA, en volgens Karskens is zijn journalistieke onafhankelijkheid daarmee in het geding. Bovendien stelt hij vraagtekens bij het feit dat Wester elk jaar weer een gelekte miljoenennota weet te bemachtigen – wat staat daar tegenover? Levert Wester een wederdienst voor zo’n primeur?

Arnold Karskens concludeert in zijn boek Journalist te koop dat een groot deel van de journalistiek in Nederland ‘te koop’ is. Ze willen liever aanschurken tegen de gevestigde macht, dan dat ze als kritische waakhond fungeren. De echte problemen van het land, zoals de vluchtelingencrisis, worden op die manier niet aangepakt, terwijl journalisten wel “met zijn allen achter een bonnetje aanrennen.”

Wester was zelf ook aanwezig in de studio om weerwoord te geven. Ook Wouke van Scherrenburg (bekend van het “mens, ga toch koken”-fragment met Pim Fortuyn) mocht haar zegje doen. Vooral die laatste maakt zich behoorlijk kwaad. Kennelijk heeft Karskens een gevoelige snaar geraakt, want Wouke van Scherrenburg wordt er bijna emotioneel van. Volgens haar “kijkt Karskens neer” op “goede collega’s.”

Aha, als de discussie inhoudelijk niet te winnen valt, kiest Wouke voor de persoonlijke aanval. “Karskens is arrogant,” is dan het frame. Maar daar trapt Karskens niet in – hij dient haar keihard van repliek, en blijft bij zijn standpunt dat de parlementaire journalistiek in Nederland nog veel te wensen overlaat. Kijken!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. toetssteen

  Ik zag het gisterenavond. Scherrenburg, maar ook Wester waren tenenkrommend. En Pauw was zoals wel vaker de regie kwijt.

 2. ceteris paribus

  Karskens volgt hetzelfde pad als Micha Kat en Joost Niemöller: het begint met frustratie omdat hun extremistische standpunten steeds minder serieus worden genomen en gaandeweg radicaliseren ze naar de marge.

 3. cmsuijkerbuijk

  Karskens, één van de weinige, nog integere journalisten die ons land “rijk” is. Du moment, dat het linkse gajes gaat roepen, dat ze gaan radicaliseren, wéét je gewoon, als weldenkend mens, dat zij wél het licht gezien hebben en hun integriteit nooit te grabbel willen gooien!

  1. toetssteen

   @Suijkerbuijk
   Jeroen Akkermans samen met Stan Storimans(wijlen), waren ook voor geen kleintje vervaard. Ik krijg het idee dat Akkermans nadat hij zijn makker had zien vallen, voorzichtiger is geworden. Nou ja, hij zat wel als een van de eersten in Oekraïne om foto’s te maken van de brokstukken.

 4. Beukman

  Ik weet het niet met die Karskens. De man is overduidelijk een irritante ijdeltuit, door zichzelf uit te roepen tot de beste journalist van Nederland. Tegelijk heeft hij wel een punt door niet embedded te willen zijn als journalist, en aldus zijn onafhankelijkheid te bewaken.
  Echter, Karskens verkoopt zulke enorme lulkoek over IS en Syrië, dat ik me afvraag of zijn eigen opgeblazen ego niet in de weg zit voor het bedrijven van echte objectieve journalistiek.

  1. ceteris paribus

   Ja, het is een ijdeltuit maar dat is niet wat hem gaat opbreken. Hij neemt extremistische standpunten in en is boos op iedereen die het een streepje genuanceerder wil bekijken. Hij kan in die positie met zijn karakter niet meer terug.
   Ik zie precies hetzelfde patroon als bij Joost Niemöller. Die begon als goede journalist en publicist maar radicaliseerde en dreef gestaag af naar de marge van het internet waar hij racistische en islamofobe artikelen schrijft voor een steeds kleiner en ook steeds bruiner publiek.

   http://joostniemoller.nl/

   1. zomaar

    @cp en Beukman , dat riedeltje kennen wij van jullie nu wel .

    ieder die niet het liedje fluit , welke jullie fluiten is een islamofobe en een racist .

    vandaar dat jullie onder topics met dit soort nieuws ,
    http://www.dagelijksestandaard.nl/2016/04/bloedrood-isis-slaat-weer-toe-250-vrouwen-vermoord-omdat-ze-geen-seksslaven-willen-zijn/
    niet te vinden zijn !!.

    reageer je hier op , dan kan je niet anders dan toegeven dat de islam geen vreedzaam geloof, en zouden jullie je moeten gaan schamen .

 5. cmsuijkerbuijk

  Wat ik dus al opmerkte: Blijven ze integer, dan radicaliseren ze volgens links. Het gaat links dan ook niet om integere en goede, onpartijdige journalistiek, maar om bevestiging van hun droomwereld. En als een journalist daar niet aan wil voldoen, dán radicaliseert hij/zij en is het plots geen goede journalist meer!

  1. toetssteen

   @Suijkerbuijk
   Heb je de bekentenissen van Udo Ulfkötte al eens gezien? Ik heb er met stijgende verbijstering naar zitten kijken en luisteren. Zoek er even naar, hij is niet zo moeilijk te vinden.
   Als het niet lukt duik ik wel even in de opslag.

 6. Bes Tolen

  Ik kijk anders nooit naar Pauw. De uitzending van gisteravond viel mij zwaar tegen. Pauw gaf geen leiding aan wat een discussie had moeten zijn. Karskens stelde wel de goeie punten, de belangrijkste kwesties aan de orde. Gewoontegetrouw toont de Nederlandse pers bij het aankaarten van de grootste problemen alleen maar haar opvallende inschikkelijkheid. Voor het onderhavige programma onderdeel was heel weinig tijd beschikbaar gesteld. Vooral is daarbij op te merken: aan het eind van de uitzending. Kortom, een hele slechte beurt van Pauw die blijkbaar geen enkele zin had in het onderwerp en zo de twee aanwezige ”Den Haag” journalisten daarmee diende. Journalisten die volop wanbegrip toonden wat de indruk versterkte dat journalisten op de belangrijkste onderwerpen onvoldoende kritisch zijn. Niet anders dan ellendige tijdverspilling.

  1. toetssteen

   @Bes Tolen
   Dat is exact wat ik bedoelde. Moet gezegd, Karskens bleef een heer en volmaakt rustig terwijl Wester roder en roder werd en Scherrenburg, mja, laat u maar.

 7. poldi

  Een paar maanden geleden de tweet van Arnold Karstens “Plan Samsom vluchtelingen is in kern Australische aanpak, maar half uitgevoerd. Turkije houdt regie & vergeet bootsmokkel Libië” is uitgekomen en zegt genoeg.

 8. Floris

  De woede spat van het smoelwerk van die heks af. Heerlijk!

  Links (Ja Beukman, links is nog springlevend) heeft decennialang de media gedomineerd zonder noemenswaardig tegengeluid. Nu dat tegengeluid enigszins op gang komt (veel stelt het nog niet voor) zijn ze daar niet van gediend. Het geeft goed aan hoe totalitair en intolerant de linkse mindset daadwerkelijk is als het masker wordt afgezet.

  Je pikt ze er meteen uit. De GeenStijl-haters, de Karskens-haters, de Ebru-haters, de Ellian-haters. Het zijn dezelfden die Fortuyn haatten en nu Wilders haten. Het zijn de meelopers met de linkse elite, de nuttige idioten die geen weerwoord verdragen en dat weerwoord voor riooljournalistiek verslijten. De werkelijk is precies andersom. Geen Stijl loopt niet aan de leiband van de linkse kerk en bedrijft onafhankelijke kritische journalistiek. De MSM is afgezakt tot de kritiekloze spreekbuis van de oude politiek.

  Het is typerend voor de peilloze diepte waarin Nederland is afgegleden.

  1. ceteris paribus

   Wat deze discussie met links en rechts te maken heeft blijft een beetje duister. De stelling van Karskens is, als ik nog chocola kan maken van zijn boze geroep, dat het journaille teveel tegen de heersende macht zou aanschurken c.q. er teveel gemene zaak mee zou maken. Concreet voorbeeld in de discussie was het lidmaatschap van Wester van het CDA. Dat werd hem aan die tafel nota bene verweten door Wouter Bos die meende dat je de schijn van belangenverstrengeling moest vermijden.

   De heersende macht is in Nederland meestal midden en meer rechts dan links. De bril van Floris lijkt me te dateren uit de 70-er jaren waarin hij nog lijkt te leven.

   1. Floris

    De oude Paribus, die zelf nog in de jaren 70 vast zit gezien de dogma’s waaraan hij zich vast tracht te houden, een zelfverklaard hater van GeenStijl en andere kritische nieuwe media probeert te ontkennen dat de (parlementaire) journalistiek in Nederland overwegend links is.

    Links zou een archaïsch begrip zijn. Een variant op orwelliaanse newspeak zullen we maar zeggen. Ontkenneritis is een akelige kwaal.

    1. ceteris paribus

     Kan Floris aangeven aan welke 70-er jaren dogma’s ik me naar zijn waarneming vasthoud?

     Van Geen Stijl ben ik inderdaad geen fan maar niet omdat ze rechts of links zijn. Meen ook niet dat ze een politieke kleur hebben, ze zijn teugen, grof, plat, puberaal en nihilistisch. Een beschaafd mens probeert ze zo weinig mogelijk in het blikveld te krijgen.

 9. Ruud562

  Arnold Karstens is dè journalist die een democratie nodig heeft. Integer, betrouwbaar en dapper!

  1. toetssteen

   @Ruud
   Karskens is een man die fouten durfde te maken en voor die fouten uitkwam. Ja, dat is integer.
   Ik kwakkel wat inzake Jeroen Akkermans, hij durft niet meer zo lijkt het wel. Iets dat ik begrijp na het zien van die gruwelijke beelden toen Georgië Zuid Ossetië binnenviel en zijn maat Storimans een kogel mocht koppen. Beer van een vent lag daar hartstikke dood.

 10. stevan55

  kijkt Karskens neer” op “goede collega’s.” dat is bijna lachwekkend dat is bijna het zelfde als goede en slechte NSBers
  blijkbaar zijn journalisten te bang voor Brussel en Den Haag nu is namelijk zo dat wij publiek alle worden bam Brussel,Berlijn,Den Haag enz enz onder vergrootglas moeten leggen en filteren wat ze zeggen dat is eerder werk van Journalisten en niet van publiek zelf

 11. veluwen5

  Karskens is TOP, en Wouke moet inderdaad gewoon gaan koken!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.